
Tekleme işlemi, meyve ağaçlarının zarar görmesini önlemek ve iri, kaliteli ürün elde etmek amacıyla yapılırken, üreticilere ek maliyet getiriyor.
Bahçedeki verime bağlı olarak çalışan tarım işçilerinin sayısı değişkenlik gösteriyor. İşçiler, olgunlaşmamış meyveleri dallardan koparıp yere bırakıyor.
Tarım işçisi Mehmet Maraba, sabah 07.00’de başlayıp akşam 17.00’de işlerini bitirdiklerini, öğlen ve kısa molalarla çalışma düzenlerini anlattı.
Maraba, “Dalın kaldırabileceği yükü ayarlıyoruz, fazla ürünle dalın kırılmasını önlüyoruz. Topak halindeki ve birleşik meyveleri ayırarak, kaliteli meyve üretimini sağlıyoruz. Üretici ne kadar kaliteli ürün alırsa, o kadar kazanç sağlıyor” dedi. Günlük 1200 lira yevmiye aldığını da sözlerine ekledi.
Gürsu Ziraat Odası Başkanı Kamil Dönmez ise tekleme işleminin maliyetlere etkisine değinerek, “Armutta kilogram başına tekleme maliyeti 2,5 liraya kadar çıkabiliyor. Şeftalide ise bu maliyet 1,5-2 lira arasında. Örneğin 500 ton armut için tekleme maliyeti 1 milyon 250 bin lirayı buluyor” diye konuştu.