
Erzincan’da hayvancılık sektöründe uzun süredir yaşanan çoban sıkıntısına yönelik dikkat çeken bir adım atıldı. Kentte üreticilerin yüksek maaş talepleri nedeniyle çoban bulmakta zorlanması üzerine Afganistan’dan getirilen iş gücüyle çözüm arayışına gidildi.
150 BİN TL’YE KADAR MAAŞLAR KONUŞULUYORDU
Bölgede küçükbaş ve büyükbaş hayvancılıkla uğraşan üreticilerin, son yıllarda çoban bulmakta ciddi sorun yaşadığı belirtildi. Aylık ücretlerin 70 bin lira ile 150 bin lira arasında değişmesi ise üreticilerin maliyetlerini önemli ölçüde artırdı.
AFGANİSTAN’DAN İŞ GÜCÜ TEMİN EDİLDİ
Sorunun çözümü için Efraim Beydili ve Muzaffer Güzer’in girişimleriyle Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı koordinasyonunda Afganistan’dan çoban getirildi.
Uygulama kapsamında kente gelen Afganistan uyruklu Muhammed Omar, İŞKUR üzerinden sigorta işlemlerinin tamamlanmasının ardından sürü sahibi Serhat Elçi ile sözleşme imzalayarak görevine başladı.
SEKTÖRDEKİ SORUNA ÇÖZÜM BEKLENİYOR
Üreticiler, artan maliyetler nedeniyle uzun süredir çoban bulmakta zorlandıklarını ifade ederken, yeni uygulamanın sektördeki iş gücü açığını kapatmasını umut ediyor.
Yetkililer, söz konusu modelin başarılı olması halinde Türkiye genelinde farklı illerde de uygulanabileceğini değerlendiriyor.