Komisyon toplantısında gündem olacak ‘örgüt üyeliği’ detayı! Ceza indirimi...

AK Parti, MHP ve DEM Parti milletvekillerinin İmralı ziyaretinin ardından gözler komisyonda yaşanacak yeni gelişmelere çevrilmişti. İmralı’ya gerçekleştirilen ziyaret ve rapor hazırlığı gündemiyle toplanan komisyonda dikkat çeken öneriler yer aldı. İddiaya göre AK Parti’nin önerilerini içeren ‘örgüt üyeliği’ ile ilgili de önemli bir detay yer aldı. Buna göre; “Örgüt üyeliği suçu olacak ancak suça karışmamışsa örgüt feshedildiği için kişinin suçu düşecek.”

Haber Giriş Tarihi: 05.12.2025 08:25
Haber Güncellenme Tarihi: 05.12.2025 08:25

İmralı’daki son görüşmenin ardından ilk komisyon toplantısı gerçekleşti.

Toplantının ilk oturumunda komisyon üyesi siyasi partiler, süreç ile ilgili hazırlanacak rapor ve yöntemine ilişkin önerilerini dile getirdi. İkinci oturumda ise, İmralı Adası’na yapılan ziyarete ilişkin bilgi verildi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şen, AK Parti’nin önerilerini içeren raporunun 50 sayfa ve 9 bölümden oluştuğunu söyledi.

ÖRGÜT ÜYELİĞİ SUÇUNDAKİ ÖNEMLİ DETAY

Türkiye gazetesinin haberine göre; ‘örgüt üyeliği’ suçu olacak ancak suça karışmamışsa örgüt feshedildiği için kişinin suçu düşecek. Yine, hüküm giymiş ise örgüt kendini feshettiği için kişinin suçu düşecek. Ayrıca örgüte yardım etmişse örgüt kendini feshettiği için suç düşecek. Ancak kişiler için 5 yıllık adli takip şartı getirilecek. Kişi, terör faaliyetinde bulunmuş ancak Türkiye dışında ise ülkeye dönmesi hâlinde TCK’dan yargılanacak. Ancak fesih nedeniyle cezai indirim hakkına sahip olacak. Örgütün kendini feshetmesi sebebiyle kamu vicdanını incitmeyecek cezai indirimler uygulanacak.

KAYYUM UYGULAMASI KALKIYOR MU?

Raporda ayrıca terör faaliyeti nedeniyle kayyum atanan belediyelerde örgütün kendini feshetmesi nedeniyle uygulamanın kaldırılabileceği görüşü yer aldı.

116 SAYFALIK RAPOR

MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız da parti grubu olarak 116 sayfalık bir rapor hazırladıklarını belirterek, yasal düzenlemenin yapılması için örgütün ve bağlı kuruluşların hangi ad altında olursa olsun derhal dağıtılması önemli. Yetkili merciler, örgütün fiilî varlığını sona erdirdiğini ilan etmeli” diye konuştu.