Ramazan'da susamamak için ne yapmalı?

Kavurucu sıcaklarda oruç tutarken dikkat edilmesi gerekenleri, Ramazan'da susamamak için sofralardan uzak tutulması ve mutlaka yenmesi gerekenleri derledik.

Haber Giriş Tarihi:
Haber Güncellenme Tarihi:
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Az tuzlu ızgaraları tercih edin   Çorba ile başlayan iftar yemeğine ızgara, tavuk, balık ve sebze yemeklerinden hafif olanlarla devam edilmeli. Özellikle gün içinde susamamak için bu yemeklerdeki tuz miktarının düşürülmesi gerekiyor.  Baharat ve konserve yerine lifli besinler yiyin   Turşu, konserve ve tuz oranı yüksek hazır gıdaları iftar ve sahur sofralarında yenmemeli. Baharatlı ve hazır çeşniler ile tatlandırılmış yiyeceklerden uzak durulmalı. Su ihtiyacını artıracak olan bu gıdalar yerine lifli besinler tercih edilmeli.  Kızartma ve hamur işinden vazgeçin, kahvaltılık proteinlere geçin   Sahurda ise kızartma ve hamur işi gibi yiyeceklerden uzak durulmalı ve süt, yumurta, peynir gibi gıdalar tüketilmeli. Bu gıdaların yanında ceviz, fındık, tuzsuz badem gibi besin değeri yüksek kuru yemişler de tüketilebilir. Sodadan uzak durun   Ramazan ayında uzak durulması gereken içeceklerin başında soda gelir. Soda hem doygunluk hissine neden olur hem de bedendeki sıvının hızlıca dışarı atılmasını sağladığı için tüketilmemelidir. Böbrekleri çalıştıran çay, bitki çayı, kahve ve meyve suyu gibi sıvılar da vücudun su ihtiyacını artırır ve çabuk susamanıza yol açar. 2,5 litre su içmeyi ihmal etmeyin, salatalık   Oruç tutarken susamamak için iftarla sahur arasında 2- 2,5 litre su içilmelidir. İftar menüsü ile sahur menüsü arasında içilen suya limon, taze nane yaprakları veya rendelenmiş zencefil dilimleri atılabilir. Sahurda su ile birlikte su oranı yüksek olan salatalık gibi gıdaları tüketmek de vücudun su ihtiyacını karşılamaya yardımcı olacaktır. Su ve sıvı gıdaları alırken bunlara dikkat edin   Yaygın olarak bilinenin aksine sahurda yüksek oranda sıvı alınması gün içinde susamayı önlemez. Aksine sahurda tek seferde alınan sıvı miktarı ertesi gün vücudun suyu istenilen şekilde değerlendirememesine ve sindirim sorunlarına yol açar. Bu nedenle gün içinde susuzluk çekmemek için sıvı tüketimini iftardan sahura kadar azar azar yapmakta fayda var. Bu uygulama gün içinde vücudun daha tasarruflu su harcamasını sağlayacak ve susuzluğu azaltacaktır.