Tüm gün tok ve zinde olmanın sırrı! Tok tutan 4 menü...

Sahurda tok tutan besinler Ramazan'ın ilk günü için araştırılıyor. Aksam.com.tr'den Merve Kantarcı Çulha'ya açıklamalarda bulunan Diyetisyen Sevde Kahraman tok tutan sahur listesi verdi. İşte sahura 4 kahvaltı menüsü…

Haber Giriş Tarihi: 01.04.2022 10:04
Haber Güncellenme Tarihi: 01.04.2022 10:04
https://www.bursahakimiyet.com.tr

Sahurda bazıları yemek yerken bazıları kahvaltı tercih ediyor. Peki, sahurda ne tok tutuyor? Dengeli bir kan şekeri için tok tutan sahur menüsü şart. Sahurda kahvaltı ürünlerini sizler için bir araya getirdik.

 Merve Kantarcı Çulha'ya açıklamalarda bulunan Biruni Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Araştırma Görevlisi Sevde Kahraman, sahurda tok tutan 4 çeşit kahvaltı menüsü hazırladı.

TOK TUTAN 4 SAHUR MENÜSÜ

Sahurda kahvaltı tok tutuyor. Fakat kahvaltıda seçtiğiniz besinler çok önemli.

1. Yumurtalı kahvaltı

Kahvaltılıkların ortak noktası daha uzun süre tokluk sağlamasıdır. Sahurda sağlıklı ve uzun süre tok tutacak bir kahvaltı için;

* Yumurta,

* Beyaz peynir,

* Çiğ -kavrulmamış, tuzlanmamış- badem ya da çiğ fındık

* Bol mevsim sebzeleri

* Mevsim meyvesi

* Tam tahıllı ekmek

* Çay içilmek istenirse taze demlenmiş açık çay içilebilir. İçecek olarak süt ya da kefir de tercih edilebilir.

Sahurda nişasta içeriği ve glisemik indeks değeri yüksek pide ya da beyaz ekmek gün içerisinde daha çabuk acıkmanıza yol açacaktır. Uzun süre tok kalmak istiyorsanız nişastalı besinler yerine tam buğday ya da çavdar unundan yapılmış ekmek daha iyi bir alternatiftir.

2. Yulaflı soğuk kahvaltı

Uzun süre tok kalmak ve serinlemek isteyenler lif içeriği yüksek olan yulaf ile soğuk kahvaltı yapabilir.

* Süt

* Yulaf

* Mevsim meyvesi

* Çiğ badem ya da çiğ fındık

* Bir tutam tarçın yenilebilir.

Süt ile yulaf pişirilerek yapılan yulaf lapasının üzerine meyve ve çiğ badem eklenerek yulaf kâsesi hazırlanabilir. Süt yerine yoğurt ile de pratik yulaflı bir kahvaltı planlanabilir. Yulaf kâsesi üzerine ekleyeceğiniz tarçın, kan şekeri dengesi sağladığından tokluk sürenizi uzatacaktır.

3. Tost ya da sandviç

Beyaz peynir ya da kaşar peyniri ve tam tahıllı ekmek ile hazırlanan tost ya da sandviç yanında bol mevsim sebzeleri ile yapılan sıcak bir kahvaltı uzun süre tok kalmanıza yardımcı olacak bir sahur alternatifidir.

4. Zeytinyağlı sebze yemeği

* Çorba,

* Zeytinyağlı sebze yemekleri,

* Yoğurt ya da ayran sahurda çeşitlilik sağlaması için yer verilebilecek alternatiflerdir.

Aynı zamanda bu lif, vitamin, mineral, protein içeriği yüksek besinlerle yapılan sahur daha uzun süre tok kalmanıza yardımcı olacaktır.

DİKKAT!

Uzun süre tok kalmak için yenilen aşırı yağlı yanı sıra baharatlı yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Bu yiyecekler su isteğinizi arttıracağından ve sindirim sistemi problemlerine yol açabileceğinden dolayı oruç tutulan süreci zorlaştırabilir.