Bursa’nın otomotiv devi TOFAŞ’ın ortağı Stellantis 700 bin aracı geri çağırdı!

Bursa’nın otomotiv devi TOFAŞ’ın ortağı Stellantis, motor bölümünde yangın riskine yol açabilecek teknik sorun nedeniyle dünya genelinde 700 bin aracı geri çağırdı.

Haber Giriş Tarihi: 02.04.2026 08:23
Haber Güncellenme Tarihi: 02.04.2026 08:23

Bursa’nın otomotiv devi TOFAŞ’ın ortağı olan Stellantis, motor bölümünde tespit edilen teknik risk nedeniyle dünya genelinde yaklaşık 700 bin aracı kapsayan geniş çaplı geri çağırma süreci başlattı. Geri çağırılan araçların on binlercesinin Avrupa’da, özellikle Almanya ve Hollanda’da bulunduğu bildirildi.

ALMANYA VE HOLLANDA İLK SIRALARDA

Yetkililer tarafından paylaşılan verilere göre Hollanda’da yaklaşık 19 bin araç, Almanya’da ise yaklaşık 80 bin araç geri çağırma kapsamında yer alıyor. Geri çağırmanın Peugeot, Citroën, Opel ve Fiat başta olmak üzere Jeep, Alfa Romeo ve DS Automobiles markalarını kapsadığı açıklandı.

Bu durum, sorunun Stellantis’in farklı markalarında kullanılan ortak teknik altyapıyla bağlantılı olduğunu ortaya koydu.

SORUNUN KAYNAĞI MOTOR BÖLÜMÜNDE

Şirketin paylaştığı teknik bilgilere göre sorun, 2023 ile 2026 model yılları arasında üretilen bazı araçlarda tespit edildi. Yapılan incelemelerde motor bölümünde yer alan benzin partikül filtresi borusu ile kayış tahrikli jeneratör arasındaki mesafenin bazı durumlarda yetersiz kalabildiği belirlendi.

Özellikle nemli veya ıslak ortamlarda bu iki parça arasında temas oluşabileceği, bunun su girişine yol açabileceği, su girişinin ise elektrik arkı oluşmasına ve motorun aşırı ısınmasına neden olabileceği ifade edildi. Yetkililer, bu durumun belirli koşullarda yangın riskini artırabileceğine dikkat çekti.

GERİ ÇAĞIRMA ÖNLEYİCİ TEDBİR OLARAK BAŞLATILDI

Yetkililer, bazı ülkelerde bu arızaya bağlı herhangi bir olay yaşanmadığını ancak geri çağırmanın tamamen önleyici tedbir kapsamında başlatıldığını açıkladı. Uzmanlar ise otomotiv sektöründe bu tür geri çağırmaların yaygın olduğunu ve erken müdahalenin olası risklerin önüne geçmek açısından önemli olduğunu belirtiyor.

ARAÇ SAHİPLERİNE UYARI: İŞLEM ÜCRETSİZ

Stellantis, geri çağırmadan etkilenen araç sahiplerinin bilgilendirilmeye başlandığını açıkladı. Araç sahiplerinden yetkili servislerle iletişime geçerek randevu almaları istendi.

Servislerde motor bölümünde gerekli kontroller yapılacak, riskli parçalar arasındaki temas ihtimalini ortadan kaldıracak düzenlemeler uygulanacak ve bazı koruyucu parçalar değiştirilecek. Yapılacak işlemin yaklaşık 30 dakika süreceği ve tamamen ücretsiz olacağı bildirildi.

Şirket, araç sahiplerinin araçlarının geri çağırma kapsamında olup olmadığını kontrol etmelerinin önem taşıdığını vurguladı.