
Fransız feminizminde sembolik bir sayı olan 343 kadın, Fransız first lady’ye yönelik “kamuya hakaret” gerekçesiyle şikayette bulundu.
343 şikayetçi sayısı, 1971 yılında Fransa'da kürtajın yasallaştırılması için yapılan bir dilekçeye atıfta bulunuyor; bu dilekçede 343 kadın gebeliklerini sonlandırdıklarını belirtmişti.
Feministlere "aptal kaltaklar" dedi
Macron’un Paris’teki Folies Bergère tiyatrosunda, daha önce tecavüzle suçlanmış Fransız aktör ve komedyen Ary Abittan ile sahne arkasında yaptığı sohbeti gösteren bir video geçen hafta yayımlandı. Macron, gösteriyi kızı ve bazı arkadaşlarıyla birlikte izliyordu. Feminist aktivistler gösteriyi bölerek “Abittan, tecavüzcü!” diyerek protesto etti. 72 yaşındaki Macron, Abittan’a nasıl hissettiğini sordu. Abittan korktuğunu söylediğinde, protestoculara “sales connes” (aptal kaltaklar) dedi ve eğer yeniden ortaya çıkarlarsa “onları atarız” ifadelerini kullandı.
"Fransa'nın first lady'sinin ne söylediğinin önemi var"
Dava açan feminist grupların avukatı Juliette Chapelle, France Inter radyosuna Brigitte Macron'un hakaretiyle ilgili olarak “O, Fransa’nın first lady’si, sözlerinin önemi var.” dedi.
2021’de Abittan’a yönelik tecavüz iddiasıyla ilgili açılan soruşturma, delil yetersizliği nedeniyle 2024’te mahkemeye taşınmadan sonlandırılmıştı. Bu karar, bu yılın ocak ayında temyiz mahkemesi tarafından onaylandı.
Tiyatro protestosuna katılan feminist kampanya grubu Nous Toutes (Hepimiz) grubu, aktivistlerinin Abittan’ın gösterisini, Fransa’daki cinsel şiddet karşısında “cezasızlık kültürü”ne karşı protesto etmek amacıyla böldüğünü belirtti.
Macron, bu hafta Brut medya kuruluşuna yaptığı açıklamada, videoya yansıyan sözlerini “özel” yorumlar olarak nitelendirerek, “Eğer kadın mağdurları incittiysem üzgünüm” dedi.