Bursa ile Gemlik'i birbirine bağlayacaktı: 2 milyar 865 milyonluk demiryolu projesinde iptal şoku!

Bursa'nın Osmangazi ve Gemlik ilçeleri arasına 2 milyar 865 milyon TL'ye yapılacak demiryolu projesi için ÇED süreci iptal oldu.

Haber Giriş Tarihi: 30.01.2026 13:01
Haber Güncellenme Tarihi: 30.01.2026 13:01

Bursa'da ulaşımı güçlendirmesi hedeflenen dev demiryolu projesiyle ilgili olumsuz bir gelişme yaşandı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Bursa ile Gemlik'i birbirine bağlayacak demiryolu projesi için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) başvurusunda bulunmuştu.

2 milyar 865 milyon TL’ye mal olması planlanan proje için beklenmedik bir karar alındı.

Bursa ile Gemlik’i birbirine bağlaması planlanan demiryolu hattı için başlatılan ÇED süreci, mevzuat gereği sonlandırıldı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü tarafından gönderilen resmi yazıya göre; proje kapsamında 18 Kasım 2025 tarihinde Halkın Bilgilendirilmesi ve Sürece Katılımı Toplantısı yapıldı ve son görüş verme tarihi 28 Kasım 2025 olarak belirlendi. Ancak ÇED Yönetmeliği’nin 10. maddesi uyarınca ödenmesi gereken özel format bedelinin, komisyon üyelerine bildirilen son görüş tarihinden itibaren 1 ay içinde yatırılmaması nedeniyle sürecin sonlandırıldığı bildirildi

Söz konusu yazıda, “ÇED raporu özel formatı, özel format bedelinin ödenmesi mukabilinde verilir. Belirlenen süre içinde bedelin yatırılmaması halinde ÇED süreci sonlandırılır” hükmü hatırlatılarak, Bursa ili Osmangazi ve Gemlik ilçelerinden geçmesi planlanan demiryolu hattına ilişkin ÇED sürecinin bu nedenle kapatıldığı ifade edildi.

Projenin bundan sonraki akıbetine ilişkin yeni bir başvuru yapılıp yapılmayacağına dair henüz kamuoyuna açıklama yapılmadı.

TARIM ARAZİLERİ KAMULAŞTIRILACAKTI

Hazırlanan proje raporuna göre, Nilüferköy mahallesinden başlayacak demiryolu Osmangazi'nin Ahmetbey ve Gündoğdu'dan geçerek Gemlik'te son bulacaktı.

Yaklaşık 25 kilometre uzunluğundaki güzergâhın çoğunlukla ormanlık alanlardan ve tarım arazilerinden geçecekti.

Demiryolu hattının üzerinden geçeceği tarım arazileri ise ÇED sürecinin tamamlanmasına müteakip kamulaştırılmaya başlanacaktı.

Öte yandan 21,8 km uzunluğunda ana hattın haricinde Demirtaş OSB'den Gemlik'e 2.6 km uzunluğunda müselles hat yapılacaktı.

ÇALIŞMALAR KAÇ YIL SÜRECEKTİ?

Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından yürütülecek projenin 6 yılda tamamlanması öngörülüyordu.

Projede; 1 istasyon bölgesi, 4 tünel, 6 alt geçit, 2 köprü ve 2 viyadük yapısı yer alıyordu.

Yıllık 30 milyon ton yük taşınması hedeflenen demiryolunda ilerleyen zamanda ihtiyaç dahilinde yolcu taşımacılığı hizmeti de verilecekti.