YHT'de yeni dönem!

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, 2020 yılında yeni Yüksek Hızlı Tren (YHT) hatlarını işletmeye almaya hazırlanırken, verimliliği artırmak için de YHT güzergâhlarında ekspres seferlere başlayacak.

Haber Giriş Tarihi:
Haber Güncellenme Tarihi:
https://www.bursahakimiyet.com.tr

Bakanlık, yeni bir işletme modeli hazırlayacak ve bu kapsamda YHT güzergahlarında büyük şehirler arasında ekspres seferler düzenlenecek. YHT hat uzunluğu da 2020 yılı içerisinde 1213 kilometreden 2 bin 269 kilometreye çıkartılacak. Bu kapsamda Ankara-Sivas YHT hattı 2020 yılı içerisinde işletmeye alınan hatlardan birisi olacak. Demiryollarında modernizasyon ve altyapı iyileştirme çalışmalarına devam edilecek, mevcut hatlarda 2 bin 657 kilometrelik elektrik ve 2 bin 654 kilometrelik sinyal yatırımı gerçekleştirilecek.

İMALAT SANAYİSİNE DESTEK

2020 içerisinde yeni demiryolu hatları da tamamlanarak, hizmete alınacak. Bu doğrultuda Halkalı-Kapıkule Demiryolu Projesi, imalat sanayisine hizmet edecek şekilde tamamlanarak bölgedeki ihracat imkânları artırılacak ve ulaştırma maliyetleri azaltılacak. Konya-Gaziantep demiryolu hattı, tamamlanarak imalat sanayisi sektörlerinin Adana, Mersin ve İskenderun limanlarına erişimi kolaylaştırılacak. Konya-Karaman demiryolu projesinde de sinyalizasyon işleri tamamlanarak yük ve yolcu taşımacılığına başlanacak. Adana-Mersin 3. ve 4. hat yapımı, 1. ve 2. hat rehabilitasyonu, Çukurova Havalimanı bağlantısı projesinde yapım çalışmalarına başlanacak. Öte yandan Habur Sınır Kapısı'na lojistik hizmet sağlayacak Gaziantep-Habur demiryolu projesine başlanacak. Bu kapsamda Gaziantep-Mardin demiryolu projesinin etüt-proje çalışmaları tamamlanacak. Torbalı-Alsancak Limanı demiryolu projesinin kesin proje çalışmaları da bitirilecek projeler arasında. Gebze-Sabiha Gökçen-Yavuz Sultan Selim Köprüsü-İstanbul Havalimanı-Halkalı demiryolunun kesin projesi de tamamlanarak yapım ihalesine çıkılacak.