
Apartmanlarda daire kapılarının önüne bırakılan ayakkabı, terlik ve ayakkabılıkların ortak alan kullanımını ihlal edebileceği ve belirli durumlarda para cezasına kadar varan yaptırımlarla karşılaşılabileceği belirtildi.
ORTAK ALAN VURGUSU
Kayseri Barosu avukatlarından Mustafa Erkulu, apartman koridorları ve yangın merdivenlerinin Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında ortak alan sayıldığını ifade etti. Bu alanların tüm kat maliklerinin ortak kullanımına açık olduğunu belirten Erkulu, kullanımın belirlenen kurallar çerçevesinde olması gerektiğini söyledi.
RAHATSIZLIK HALİNDE YARGI YOLU AÇIK
Kapı önlerine bırakılan eşyaların rahatsız edici boyuta ulaşması halinde durumun ortak alana müdahale olarak değerlendirilebileceğini belirten Erkulu, kat maliklerinin bu tür durumlarda Sulh Hukuk Mahkemesi’ne başvurarak müdahalenin engellenmesini talep edebileceğini dile getirdi.
PARA CEZASINA KADAR GİDEBİLİR
Apartman yönetim planlarında ortak alan kullanımına ilişkin özel hükümler bulunabileceğini vurgulayan Erkulu, bu kurallara aykırı davranışların yaptırıma tabi olabileceğini ifade etti.
Yönetim planında bu yönde bir karar bulunması halinde, genel kurul kararıyla para cezası uygulanabileceğini belirten Erkulu, ortak alanlara yapılan müdahalenin kasıtlı şekilde devam etmesi durumunda sürecin savcılığa kadar taşınabileceğini söyledi.
YANGIN MERDİVENLERİNE DİKKAT
Özellikle yangın merdivenleri gibi acil kullanım alanlarının kapatılmasının ciddi risk oluşturduğunu belirten Erkulu, bu tür alanlara bırakılan eşyaların hem hukuki hem de güvenlik açısından sorun teşkil ettiğini vurguladı.