"Süper Lig oynanmazsa finansal kayıp 1 milyar TL olarak öngörülüyor"

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını sebebiyle askıya alınan liglerin Türkiye Futbol Federasyonu tarafından yeniden başlatılmasına dair verilen karar sonrasında konuya ilişkin kamuoyundan farklı tepki ve eleştirilerin gelmesi üzerine Spor Hukukçusu Av. Dr. Kerem Solmaz bir analiz yaptı.

Haber Giriş Tarihi:
Haber Güncellenme Tarihi:
https://www.bursahakimiyet.com.tr

Dramatik bir şekilde tüm dünyayı sosyoekonomik olarak oldukça olumsuz etkileyen bu sağlık sorunu karşısında toplumsal tedirginliği anlamak ve hayatı normalleştirmeye dönük çabalara sorumluluk bilinci ile destek olunmasının faydalı olacağını düşünen Kerem Solmaz şu ifadeleri kullandı:

"Liglerin devam kararının TFF'nin tek yanlı bir tasarrufu olmadığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı başta olmak üzere Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve diğer ulusal ve uluslararası paydaşlarla istişare edilerek kolektif bir süreçte verildiği açıktır. Bu itibarla devam kararı uygun ve adil çözüm arayışının bir sonucu olup, kararın daha iyi anlaşılması amacıyla içinden geçilen sürecin kamuoyunca da bilinmesinde fayda bulunmaktadır.

ALINAN KARARLAR VE ATILAN ADIMLAR NELERDİR? 10 Mart - Sağlık Bakanlığı tarafından Türkiye'de tespit edilen ilk Covid-19 vakası açıklandı. 11 Mart - Dünya Sağlık Örgütü Covid-19 salgınını pandemi olarak ilan etti. 19 Mart - TFF tarafından futbol liglerinin ileri bir tarihe ertelenmesine karar verildi. 1 Nisan - UEFA tarafından organizasyon kapsamındaki maçların ikinci bir bildirime kadar ertelenmesine karar verildi. 7 Nisan - FIFA yayınladığı Kılavuz ile salgının etkileri kapsamında profesyonel futbolcu sözleşmeleri, yaz transfer dönemi gibi konularda aldığı tavsiye kararlarını açıkladı. 13 Nisan - Kulüpler Birliği Vakfı tarafından salgının kulüpler ve futbolcu sözleşmeleri üzerindeki ekonomik etkisine ilişkin tavsiye kararı alınarak ve bu hususta bildiri yayınlandı. 23 Nisan - UEFA, liglerin devam etmesi ve sportif olarak tamamlanması için Federasyonların elinden geleni yapması gerektiğini güçlü bir biçimde tavsiye etti. 1 Mayıs - TFF Sağlık Kurulu Futbola Dönüş Öneri Protokolü yayınladı. 6 Mayıs - TFF Yönetim Kurulu sözleşmelere ilişkin tavsiye kararı aldı. Koronavirüs salgını nedeniyle ara verilen liglerin yeniden başlamasına, devamına karar verildi. 10 Mayıs - TFF tarafından Futbola Dönüş Öneri Protokolü'nün tamamı açıklandı.

MAÇLARIN ERTELENMESİNDE GEÇ Mi KALINDI? Türkiye'de ilk Covid-19 vakasının görüldüğü tarih olan 10 Mart, ligin 26'ncı haftasına denk gelmiş ve 13-16 Mart tarihleri arasındaki karşılaşmalar seyircisiz oynanmıştır. Bir sonraki hafta ise liglerin ertelendiği duyurulmuştur. Maçların ertelendiği gün Türkiye'deki vaka sayısı 359, ölüm sayısı 4 iken maçların erteleme kararının verildiği İtalya'da bu oran 7.985 vaka / 463 ölüm, İspanya' da ise 2.871 vaka / 86 ölümdü. Elimizdeki bu verilerin doğru bir şekilde değerlendirilmesi gereklidir. İlk Covid-19 vakasının görüldüğü tarihten 9 gün sonra liglerin ertelendiğini ve erteleme kararının verildiği günkü vaka-ölüm ilişkisini Avrupa'nın 5 büyük ligi ile karşılaştırmalı olarak incelediğimizde müsabakalarla ilgili en hızlı karar alma sürecinin Türkiye'de gerçekleştiğini görüyoruz. Bir başka ifade ile herhangi bir gecikme yaşanmadan Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) tarafından salgına karşı hızlı bir şekilde reaksiyon verildiği anlaşılmaktadır.