Bursa'da yaşayan Suriyelilere çalışma izni

Habitat Derneği Başkanı Sezai Hazır, geçici koruma altındaki 139 Suriyelinin çalışma izni alma sürecini destekleyerek kayıtlı istihdama dahil ettiklerini belirterek, "Yıl sonuna kadar 5 bin kişiye ulaşarak, 100 yeni girişime hibe desteği sağlamayı amaçlıyoruz. 80 yeni işletmenin kuruluşunu destekleyerek, 300 kişiye daha istihdam sağlamayı hedefliyoruz." dedi

Haber Giriş Tarihi:
Haber Güncellenme Tarihi:
https://www.bursahakimiyet.com.tr

Türkiye'deki Suriyeli sığınmacı sayısının 3,5 milyona yaklaştığına dikkati çekerek, sığınmacıların ülke ekonomisine dahil olup istihdama katkı sağlamaları amacıyla geliştirdikleri İMECE Projesi hakkında bilgi verdi.

Birleşmiş Milletler Mülteci Yüksek Komiserliği ile yürüttükleri proje kapsamında, 14 ilden yaklaşık 120 Türk, sığınmacı ve göçmeni bir araya getirdiklerini bildiren Hazır, Suriyelilerin girişimcilik potansiyellerini ortaya çıkararak, onları ülke ekonomisinin parçası haline getirmek için çalıştıklarını söyledi.

Türkiye'nin İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana en büyük göç olgusuyla karşı karşıya olduğuna işaret eden Hazır, geleneksel insani yardım politikaları yerine, sığınmacıların kendi girişimlerini gerçekleştirmeleri adına ihtiyaç duydukları bilgi, deneyim ve iletişim ağını oluşturarak girişimci ve girişimci adayı Suriyelilere ve Türkiye vatandaşlarına ulaşmayı hedeflediklerini anlattı.

Söz konusu proje kapsamında, Suriyeli nüfusun yoğun olduğu 14 ilde (İstanbul, Bursa, İzmir, Muğla, Ankara, Konya, Kayseri, Adana, Mersin, Adıyaman, Gaziantep, Hatay, Mardin, Şanlıurfa) çalışma yaptıklarını belirten Hazır, 2015'te başlayan proje hazırlıklarının 2016'da devletin Suriyeli sığınmacılara yönelik verdiği çalışma izniyle hız kazandığını aktardı.

Hazır, Ekim 2016'da hayata geçirilen projeyi bu yıl daha kapsamlı ve yapılandırılmış olarak uygulamaya devam ettiklerini, sığınmacıların ihtiyaç ve önceliklerine göre faaliyetlerin şekillendirildiğini dile getirdi.

"Projeye, 2 milyon liranın üzerinde bütçe ayrıldı"

Proje ortaklarının her takvim yılı sonunda değerlendirme toplantısı yaptığını ve gelecek yıl için mültecilerin faydasını gözeten etkinlikler oluşturduğunu anlatan Hazır, şöyle konuştu:

"1997'den beri gençlerin kapasitelerini geliştirmek ve uluslararası ortaklıklar kurmak adına birçok proje ve program geliştiren bir dernek olarak bu kriz karşısında inisiyatif alma ihtiyacını duyduk. İMECE programı, 'Suriye Mülteci Krizinin Etkilerini Hafifletmek için Türkiye'deki Ulusal Kurumların Desteklenmesi' projesi kapsamında Avrupa Birliği ve Türkiye tarafından finanse ediliyor. Projeye, 2017 yılı için 2 milyon liranın üzerinde bütçe ayrıldı. Bu yıl 4 bin 613 katılımcıya ulaştık. Proje yalnızca Suriyelileri değil tüm mültecileri ve Türk vatandaşlarını kapsıyor. Hedefimiz ortak bir gelecek inşa etmek."

Hazır, Türkiye'ye 3 saat mesafede 3 milyar insan yaşadığına ve bunların yüzde 90'ının Arapça konuştuğuna dikkati çekerek, "Ülkemizde mülteci olan, Arapça, İngilizce ve Türkçe'yi çok iyi konuşan kalifiye insan gücünü doğru değerlendirmek istiyoruz. Türkiye'deki yazılımcı açığının kapatılmasına hizmet etmek ve Türkiye'nin yazılım ihracatını desteklemek öncelikli hedeflerimiz arasında yer alıyor. Bu doğrultuda mülteciler arasından bilişim sektöründe uzman olabilecek kalifiye iş gücünün geliştirilmesini önemsiyoruz. Katılımcılarımız arasından yazılım şirketlerini kuracak, KOBİ'lerde işe girerek şirketlerimizin Ortadoğu'da ve Arapça kullanan diğer pazarlardaki ihracat gücüne katkı sağlayabilecek mülteci bilişimciler de çıkacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

Mültecilerin kayıtlı ekonomiye katılımlarının desteklenmesi ve çalışma izinleri konusunda danışmanlık hizmeti verdiklerine işaret eden Hazır, "Bugüne kadar geçici koruma altındaki 139 Suriyelinin çalışma izni alma süreci, derneğimiz tarafından desteklenerek kayıtlı istihdama dahil edildi. Yıl sonuna kadar toplamda 5 bin kişiye ulaşarak, 100 yeni girişime hibe desteği sağlamayı amaçlıyoruz. Bununla birlikte 80 yeni işletmenin kuruluşunu destekleyerek 300 kişiye istihdam sağlamayı hedefliyoruz." diye konuştu.

"Suriyeliler tarafından kurulmuş 6 bin 500 şirket var"

Derneğin Genel Koordinatörü Başak Saral da "mesleki beceri geliştirme", "girişimcilik", "i̇stihdam desteği" ve "sosyal uyum" olarak dört ana başlıkta sınıflandırdıkları programın temel olarak Türkiye'ye gelen sığınmacıların ve göçmenlerin, kişisel beceri, deneyim ve ilişkilerinin ekonomiye kazandırılması üzerine yoğunlaştığını ifade etti.

Saral, sosyal uyum ve mültecilerin toplumsal yaşama aktif katılımını destekleyecek çalışmaları önemsediklerini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Hedef grupların ortak bir gelecek için hep birlikte inisiyatif almasını sağlayacağız. Ülkemizde yaklaşık yedi yıldır yaşayan mülteciler için ivedilikle sosyal, siyasal, ekonomik ve kentsel planların yapılarak sürdürülebilir projeler üretilmesi gerekiyor. Bu nedenle ekonomik çalışmaların yanı sıra Türk ve Suriyeli gençler için bir dizi sosyal uyumu güçlendirici etkinlik planladık. Ön yargıları aşıp ortak bir geleceğin inşasına hizmet etmek istiyoruz."

Türkiye'de şu anda Suriyeliler tarafından kurulmuş 6 bin 500 şirket olduğuna dikkati çeken Saral, kayıtlı ekonomiye dahil olmamış işletmelerin büyümesi ve Türkiye ekonomisine destek vermesi için çalıştıklarını aktardı.

Foto Tamsili