Hava Durumu

Bursa'da su faturalarında 'kademe' talebi: Vatandaşın istediği oldu, indirim geldi...

Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK), Bursa'dan aldığı bir başvuru üzerine, kalabalık hanelerde su kullanımının artacağına dikkati çekerek, su bedellerinde kademelendirmenin yeniden değerlendirilmesi yönünde Bursa Su ve Kanalizasyon İdaresine (BUSKİ) tavsiyede bulundu. Tavsiyenin ardından BUSKİ ise seçim öncesinde su faturalandırmada 12 metreküp olan ilk kademe sınırını 18'e yükseltmişti. Öte yandan Bursa'da seçim sonrası suya yüzde 25'lik bir de indirim yapıldı.

Haber Giriş Tarihi: 04.05.2024 11:24
Haber Güncellenme Tarihi: 04.05.2024 11:56
Kaynak: AA
Bursa'da su faturalarında 'kademe' talebi: Vatandaşın istediği oldu, indirim geldi...

Bursa'da yaşayan bir kişi, su faturalandırmada 12 metreküp olan ilk kademe sınırını ailesinin kalabalık olması nedeniyle aştığını ve fazla fatura ödediğini belirterek KDK'ye başvurdu.

1. kademe ile 2. kademe arasında iki kat bedel farkı bulunduğunu belirten başvurucu, kademe kullanım limitinin daha adil şekilde düzenlenmesini istedi.

KDK, konuyla ilgili farklı su ve kanalizasyon idarelerinin uygulamalarını, Tarım ve Orman Bakanlığı ile Türkiye Belediyeler Birliğinin görüşlerini inceledi.

Kademelendirmede 12 metreküp sınırının meskenlerin ortalaması alınarak belirlendiğine dikkati çeken KDK, hanede fazla kişi bulunması durumunda su tüketiminin artacağına dikkati çekti.

KDK, bu sebeplerle faturalandırmanın yeniden değerlendirilerek, kademe sayısının artırılmasını ve kademeler arası bedel farkının daha makul belirlenmesini BUSKİ'ye tavsiye olarak iletti.

18 METREKÜPE ÇIKARILMIŞTI

Öte yandan geçtiğimiz dönem Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş'ın Büyükşehir Belediye Meclisi'ne verdiği yazılı önergeyle, mesken su aboneliklerindeki birinci kademe sınırı 12 metreküpten 18 metreküpe çıkarılmıştı.

BOZBEY YÜZDE 25 İNDİRİM YAPTI

Seçimlerin ardından Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Mustafa Bozbey, belediye meclisine suya yüzde 25 indirim yapılması için önerge sunmuştu.

Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından onaylanan indirim teklifi 1 Mayıs itibarıyla yürürlüğe girdi.

1 Mayıs'tan önce mesken abonelerin kullandığı 18 metreküp altı suyun birim fiyatı 20,33 TL iken 15,73 TL oldu. 18 metreküp altı atık suyun birim fiyatı 5,08 TL'den 3,93 TL'ye düştü. 18 metreküp 1 birim fiyatı 38,63 TL'den 29,89 TL'ye; 1 birim atık suyun fiyatı 9,66 TL'den 7,47 TL'ye düştü.

İşyerlerinde kullanılan suyun birim fiyatı ise 58,96 TL'den 45,62 TL'ye düşürüldü. Atık suyun birim fiyatı ise 23,58 TL'den 18,25 TL'ye indi.

Kaynak: AA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.