Eğitim İş Bursa'dan 2020-21 eğitim öğretim yılı yarıyıl değerlendirmesi

Eğitim-İş Bursa Şubesi İl Milli Eğitim Müdürlüğü binasının önünde eğitimde dönem sonu değerlendirmesi ve "Önlemler alın, okulları açın" çağrısı ile basın açıklaması düzenledi.

Haber Giriş Tarihi:
Haber Güncellenme Tarihi:
https://www.bursahakimiyet.com.tr

HABER: MERVE ÖZDEMİR

Eğitim alanında yıllardır yaşanan ve COVID-19 salgını birlikte daha da ağırlaşan sorunların damga vurduğu 2020-2021 eğitim ve öğretim döneminin ilk yarıyılının sona erdiğini söyleyen Eğitim-İş Bursa Şube Başkanı Yeliz Toy, eğitim döneminde yaşananları ana başlıklar üzerinden değerlendirdiklerini söylerken "pandemi sürecinde eğitimdeki eşitsizlikler daha da derinleşti" diyerek yorumladı. Toy, MEB, 7 milyon 383 bin 213 öğrenci ve 1 milyon 30 bin 516 öğretmenin EBA'dan faydalandığını; Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, okulların kapalı olduğu dönemde uzaktan eğitime ulaşamayan öğrenci sayısının 1,5 milyon olduğunu açıklamasına rağmen, ülkemizde en az 4 milyon öğrenci uzaktan eğitime ulaşamadı veya eğitim sürecinden tamamen koptu" açıklamasında bulundu.

EĞİTİMDE DİNSELLEŞME ÇABALARI DEVAM EDİYOR

Eğitim-İş Bursa Şube Başkanı Yeliz Toy, "eğitimde dinselleştirme çabaları devam ediyor" derken sözlerine şöyle devam etti, "Eğitimi dinselleştirme faaliyetlerini afet, salgın demeden sürdüren, bunun için her krizi fırsata çeviren AKP ve Milli Eğitim Bakanlığı, gözünü yine seçmeli derslere dikmiştir. Buradaki asıl amaç, öğrencinin kendini keşfetmesi, kendi ilgili olduğu alanda donanımlı hale gelmesidir. Ülkenin geleceğini direkt olarak ilgilendiren bu konu, iki tane partizan müdürün koltuğunu sağlamlaştırmak için yapacağı hamlelere kurban edilemez."dedi.

EĞİTİMİN BÜTÇESİ KISILDI, BİLİMSEL EĞİTİM BİR LÜKS OLDU

Milli Eğitim Bakanlığı bütçesinin, salgın koşullarına rağmen 2021 yılı için 146 milyar 929 milyon TL olarak belirlendiğini ifade eden Toy, "Bütçeden Milli Eğitim Bakanlığı'na ayrılan bu miktar, eğitimin temel ihtiyaçlarını karşılamaktan, eksiklikleri gidermekten ve uzaktan eğiteme erişimde fırsat eşitliği sağlamaktan oldukça uzaktır. AKP'nin iktidara geldiği 2002 yılında MEB bütçesinden eğitim yatırımlarına ayrılan pay % 17,18 iken, 2021 yılı itibariyle bu oran yüzde 7,69'a gerilemiştir. Eğitim yatırımlarına ayrılan pay AKP'nin gerçek eğitim politikasını ortaya koymaktadır. Bursa, Türkiye'de derslik açığı en yüksek olan ilk 5 il arasındadır. Salgın nedeniyle son 1 yıldır yüz yüze eğitim yapılmadığı düşünüldüğünde aslında okulların kapalı kaldığı bu süre, Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından ihtiyaç duyulan yüzlerce dersliğin inşa edilmesi için kullanılabilirdi. Eğitim-İş olarak Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğüne sesleniyoruz; Yüz yüze eğitime geçmenin ön şartı ihtiyacı karşılayacak sayıda okul ve derslik yapmaktır. Bu sorumluluğunuzu unutmayınız. 15 Şubat'ta yüz yüze eğitime geçilmesi olasılığı tartışılırken, Bursa'daki okulların kaçının Okulum Temiz Belgesi aldığını, kaçının sağlık açısından güvenli olduğunu kamuoyuna açıklayınız Uzaktan eğitimin ortaya çıkardığı fırsat eşitsizliği son bulsun, yüz yüze eğitime geçilsin, tüm çocuklarımız eğitime ulaşsın diye yüz yüze eğitime geçilsin" dedi.