Hava Durumu

Alzheimer'da erken tanı çok önemli

Dünya Alzheimer Günü etkinlikleri kapsamnda Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde hasta ve yakınlarına yönelik bilgilendirme toplantısı yapıldı. Konuşmacılar toplantıda, Alzheimer hastalığında erken tanının önemine vurgu yaphtılar.

Haber Giriş Tarihi: 22.09.2017 12:08
Haber Güncellenme Tarihi: 22.09.2017 12:08
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Alzheimer'da erken tanı çok önemli

Tüm dünyada milyonlarca insanı etkilemekte ve insan ömrünün uzamasıyla birlikte görülme sıklığı her geçen gün artmakta olan Alzheimer hastalığı ile ilgili bilgilendirme toplantısı Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde gerçekleştirildi. Toplantıda, Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, dünyada 35 milyon kişiye demans tanısı konulduğu ve her yıl yeni demans vaka sayısının yaklaşık 7,7 milyon olduğu bildirildi.

Eğitim toplantısında, Dr.Nilüfer Büyükkoyuncu Pekel, Alzheimer hastalığı nedir, ne gibi bulgularla seyreder, hastalık kalıtsal mı, tedavisi mümkün mü, korunmak için alınabilecek önlemler konularına değindi. Dr.Bilgen Biçer Kanat, hasta yakınlarının yaşadığı sorunlar ve bu sorunlarla nasıl başa çıkılır konularına yer verirken, Dr. Demet Yıldız ise Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesinde demans polikliniği ve hasta yakınlarını başvurabileceği merkezler hakkında bilgilendirdi. Demans vakalarının yaklaşık olarak yüzde 70 oranında Alzheimer hastalığına bağlı ortaya çıkmakta olduğunu belirten uzmanlar, şu bilgileri verdiler:

"Alzheimer hastalığının görülme sıklığı 60 yaşından sonra her 5 yılda bir 2 katı artmaktadır. Ülkemizde yaklaşık 400 bin Alzheimer hastası vardır. Her yıl 21 Eylül günü 'Dünya Alzheimer Günü' olarak anılmakta ve çağımızın hastalığı haline gelen bu hastalıkla ilgili farkındalık düzeyinin artırılması amaçlanmaktadır. Hastalığın ilk belirtisi unutkanlıktır. Beraberinde konuşma bozukluğu, öğrenme güçlüğü, yolunu kaybetme, yakınlarını tanıyamama, karar verme güçlüğü görülebilir. Bu hastalıkta aynı zamanda huzursuzluk, ilgisizlik, saldırganlık, uyku bozukluğu, hayal görme, depresyon gibi davranışsal bozukluklar da görülebilmektedir.

Bu hastalıktan korunmada zihnin aktif tutulması, egzersiz yapmak, düzenli ve dengeli beslenmek, alkol ve sigara kullanımından uzak durmak, sosyalleşmek önem taşımaktadır.

Alzheimer hastalığın tedavisinde erken tanı çok önemlidir. Erken tanı için de farkındalığın arttırılması gerekmektedir. Yapılan tedaviyle, hastalığın ilerlemesi yavaşlatılır ve hastalığın semptomları azaltılır. Alzheimer hastalığı, hastayı etkilediği kadar bakım veren kişilere de ağır psikososyal ve ekonomik yük getirmektedir. Kanser ve kalp hastalıklarından sonra en pahalı hastalıktır. Türkiye'de Alzheimer hastasının bakımını çoğunlukla aileden biri üstlenmektedir ve bu kişi çoğunlukla eş ya da kız çocuğu olmaktadır. Alzheimer hastalığının ilerleyen dönemlerinde hastalar sürekli bir bakım verenin desteğine ihtiyaç duymaktadırlar. Bu nedenle bakım veren aile üyesi de ciddi bir zorlanma ve bakıcı tükenmişliği yaşamaktadır. Alzheimer hasta yakınlarında yüzde 40 oranında tükenme ve depresyon görülür. Bu kişilerin de sosyal ve psikolojik desteğe ihtiyacı vardır. Dünya Sağlık Örgütü tarafından öncelikli halk sağlığı sorunu olarak nitelendirilen demans için hem farkındalığın artırılması hem de hasta ve ailelerine bakım ve destek verilmesi gerekmektedir."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.