Hava Durumu

Bursa Osmangazi’nin görülmeye değer tarihi değerleri

Bursa’nın merkezi olarak bilinen Osmangazi ilçesi, görkemli tarihi ve birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olması ile birlikte günümüzde şehrin geçmişine ışık tutan yerlerdendir.

Haber Giriş Tarihi: 17.05.2022 11:56
Haber Güncellenme Tarihi: 30.05.2022 16:59
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Bursa Osmangazi’nin görülmeye değer tarihi değerleri

Adını, Osmanlı’nın kurucularından Osman Gazi’den alan ilçe, genel olarak otantik bir atmosfere sahiptir. Bursa Osmangazi gezilecek yerler, tarihi mekânları ve turistik destinasyonları sayesinde ziyaretçilerine keyifli bir gezi deneyimi sunmaktadır. Çok sayıda müze, türbe, hamam, cami ve kalenin görülebildiği ilçe, yıl boyunca yerli ve yabancı turistlerin ilgi gösterdiği önemli bir merkez konumundadır.

Bursa Ulu Camii

Bursa Ulu Camii, Osmangazi ilçesine bağlı Nalbantoğlu Mahallesi’nde yer alan tarihi bir yapıdır. 1396 ile 1400 yılları arasında yapımı tamamlanan tarihi cami, aynı zamanda şehrin simge yapılarından biridir. Yıldırım Bayezid’in emri üzerine inşa edilmiş olup, Osmanlı ve Selçuklu mimarisinin nadide örneklerinden biri olarak gösterilmektedir. Günümüzde ibadete ve ziyarete açık olan Bursa Ulu Camii, tarihi öneminin yanı sıra sunduğu manevî huzur ile birlikte büyük bir önem arz etmektedir.

Atatürk Evi Müzesi

Bursa Atatürk Evi Müzesi, ilçeye bağlı Çekirge Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. 19. yüzyılın sonlarına doğru inşa edilmiş olan tarihi bir köşk bünyesinde hizmet veren müze, 1923 yılında Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’e armağan edilmiştir. 1973’te müzeye çevrilerek ilk ziyaretçilerini ağırlamaya başlamıştır. İki katta hizmet veren müzede Atatürk’e ait özel eşyalar, fotoğraflar ve tarihi belgeler sergilenmektedir. Pazartesi dışında haftanın her günü 08.00 ile 17.00 saatleri arasında ziyaret edilebilen Atatürk Evi Müzesi’ne girişler ise ücretsizdir.

Osman Gazi Türbesi

Osmanlı İmparatorluğu’nun kurucusu Osman Gazi’ye atfedilen türbe, ilk olarak 14. yüzyılda yapılmıştır. Sainte Elie olarak bilinen manastıra ait şapelin temelleri üzerine yapılan Osman Gazi Türbesi, bölgede meydana gelen doğal afetler sonucunda yıkılmış olup, 1863’te yeniden inşa edilmiştir. Sandukası, türbenin tam merkezine konumlandırılmıştır. Sedef kakmalı ahşap sanduka, gümüş ve sim kullanılarak işlenmiş bir örtü ile korunmaktadır. Bursa Osmangazi bünyesinde gezilecek tarihi yerler arasında öne çıkan türbe, yıl boyunca ziyarete açıktır.

Tophane Saat Kulesi

Bursa’nın sembol yapılarından biri olan Tophane Saat Kulesi, görkemli mimarisi ve çevresindeki otantik atmosferi ile görülmeye değer bir destinasyondur. Tophane Parkı sınırları içerisinde konumlanan yapı, 1905 yılına tarihlenmektedir. Dört cephesinde de yuvarlak saatlerinde bulunduğu kule, 33 metrelik yüksekliği ve 6 kattan oluşan yapısı ile bulunduğu bölgeye nostaljik bir hava katmaktadır. Çevresinde Bursa’nın panoramik şehir manzarasının seyredilebileceği birçok uygun alan bulunmaktadır.

İnkaya Çınarı

Bursa Osmangazi’de bulunan İnkaya Çınarı, 6 asırlık geçmişi ve etkileyici manzarasıyla ünlü bir destinasyondur. Anıt ağaç olma özelliğiyle birlikte tarihi öneme sahip İnkaya Çınarı’nın 13 ana kolu bulunmaktadır. 35 metrelik yüksekliği ile devasa bir gölgelik alan sunan ağacın dibinde ziyaretçilerin keyifli vakit geçirebilecekleri bir çay bahçesi hizmet vermektedir. Bursa gezileri sırasında yeni yerler keşfetmek ve aynı zamanda turlarına küçük bir mola vermek isteyenler tarafından yıl boyunca ziyaret edilmektedir.

Muradiye Külliyesi

Bursa’nın Osmangazi ilçesinde bulunan Muradiye Külliyesi, aynı zamanda bulunduğu semte adını veren önemli bir yapı topluluğudur. II. Murad’ın emri üzerine inşa edilen külliyenin tarihi 1425 ile 1426 yıllarına uzanmaktadır. Bünyesinde cami, hamam, imaret, medrese ve türbeler bulunmaktadır. 15. yüzyılda yapılan Muradiye Camii, külliyenin merkezini oluşturmaktadır.

Koza Han

Osmanlı İmparatorluğu’nun  Bursa’ya bıraktığı tarihi miraslardan biri olan Koza Han, 15. yüzyıla tarihlenmektedir. 1492 senesinde Yıldırım Bayezid tarafından inşa ettirilen han, geçmişte olduğu gibi günümüzde de ipekten yapılmış tekstil ürünlerinin satışının yapıldığı mekânlara ev sahipliği yapmaktadır. Avlusunda kafeteryaların hizmet verdiği Koza Han bünyesinde toplamda 95 oda yer almaktadır. Turistler burayı şehrin tarihine tanıklık etmek, hediyelik eşya alışverişi yapmak ve huzurlu bir gün geçirmek için ziyaret etmektedir.

Kara Mustafa Paşa Türbesi

Osmangazi’ye bağlı Hamzabey Mahallesi’nde yer alan Kara Mustafa Paşa Türbesi, bir 15. yüzyıl Osmanlı eseridir. Türbe, Yıldırım Bayezid’in kızı Hatice Sultan’ın eşi Kara Mustafa Paşa’ya aittir. Yapımında kesme taş ve tuğla kullanılan yapı, kare planlı şekilde inşa edilmiştir. Türbede Kara Mustafa Paşa’nın sandukasının haricinde dört mermer sanduka daha bulunmaktadır. Kara Mustafa Paşa Türbesi, inanç turizmi kapsamında Bursa Osmangazi’nin en çok ziyaret edilen yerlerindendir.

Bursa Kapalıçarşı

Şehrin otantik atmosferi ile ünlü Hanlar Bölgesi sınırları içerisinde yer alan Bursa Kapalıçarşı, geçmiş ile günümüz arasında bağ kuran tarihi bir yapıdır. Orhan Gazi döneminde temelleri atılmaya başlanan Bursa Kapalıçarşı, yüzyıllar boyunca kentin ticaret merkezi olarak kullanılmıştır. Günümüzde içerisinde tekstil, mobilya ve kuyumcu başta olmak üzere 130 farklı dükkanın hizmet verdiği Bursa Kapalıçarşı, ziyaretçilerine tarihi bir atmosferde alışveriş deneyimi yaşatmaktadır.

Yeşil Cami

Erken dönem Osmanlı cami mimarisinin nadide örneklerinden biri olarak kabul edilen  Yeşil Cami, Bursa’nın simgesi olan yapılardan biridir. Yeşil Külliye’nin sınırları içerisine 1424 senesinde inşa edilen cami, yapımında kullanılan 15. yüzyıl çinileri ile ünlüdür. Özellikle mihrabında yer alan sayısız çini, yapıyı eşsiz kılan detaylar arasındadır. Ters T planlı olan Yeşil Cami’nin girişinde yer alan taç kapı, görülmeye değer bir taş oymacılığı eseridir. Caminin bütününde görülebilen süslemeler ise Nakkaş Ali imzalıdır. Bursa Osmangazi’nin önemli tarihi yapılarından olan Yeşil Cami, günümüzde ziyarete ve ibadete açıktır.

Bursa Kent Müzesi

Osmangazi ilçesine bağlı Hocaalizade Mahallesi’nde yer alan Bursa Kent Müzesi, şehrin geçmişine kısa bir yolculuk yapmak isteyenler için ideal bir destinasyondur. Bursa hakkında her türlü belge, fotoğraf, kitap, eşya ve görselin bulunduğu müze, yılın farklı dönemlerinde pek çok sergiye de ev sahipliği yapmaktadır. 1926 yılında inşa edilen tarihi bir yapıda hizmet veren müze, toplamda 3 katlıdır. Zemin katta Bursa’da yapılan ilk yerleşimlerden Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerine kadar uzanan süreç ile ilgili bilgiler aktarılmaktadır. Birinci katta şehrin kültürel izlerine, gelenek ve göreneklerine dair örnekler sergilenmektedir. Müzenin bodrum katında ise yüzyıllar boyunca Bursa’da yapılmış ipekçilik ve el sanatlarına dair canlandırmalar görülebilmektedir.

Yeşil Türbe

Bursa Osmangazi denildiği zaman akla ilk gelen tarihi yerlerden olan Yeşil Türbe, Çelebi Mehmet’in emri üzerine 1421 senesinde inşa edilmiştir. Türbenin etkileyici mimari tasarımı ise Hacı İvaz Paşa tarafından yapılmıştır. Türbenin başta Çelebi Mehmet, Şehzade Mustafa ve Sitti Hatun olmak üzere 9 sandukaya ev sahipliği yaptığı bilinmektedir. Sekizgen prizma bir yapıya sahip olan türbe, kubbe, kasnak ve beden duvarlarından oluşmaktadır. Osmanlı mimarisinde tüm duvarlarında çini bulunan tek türbe olma özelliği taşımaktadır. Günümüze ulaşana dek birçok kez onarımdan geçen Yeşil Türbe, tarihi önemi ve maneviyatı ile Bursa Osmangazi’de görülmesi gereken yerlerden biri olarak ziyarete açık durumdadır.

Bursa Vakıf Müzesi

Osmangazi ilçesine bağlı Gaziakdemir Mahallesi’nde hizmet veren Bursa Vakıf Müzesi, Anadolu'nun kültüründe ayrı bir yeri olan hayırseverliğin gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla kurulmuştur. Müzede, tarih boyunca vakıflar kapsamında inşa edilen hastane, okul, han, hamam, cami ve kütüphane gibi yapılar ile ilgili detaylı bilgiler aktarılmaktadır. Vakıf kültürüne ilişkin kapsamlı belgeler, canlandırmalar ve eserlerin sergilendiği müze, pazartesi dışında haftanın her günü 09.30 ile 17.30 saatleri arasında ziyaret edilebilmektedir.

Karagöz Müzesi

Geçmişte trafo binası olarak atıl bir vaziyette olan yapının yenilenmesi sonucunda hizmete giren Karagöz Müzesi, 2007 yılından bu yana ziyaretçilerini ağırlamaktadır. İki adet galeriye ev sahipliği yapan müze, Türkiye’nin tek Karagöz ve Hacivat müzesi olma özelliğine sahiptir. Karagöz’ün tarihçesi ile ilgili detaylı bilgilerin aktarıldığı müzede çok sayıda oyun tasviri de sergilenmektedir. Gölge oyunlarının vazgeçilmezi olan tasvir sanatının gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla küçük bir atölyeye de ev sahipliği yapan Karagöz Müzesi, çocuklu aileler başta olmak üzere her yaştan ziyaretçiyi kendine çekmeyi başarmaktadır.

İpek Han

Çelebi Mehmet tarafından 15. yüzyılda inşa ettirilen İpek Han, Yeşil Külliye’ye gelir sağlanabilmesi amacıyla yapılmıştır. İki katlı yapıya sahip olan han, geçmişten günümüze dek şehrin en büyük ticaret merkezlerinden  biri olmuştur. İpek tüccarlarının ticaret yapabilmesi için tasarlanmış olan İpek Han’ın mimarının Hacı İvaz Paşa olduğu düşünülmektedir. Toplamda 81 odası bulunan hanın orta kısmında şadırvan yer almaktadır. Günümüzde tekstil ürünlerinin satışı yapılan dükkanlar ile çevrili hanın avlu kısmında otantik atmosfer eşliğinde hizmet veren kafeteryalar bulunmaktadır.

Bursa Yaşam Kültürü Müzesi

Bursa Yaşam Kültürü Müzesi, 18. yüzyılda dönemin ünlü tüccarlarından biri olan Hasan Eşref Efendi'nin inşa ettirdiği üç katlı tarihi bir konak üzerinde ziyaretçilerini ağırlamaktadır. Kapsamlı bir şekilde restore edilerek hizmete giren müzede Bursa’ya ait olan kültürel değerlerin tanıtılması ve yaşatılması amaçlanmaktadır. Misafir ağırlama adeti, sünnet geleneği, çeyiz kültürü gibi konuların işlendiği müzenin bölümleri, geleneksel Bursa evi şeklinde tasarlanmıştır. Bursa’nın yaşam kültürünü keşfetmek isteyenler tarafından pazartesi dışında haftanın her günü ziyaret edilebilmektedir.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.