
Havaların ısınmasıyla beraber Marmara sahillerinde yer yer sular turuncuya döndü.
Renk değişimi halkta müsilaj endişesine neden olurken beklenen açıklama Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sarı'dan geldi.
Sarı, renk değişiminin alg patlamaları ve polenler olduğunu belirten bir açıklama yayımladı.
Marmara'nın kirlilik yükü azalmadığı sürece müsilaj riskinin hep var olduğunu ifade eden Sarı, su sıcaklığı artışını takiben yeni bir müsilaj oluşumunun ortaya çıkabileceğini söyledi.
Marmara Denizi'nin atık çukuru olarak kullanılmasından vazgeçilmesini isteyen Sarı, "Çalışmayan arıtma tesislerini çalıştıralım. Marmara için bütçe ayıralım. 1 litre bile evsel, endüstriyel, tarımsal ve diğer atıkları arıtmadan denize boca etmeyelim. Deniz ekosistemine ilişkin bilinici artırmak için her yaş grubunu kapsayacak şekilde eğitimler, bilbordlar, kısafilmler, oyunlar gibi farkındalık materyalleri geliştirip, etkinlikler yapalım." dedi.
İşte Sarı'nın açıklamasının tamamı:
Müsilaj mı? Değil. 10 Nisan'dan itibaren Tekirdağ kıyılarından başlamak üzere Marmara'nın farklı bölgelerinde suda renklenmeler görülmektedir. Kıyıda pas renginde, koyu yeşil veya sarımtırak bazen de yüzeyde kremsi formda görünen oluşumlar şimdilik müsilaj değil. Kış boyunca kirlilik ve doğal süreçlerle biriken azot-fosfor, deniz suyu sıcaklıkları artınca bazı alg gruplarının aşırı çoğalmasına neden oluyor. Bugünlerde Marmara kıyılarında karşımıza çıkan olayın birinci nedeni redtide veya kızıl gelgit olarak adlandırılan bu durumdur. İkinci neden ise yağışlar ve rüzgarla taşınan polenlerin kıyısal alanlarda birikmesi. Polen birikmesi daha çok turuncu renklerin hakim olduğu bir görüntüye neden olmaktadır. Nisan ayının ilk iki haftası boyunca bütün Marmara kıyısal alanında yaptığımız örnekleme, ölçüm ve dalışlarda şimdilik müsilaja rastlamadık. Ancak görüş çok düşük ve alg artışı çok yüksek. Marmara'nın kirlilik yükü azalmadığı sürece müsilaj riski hep var. Su sıcaklığı artışını takiben yeni bir müsilaj oluşumu ortaya çıkabilir. Lütfen Marmara Denizi'ni atık çukuru olarak kullanmaktan vazgeçelim. Çalışmayan arıtma tesislerini çalıştıralım. Marmara için bütçe ayıralım. 1 litre bile evsel, endüstriyel, tarımsal ve diğer atıkları arıtmadan denize boca etmeyelim. Deniz ekosistemine ilişkin bilinici artırmak için her yaş grubunu kapsayacak şekilde eğitimler, bilbordlar, kısafilmler, oyunlar gibi farkındalık materyalleri geliştirip, etkinlikler yapalım.