Her gün düzenli elma yemenin sağlığınız için olan faydalarını duyunca kilo kilo elma yiyeceksiniz!

Elma dünyada üretilen ilk üç meyveden biridir. Saklanması ve taşınması kolaydır ve neredeyse tüm yıl boyunca kullanılabilir. Ancak her gün düzenli elma tüketmenin sağlığınız söz konusu olduğunda ne kadar faydalı olabileceğini bilmiyordunuz...

Haber Giriş Tarihi: 15.06.2023 15:35
Haber Güncellenme Tarihi: 15.06.2023 15:35
https://www.bursahakimiyet.com.tr

Elma; mevcut besin açısından yoğun meyvelerden biridir. Elmanın faydaları esas olarak güçlü antioksidanlar, vitaminler, mineraller ve diyet liflerinden kaynaklanmaktadır. Bu meyve karbonhidratlar, lifler, vitaminler ve fitokimyasallar açısından zengindir. Polifenolleri mükemmel antioksidan kapasiteye sahiptir. Araştırmalara ve tıbbi literatüre göre, elma, ölüm oranını azaltmakla doğrudan ve en güçlü ilişkileri gösteren gıdalar arasındadır. Aslında, Ulusal Araştırma Konseyi günde en az 5 porsiyon meyve ve sebze önermektedir ve elma da bunlardan biridir. Elma ağırlıklı olarak pektin ve kuersetin içerir. Pektin, sindirimi kolaylaştırabilen bir çözünür lif türüdür. Quercetin, antioksidan ve antiinflamatuar etkileri olan bir flavonoiddir.

HER GÜN DÜZENLİ ELMA YEMENİN SAĞLIĞINIZ İÇİN OLAN FAYDALARINI DUYUNCA KİLO KİLO ELMA YİYECEKSİNİZ! DUYAN GÖZLERİNE İNANAMIYOR

Bu çıtır çıtır meyveler güçlü yaşlanma karşıtı etkilere sahiptir. Yaşa bağlı hafıza kaybını, cilt sorunlarını ve saç dökülmesini önleyebilirler. Onları doğru miktarlarda yemek, kanser riskini de azaltabilir.

1. KALBİNİZİ KORUYABİLİR

Birkaç çalışma, yüksek flavonoid alımını, özellikle kadınlarda yaklaşık %35 oranında azalmış kardiyovasküler hastalık riskiyle ilişkilendirir. Kalbi ve kan damarlarını, kardiyovasküler hastalıkların çoğunu tetikleyen serbest radikal hasarından korurlar.

2. BEYİN SAĞLIĞINI KORUYABİLİR

Elma polifenolleri beyninizi Alzheimer ve Parkinson gibi nörodejeneratif hastalıklardan ve yaşa bağlı hafıza kaybından koruyabilir. Elma suyu konsantresi, yaşa bağlı nörodejenerasyona neden olabilecek folat eksikliğini giderir. Alzheimer hastalığını tetikleyen proteinlerin (amiloid-beta gibi) birikimini azaltır ve beyin fonksiyonlarını iyileştirir. Ayrıca serbest radikalleri ortadan kaldırır, böylece bilişsel gerilemeyi yavaşlatır.

3. AKNEYİ AZALTABİLİR VE YAŞLANAN CİLDİ TEDAVİ EDEBİLİR

Phlorizin, apigenin, silymarin ve genistein gibi flavonoidler elma, kiraz ve armut gibi meyvelerde doğal olarak bulunur. Phlorizin, cilt üzerindeki yaşlanma karşıtı etkileri nedeniyle kapsamlı bir şekilde incelenmiştir. Apigenin, genistein ve diğer polifenoller cildinizi güneşten ve UV ışınlarının neden olduğu iltihaptan ve koyu/beyaz lekelerden korur. Ayrıca sebum salgılanmasını kontrol ederler ve bu nedenle akne vulgaris yönetmede yardımcı olabilirler.

4. KİLO KAYBINA YARDIMCI OLABİLİR

Bir bardak elma dilimi (kabuğu ile birlikte) 2,6 g diyet lifi içerir. Lif , sindirimi yavaşlatarak tokluk hissi uyandırır. Araştırmalara göre, elma gibi daha fazla lif açısından zengin gıdalara sahip olmak, zamanla en az kilo alımı ile ilişkilidir.

5. DİYABETİ DÜZENLEYEBİLİR

Yaklaşık 38.000 kadın üzerinde 9 yılı kapsayan bir epidemiyolojik çalışma, elma alımı ile tip 2 diyabet arasında pozitif bir ilişki olduğunu gösterdi. Günde 1-2 elma yiyenlerin, hiç yemeyenlere göre %28 daha düşük tip 2 diyabet riski vardı. Elma flavonoidleri, antioksidan etkileri göz önüne alındığında bundan sorumlu olabilir. Bu aktif bileşenler, pankreastaki hücreleri hasardan korur.

6. SİNDİRİMİ VE BAĞIRSAK SAĞLIĞINI TEŞVİK EDEBİLİR

Elmalar polifenoller, karbonhidratlar ve lif bakımından zengindir. Polifenollerin ve lifin büyük bir kısmı doğrudan kolona ulaşır. Elde edilen enerjide hayatta kalan iyi bağırsak bakterileri tarafından fermente edilirler.

7. ANTİİNFLAMATUAR ÖZELLİKLERE SAHİP OLUN

Kronik inflamasyon diyabet, kardiyovasküler hastalık, irritabl bağırsak hastalığı (IBD), Alzheimer, artrit, astım, Crohn hastalığı ile bağlantılıdır. Diyetinize elma ekleyerek bu tür inflamatuar hastalıkların şiddetini kontrol edebilirsiniz.

8. GÖZ SAĞLIĞINI VE GÖRÜŞÜNÜ ARTIRABİLİR

A ve C vitaminleri ve quercetin, gözlerinizi yaşa bağlı dejenerasyon ve diğer göz enfeksiyonlarından korur.