
Otomotiv yan sanayi sektöründe dikkat çeken bir gelişme yaşandı.
İtalya merkezli jant üreticisi Magnetto Wheels, Türkiye’deki ortaklık yapısından çıkma kararı aldı.
Şirketin hisselerinin büyük bölümünün yerli üretici Jantsa’ya devredileceği açıklandı.
DEVİR SÜRECİ RESMEN BAŞLADI
Şirket tarafından yapılan açıklamaya göre karar, gerçekleştirilen Olağanüstü Genel Kurul toplantısının ardından netleşti. Sermaye artırımı ve hisse devrine ilişkin yasal süreç de resmen başlatıldı.
Bu kapsamda Magnetto Wheels grubuna ait farklı iştiraklerdeki payların Jantsa’ya geçmesi planlanıyor.
JANTSA YÜZDE 99’UN ÜZERİNE ÇIKACAK
Süreç tamamlandığında Jantsa’nın şirketteki pay oranının yüzde 99’un üzerine çıkması bekleniyor. Böylece şirketin yönetim ve operasyonel kontrolü tamamen yerli sermayeli üreticiye geçmiş olacak.
SEKTÖRDE DİKKAT ÇEKEN GERİ ÇEKİLME
Otomotiv yan sanayi temsilcileri, bu kararın küresel maliyet baskıları ve sektördeki yeniden yapılanma süreciyle bağlantılı olabileceğini değerlendiriyor.
Magnetto Wheels’in Türkiye’den çekilme hamlesi, son dönemde otomotiv sektöründe artan stratejik dönüşüm adımlarının bir parçası olarak görülüyor.
KÜRESEL DENGELER ETKİLİ OLMUŞ OLABİLİR
Uzmanlara göre Avrupa merkezli üreticilerin bazı pazarlarda küçülme veya ortaklık devri kararları alması, enerji maliyetleri, rekabet baskısı ve tedarik zinciri değişimleriyle doğrudan ilişkili olabilir.
Türkiye’deki bu hisse devri de sektörde yakından takip ediliyor.