İttifak sorusuna dikkat çeken yanıt! Bakan Fidan: Yüzde 80'i çözülmüş oluyor!

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Suriye'deki son gelişmelere değinirken "SDG/YPG, Türkiye ve Suriye için sorun olmaya devam ediyor. Bu yıl sorun olmaktan çıkacak" mesajı verdi. İran'daki kriz hakkında konuşan Bakan Fidan "bölgesel istikrar ve güvenlik" vurgusu yaptı. Fidan'ın Suudi Arabistan, Mısır ve Pakistan'la ittifak konusuna verdiği yanıt dikkat çekti.

Haber Giriş Tarihi: 15.01.2026 13:52
Haber Güncellenme Tarihi: 15.01.2026 13:52

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan dünya çapında yaşanan son gelişmeleri ve Türkiye'nin adımlarına ilişkin açıklamalarda bulundu.

İran, Suriye ve ABD hakkındaki mesajları dikkat çeken Bakan Fidan "Suudi Arabistan, Mısır ve Pakistan'la güvenlik ittifakı olur mu?" sorusuna "Bölge ülkelerinin hepsi birbirinden emin olduktan sonra sorunun yüzde 80'i zaten çözülmüş oluyor" yanıtını verdi.

Bakan Fidan'ın açıklamalarından öne çıkan mesajlar şöyle:

Dünya Gazze'de sınıfta kaldı. Uluslararası sistemin test edildiği bir sınav modeliydi. Gazze'de kalıcı ateşkes için çalışacağız.

SDG ÇIKIŞI: KARARLI POLİTİKAMIZ SÜRECEK

SDG/YPG, Türkiye ve Suriye için sorun olmaya devam ediyor. Türkiye olarak bu konuda kararlı politikamız sürecek. Bu yıl Suriye ve bizim için sorun olmaktan çıkacak.

SDG'nin Kandil bağı net bir bilgi. Bizim SDG ile en büyük problemimiz başından beri bu. SDG hep aynı oyunu oynuyor. Suriye'nin kuzeyinde güç kullanınca geri adım atıyorlar. Bu döngüden çıkıp 10 Mart Mutabakatı'na uymalı.

İRAN MESAJI: YAKINDAN TAKİPTEYİZ

İran'daki gelişmeleri yakından takipteyiz. İran'da olan her şey bizi ilgilendiriyor. Önem verdiğimiz konu, bölgesel istikrar ve güvenlik istiyoruz. İran için diplomatik çabamız devam edecek.

İran'a askeri müdahaleye karşıyız. Sorunlar diyalogla çözülmeli, umarım ABD ve İran bu konuyu çözer.

AVRUPA'DA GÖÇMEN KARŞITLIĞI

Ukrayna'daki barış Avrupa-Rusya barışı demek.

Benim korkum, artık yığınsal göç durmuştur ama aşırı sağın yükselmesi için bu konudaki rüzgara ihtiyacı var. Artık dışarıdan göç almanın değil, içeride bulunanı göndermenin siyaset malzemesi yapılabileceği bir noktaya Avrupa evrilebilir.

'GÜVENLİK İTTİFAKI' YANITI

Suudi Arabistan, Mısır ve Pakistan'la güvenlik ittifakı olur mu?

Bölgedeki kronik sorunların başında bölge ülkelerinin birbirine güvenmemesi geliyor. Bölge ülkelerinin hepsi artık bir araya gelerek, güvenlik konusunda bir iş birliği platformunun oluşturulması gerekiyor. Bu dışarısı için değil. Bölge ülkeleri birbirlerinin güvenliğine bir taahhütte bulunmaları gerekiyor. Bölge ülkelerinin hepsi birbirinden emin olduktan sonra sorunun yüzde 80'i zaten çözülmüş oluyor.

Henüz imzalanmış bir anlaşma yok ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın vizyonu kapsayıcı, daha geniş, dayanışma ve istikrar üreten bir platform. Bu konudaki görüşmeler sürüyor.