Hava Durumu

Bursa'da lösemili çocuklara umut oldular

Bursa'da iş insanlarının bir araya gelerek kurduğu, tiyatro eğitimi almayan 22 kişiden oluşan ‘1 Başka Tiyatro’ adlı grup, sosyal sorumluluk projeleri kapsamında oyunlarını sergiliyor. 6 yıl önce kurulan tiyatro grubu, sahneledikleri oyunların bilet satış gelirlerini lösemili çocuklar başta olmak üzere, kentte faaliyet gösteren vakıf ve derneklere bağışlıyor. Grubun yeni oyunu ‘Doğru mu Doğrular? Lemurya’ 30 Mayıs’taki prömiyerin ardından, Bursa Lösemili Çocuklara Yardım Derneği (LÖDER) yararına sahnelenecek.

Haber Giriş Tarihi: 27.05.2022 10:36
Haber Güncellenme Tarihi: 27.05.2022 10:36
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Bursa'da lösemili çocuklara umut oldular

Farklı meslek gruplarında çalışan 22 kişinin, bundan 6 yıl önce bir araya gelerek kurduğu ‘1 Başka Tiyatro’, sosyal sorumluluk projelerine devam ediyor. İşten ayırdıkları zamanlarda prova yaparak, oyunlarını sahneleyen tiyatro grubu, bilet satışlarından elde edilen gelirler ile kimi zaman bir çocuğa şifa, kimi zaman da burs oluyor. Bağışların aktarıldığı yerlerin başında ise Bursa LÖDER geliyor.

‘ÇOCUKLARIMIZA UMUT OLUYORUZ’

Tiyatro biletlerinin satışlarından sağlanan gelir ile lösemili çocuklar için bir hastane kurulduğuna söyleyen 1 Başka Tiyatro yönetmen yardımcısı ve Bursa LÖDER Yönetim Kurulu Üyesi Özgür İde Acarbabacan, “6 yıl önce Bursa’da kurulmuş olan, tamamen amatör oyunculardan oluşmuş bir tiyatro grubuyuz. Oyunlarımızı STK’lar, dernekler ve vakıflar yararına oynuyoruz. Oynanan bütün oyunların bilet gelirleri, ilgili derneğe bağışlanmış oluyor. Arkadaşlarımızın tamamı amatör ve başka mesleklere mensuplar. Ama zaman ayırarak, bu çalışmaya gönül vererek bizimle birlikte oluyorlar. Bursa Lösemili Çocuklara Yardım Derneği de 1994 yılında kuruldu. Bütün bu bağışlarla Uludağ Üniversitesi bünyesinde bir hastane kurduk. Sabahattin Gazioğlu Çocuk Hematoloji ve Onkoloji Hastanesi. Ayrıca Görükle’de bir hasta konuk evimiz var. Bu bağışlarla çocuklarımıza umut oluyoruz” dedi.

‘SANATLA İYİLİĞİ BİR ARAYA GETİRMEK İÇİN YOLA ÇIKTIK’

22 amatör tiyatrocunun sahne serüveninin bir hayal ile başladığını belirten Özgür İde Acarbabacan, o süreci şu sözlerle anlattı:

“Öğretmenler, sanatkarlar var aramızda. Kendi işlerini yapan arkadaşlarımız var. Güzel bir karmayız. Aslında Bursalıların tanıdığı isimler var aramızda. 6 sene önce bir araya geldik. Elif arkadaşımla birlikte kurduğumuz bir hayaldi aslında. Biz sanatla iyiliği bir araya getirebilir miyiz diye düşündük ve bunu başardığımız için de çok mutluyum. Başta Bursa Lösemili Çocuklara Yardım Derneği’nde çocuklarımıza hayat, can, kan oluyoruz. Onun haricinde birçok vakıf ve derneğin burs fonlarına aktarılıyor. Sayemizde birçok çocuğumuza verilmiş burslar var. Hastalara dokunan birçok derneğimiz var. Sayısı 15’e yakın bir dernek portföyümüz var bizim. Artık derneklerle de kardeşliğimiz var. Hep birlikte çalışmalarımızı yürütüyoruz ve sonuçlarını görmek bizi çok mutu ediyor. Hepimiz Bursa’da yaşadığımız için vakıf ve derneklerin yönetim kurullarında arkadaşlarımız var. Yönetim kurullarını da bildiğimiz için, tanıdığımız için bu dernekleri seçmekte zorlanmıyoruz. Çünkü 6 sene oldu. 6 senedir el ele çok güzel projelere imza attık.”

LÖSEMİLİ ÇOCUKLAR İÇİN SAHNE ALACAKLAR

Bu sezon 9 farklı dernek için 12 kez sahne alacak olan 1 Başka Tiyatro ekibi, yeni oyunları ‘Doğru mu Doğrular? Lemurya’ ile 30 Mayıs’ta prömiyer yapacak. Elif Epiri’nin yazdığı, yönetmenliğini Serkan Çetinkaya'nın yaptığı ‘Doğru mu Doğrular? Lemurya’ oyunu, Gemlik ilçesine bağlı Kurşunlu Mahallesi’ndeki Yeni Dünya Kültür ve Sanatevi’nde sahnelenecek.  1-2 Haziran’da sahnelenecek oyunların geliri ise Bursa LÖDER’e bağışlanacak.

LÖDER’in ardından oyunun bir çok dernek ve vakıfın yararına sahnelenmeye devam edeceğini söyleyen oyunun yazarı Elif Epiri, “30 Mayıs akşamı prömiyerimiz var. Bursa Kurşunlu’da Yeni Dünya Sanatevi’nde sahnelenecek. Orman içinde taş bir tiyatro binası yaptık. Bu binada yardım işlerimizi gerçekleştiriyoruz. 1-2 Haziran’da da Bursa Lösemili Çocuklar Derneği yararına sahneleyeceğiz. Daha sonra Bursa’daki bir çok derneğin yararına oynayacağız. Bu yaz 16 oyun, fakat daha sonra kışın da 10 oyun sahneleyeceğiz. Sanırım 30 oyun, 30 gece çok güzel bağışlar yapacağız. ‘Doğru mu Doğrular? Lemurya’ oyununun tüm bilet gelirini,  o akşam dernek başkanına teslim ediyoruz. 1 Başka Tiyatro adına bir çok burs toplandı. Bir çok fon açıldı. Bilet satışlarımız çok güzel, sürekli haber geliyor ‘biletlerimiz bitti’ diye. Biz de bununla besleniyoruz, çok mutlu oluyoruz. LÖDER yararına şimdiye kadar zaten çok büyük gelirler toplandı. Bir çok çocuğumuzun hayatını kurtaracak bu bağışlar” dedi.

‘PANDEMİNİN BANA HEDİYESİ OYUN YAZARLIĞI OLDU’

Tekstil işiyle uğraşan Elif Epiri, oyun yazarlığının ise kendisine pandeminin hediyesi olduğunu belirterek şunları söyledi:

“6 senedir tiyatroda gönüllü olarak oynuyorum. 2 senedir de oyun yazmaya başladım. Bu oyun yazarlığı aslında pandemi sürecinde başladı. Pandeminin birçok insana değişik hediyeleri oldu. Çok acı günler yaşadık ama biz hediyelerini almaya çalıştık. Pandemide zamanım çok olduğu için daha çok kitap okumaya başladım. Bir kitapta Mevlana’nın şu sözü beni çok etkiledi; ‘Sizinle tek bir yerde buluşabileceğim. Doğru ve yanlışın olmadığı bir yer olacak’. Bunun üzerine ‘Doğru mu Doğrular’ isimli oyunu yazmaya karar verdim. Çünkü bu cümleyi okuduktan sonra bana o kadar çok bilgi aktı ki. Gözümün önünden o kadar çok kareler geçti ki. Bu oyunu yazdım. Dostlarımla, arkadaşlarımla paylaştım ve hep birlikte oyunumuzu sergilemeye başladık.”

‘OYUNUMUZ RÜYA DİYALOGLARI ÜZERİNE KURULU’

Aynı zamanda sahne de alacağı oyunuyla ilgili bilgi veren Epiri, “Bu seneki oyunumuzun adı ‘Doğru mu Doğrular? Lemurya’. Lemurya çok eskilerde Yeni Zelanda’ya yakın bir yerlerde kaybolmuş bir kıtanın ismi. Ve tarihi bilgilere göre Lemurya’da bizden çok daha büyük bir medeniyet yaşanmış. Bizim hayalimizdeki Lemuryalılar ile şu an dünya hayatında yaşayan insanlar arasındaki rüya diyaloglarını burada göreceğiz. Yani bizim aslında bir üst boyut medeniyete geçebilmemiz için, nelere, nasıl bakmamız gerektiğini hem eğlenerek, hem düşünerek, bazen biraz hüzünlenerek, göreceğiz, seyredeceğiz. Öğretici bir oyun” ifadelerini kullandı. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.