Dışişleri Bakanlığı: Ticaret hacmi 5 kat arttı

Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin Latin Amerika ve Karayipler (LAK) bölgesiyle ticaret hacminin 5 kat, Türkiye'nin bu ülkelerdeki diplomatik misyonlarının sayısının ise 3 kat arttığını açıkladı.

Haber Giriş Tarihi:
Haber Güncellenme Tarihi:
https://www.bursahakimiyet.com.tr

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, 2021-2023 yıllarının, Türkiye ve Türkiye'nin mükemmel ilişkilere sahip olduğu bazı LAK bölgesi ülkelerinin tarihleri bakımından özel önem taşıdığı belirtildi.

2021 yılında El Salvador, Kosta Rika, Guatemala, Meksika, Panama ve Peru'nun; 2022 yılında Brezilya'nın bağımsızlıklarının 200'üncü yıl dönümlerini kutlayacakları ifade edilerek, "2023 yılı ise Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100'üncü yıl dönümüdür. Dışişleri Bakanlığı ve bağımsızlıklarının 200'üncü yıl dönümünü kutlayacak olan ülkelerin Ankara büyükelçilikleri, bu özel yıl dönümlerini kutlamak ve Türkiye ile LAK ülkeleri arasındaki gelişmekte olan ilişkilere dikkat çekmek amacıyla bir dizi kültürel etkinlik gerçekleştirilmesine ilişkin bir iş birliği mekanizması tesis etmişledir. Bugün Dışişleri Bakanlığı temsilcileri ve bağımsızlıklarının 200'üncü yıl dönümünü kutlayacak olan ülkelerin Ankara büyükelçileri, Türkiye Cumhuriyeti'nin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün ebedi istirahatgahına çelenk bırakarak bu etkinliklerin açılışını gerçekleştirmişlerdir" denildi. 'TÜRKİYE'NİN LAK BÖLGESİYLE TİCARET HACMİ 5 KAT ARTTI' Türkiye'nin LAK bölgesiyle diplomatik, siyasi, ekonomik ve kültürel iş birliğinin 19'üncü yüzyılın ikinci yarısına dayandığı hatırlatılarak, şu ifadelere yer verildi: "Türkiye, çok yönlü dış politikası çerçevesinde LAK bölgesiyle ilişkilerini geliştirmek amacıyla özellikle son 20 yıldır bölge ülkelerine yönelik olarak daha aktif bir politika izlemektedir. Bu sayede, LAK bölgesiyle ilişkiler daha da geliştirilmiştir. Netice itibari ile, Türkiye'nin LAK bölgesiyle ticaret hacmi 5 kat, Türkiye'nin bu ülkelerdeki diplomatik misyonlarının sayısı 3 kat artmış; ikili siyasi ilişkiler sıklaşan üst düzey ziyaretlerin de etkisiyle derinleşmiş; Türkiye'nin SICA, MERCOSUR, Pasifik Birliği gibi bölgesel örgütlere gözlemci üye olmasıyla da uluslararası örgütler nezdindeki iş birliği gelişmiş; keza insanlar arasındaki sosyal ve kültürel etkileşimin artışı ilişkilere katkı sağlamıştır. Günümüzde, iş birliğinin derinleştirilmesi için sahip olunan mevcut güçlü temel ve mevcut büyük potansiyel temelinde, taraflar ortak çıkar temelinde ve halkların beklentilerini karşılayacak şekilde ilişkileri mümkün olan her alanda geliştirmek konusunda kararlıdırlar."