
Veli-Der Bursa Şube Başkanı Barış Dinga, kırtasiye ürünlerine gelen büyük zamlardan velilerin şikayetçi olduğunu belirterek Türkiye’de uzun bir süredir ekonomik krizin olduğunu, enflasyonla beraber toplumda büyük bir yoksullaşmanın görüldüğünü ifade etti.
Eğitimle ilgili malzemelere gelen aşırı zamların velileri artık çaresiz bir duruma bıraktığını aktaran Dinga, “Türkiye’de uygulanan eğitim politikalarındaki en önemli ayaklarından biri de eğitimdeki özelleştirme oluşturuyor. Zaten pek çok kişi çocuğunu istediği nitelikte eğitim aldırabilmek için özel okullara kayıt yaptırıyor. Öte yandan özel okullara gidecek durumları olmayan çocuklar kamu okullarına gittiklerinde çok pahalı eğitim malzemeleriyle karşılaşıyorlar.” diye konuşarak artık kamu okullarının da özel okul mantığına dönmeye başladığını söyledi. Dinga, çok ciddi manada kayıt ücretleri istendiğini, eğitimin ücretsiz ve kamusal olması gerektiğinin altını çizerek maalesef bu gerçeği şu anda yaşayamadıklarını ifade etti.
“HAYALLERİNDEN VAZGEÇİYORLAR”
Dinga, Türkiye’de eğitimin artık alınıp satılan bir ürüne dönüştüğünü söyledi, “Bu çok kötü sonuçlar doğuruyor. Ekonomik tablo yüzünden gençlerimiz tek ümidi olan eğitimle bir yere gelme hayallerinden artık vazgeçiyorlar.” şeklinde konuşarak devletin bu konuda bir sorumluluk alıp gelen kılık-kıyafet zorunluluğuyla her okulun kıyafetlerini belli bir rakamda satılmasını sağlayabilmesi gerektiğini, velilerin serbest piyasa koşulları içerisinde bunları temin etmek zorunda kaldığını açıkladı.
GÜNCEL FİYATLAR
Fiyatları sürekli olarak değişkenlik gösteren temel okul eşyalarındaki fiyatlar genellikle şu fiyat aralığında seyrediyor: Çeşit çeşit defterler 30-300 TL, renkli kalemler 90-1000 TL, çantalar 1000-5000 TL, kalem kutular 400-1000 TL.