Hava Durumu

Bursa Kestel Kalesi’nin mezbelelik görüntüsü yürek burkuyor

Bursa’da Kestel’e adını veren tarihi kaledeki sorunlar, son yangın vakasıyla birlikte ayyuka çıktı. Kalenin mezbelelik görüntüsü, tepkilere yol açıyor.

Haber Giriş Tarihi: 27.02.2025 15:55
Haber Güncellenme Tarihi: 27.02.2025 15:56
Kaynak: Erdal Çatalkaya
Bursa Kestel Kalesi’nin mezbelelik görüntüsü yürek burkuyor

1306 yılında Osman Bey döneminde gerçekleşen Dimboz Muharabesi sonucu fethedilen tarihi Kestel Kalesi’nde önceki akşam çıkan yangın sonrası oluşan tablo, yürek burktu.

TERK EDİLMİŞ HALDE

Bir süredir kapalı olan ilçe merkezindeki kalenin sur içi bölgesinde bulunan ahşap baraka, yangın sonucu küle döndü. Alevler, bazı aydınlatma direkleri ile ağaçlara da zarar verdi. Olayın ardından sur içindeki bölümün terk edilmiş görüntüsü, tepki çekti. Yangının çıktığı yerde çok sayıda çakmak gazı kutusu ve içki şişelerinin bulunduğu gözlemlendi. Küle dönen barakanın yanında çocuk oyun parkının olması da dikkati çekti.

DİBİNDE ZABITA BİRİMİ VAR

Madde bağımlılarının mesken tuttuğu sur içindeki tuvaletlerin kullanılamaz hale geldiği ve çakmak gazı kutuları ile içki şişelerinin burada da olduğu görüldü. Kalenin ortasındaki havuzun kötü görüntüsünün yanı sıra sur içindeki otların gelişigüzel uzadığı gözlemlendi. Çevresinde çok sayıda yerleşim yeri olan kaledeki yangının dışarıya sirayet etmemesi, olası bir facianın önüne geçti. Büyük panik yaşadıklarını dile getiren mahalle sakinleri, girişe izin verilmediği bildirilmiş olsa da her gün madde bağımlılarının tarihi yapıyı mesken tuttuklarını dile getirdi. Kalenin ön tarafında girişe yakın bir mesafede Kestel Belediyesi Zabıta Biriminin olması da dikkati çekti. Kestel Belediyesi’ne tepki gösteren bölge sakinleri, bir an önce önlem alınmasını ve tarihi yapının eski kimliğine kavuşturulmasını bekliyor. Yangından bir gün önce bölgeyi gezdiklerini belirten Kestel Belediye Başkanı Ferhat Erol ise “Burası mahkemelikti, bu yüzden müdahalede bulanamıyorduk. Tahribatı düzeltmek için çalışmalara hızlı bir şekilde başlayacağız.” açıklamasını yaptı.

Kaynak: Erdal Çatalkaya

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.