İtalyan mutfağı 'kültürel miras' olarak tanındı

UNESCO, İtalya’nın ulusal mutfağını “somut olmayan kültürel miras” olarak tanıdı. Süreç, 2023'te başlamıştı. İtalyan hükûmeti, ülkenin yemek kültürünü "aileleri ve toplulukları birbirine bağlayan, pizza, makarna ve risottonun çok ötesine geçen sosyal bir ritüel" olarak tanımladı.

Haber Giriş Tarihi: 11.12.2025 12:56
Haber Güncellenme Tarihi: 11.12.2025 12:56

Başbakan Giorgia Meloni, UNESCO kararının ardından yaptığı açıklamada "Bu, bizi gururlandıracak bir ayrıcalıktır" dedi. Başbakan, "Bu bize ürünlerimizi daha da geliştirmek ve onları taklitlerden ve haksız rekabetten daha etkili bir şekilde korumak için güçlü bir araç sağlıyor." diye ekledi.

UNESCO'nun bu işaretlemesinin iki yıl içinde turizmi yüzde 8'e kadar artırabileceği ve 18 milyon ek gecelik konaklama sağlayabileceği öngörülüyor.

İtalyan mutfağı, somut olmayan kültürel miras listesinde küresel bir menüye katılmış oldu. Bu menüde Fransız haute cuisine yemekleri, bir etnik azınlığın dini ritüellerini onurlandıran Meksika yemekleri, Kore’nin kimçi fermantasyon tekniği ve Japonya’nın Washoku mutfağı da yer alıyor.