Hava Durumu

Bursa Uludağ Üniversitesi'ndeki sahipsiz köpekler hakkında toplatma kararı!

Sağlık Bakanlığı, hastanelerin bahçelerindeki sahipsiz hayvanların toplatılması için Bursa'daki ilgili birimlere yazı gönderdi. Alınan karara göre; başta Uludağ Üniversitesi Hastanesi olmak üzere tüm hastane bahçelerinde başıboş köpekler toplatılacak. İşte detaylar...

Haber Giriş Tarihi: 07.02.2025 10:50
Haber Güncellenme Tarihi: 07.02.2025 10:53
Muhabir: İsmail Karaduman
Bursa Uludağ Üniversitesi'ndeki sahipsiz köpekler hakkında toplatma kararı!

Sağlık kuruluşlarının girişlerinde ve bahçelerinde sahipsiz hayvanların varlığından kaynaklı şikayetlerin artışı üzerine Sağlık Bakanlığı nihayet harekete geçti.

81 İLE YAZI GÖNDERİLDİ

İHA'nın haberine göre; Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü tarafından gönderilen yazıda sağlık yerleşkelerinde başta köpekler olmak üzere sahipsiz hayvanlarla ilgili gerekli tedbirlerin alınması ve sağlık kuruluşları içerisine girmiş olan sahipsiz hayvanlarının dışarı çıkarılması için yerel yönetimlerle koordinasyon içerisinde olunması gerektiği ifade edildi.

Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü’nce hazırlanan “Sağlık Kuruluşlarında Sahipsiz Hayvanlarla İlgili Alınması Gereken Tedbirler” başlıklı yazı 81 İl Valiliğine, 81 İl Sağlık Müdürlüklerine ve 81 İl Tarım ve Orman Müdürlüklerine ve gönderildi. 

ŞİKAYETLER ÜZERİNE HAREKETE GEÇİLDİ

Yazıda; son dönemde, sağlık kuruluşlarının girişlerinde ve bahçelerinde sahipsiz hayvanların arttığına dair tespitlerin olduğuna dikkat çekildi. Bakanlığa bu hususta çokça şikâyet ulaştığı ve bu durumun sağlık kuruluşlarına başvuran vatandaşların sağlığını tehdit eder hale geldiği belirtildi.

Başta köpekler olmak üzere sahipsiz hayvanların yalnızca insanlarda fiziksel yaralanmalara yol açmakla kalmayıp, aynı zamanda hayvanlardan bulaşan hastalıklar ve hijyen açısından da risk taşıdığı ifade edildi.

Yazıda, sağlık tesisleri ve yerleşkelerinde sahipsiz hayvanların varlığının hem vatandaşların sağlık hizmetine erişimini hem de sağlık çalışanlarının hizmet sunumunu olumsuz etkileyerek halk sağlığı açısından ciddi bir tehdit teşkil ettiği vurgulandı.

SAHİPSİZ HAYVAN KALMAYACAK

Yazıda sorunun önüne geçilebilmesi için alınacak tedbirlere de yer verildi. Buna göre; Valilikler koordinasyonunda, yerel yönetimler ve ilgili kurumlarla iş birliği içinde, sağlık kuruluşları ve yerleşkelerinde başta köpekler olmak üzere sahipsiz hayvanlarla ilgili olarak yasal düzenlemeler ve meri mevzuat çerçevesinde gerekli tedbirler alınacak.

Sağlık kuruluşları ve yerleşkelerinin idari işleyişinden sorumlu yöneticiler tarafından, gerekli fiziki önlemler ivedilikle tamamlanacak. Saha kontrollerinin düzenli olarak yapılacak.

Sağlık kuruluşları ve yerleşkeleri içine giren sahipsiz hayvanların yerleşke dışına çıkarılacak. Tüm bunlar için; sağlık kuruluşları yöneticileri ile yerel yönetimler arasında etkin bir koordinasyon mekanizması oluşturulacak.

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ'Nİ MESKEN TUTTULAR

İçinde üniversitesi hastanesinin de yer aldığı 16 milyon metrekare büyüklükteki Görükle Kampüsü geniş sınırları ve çevresel faktörler nedeniyle köpeklerin meskeni haline geldi. Kampüste artan köpek popülasyonu,  insanların yaşamını tehdit eder hale geldi. Çoğunluğu ana yerleşkede okuyan 67 bini aşkın öğrencisi bulunan üniversitede, Tıp Fakültesi Hastanesi'ne gelen hasta-hasta yakınları da başıboş köpekler nedeniyle zor anlar yaşıyor.

ACİLİN ÖNÜ ONLARA EMANET

Hastanenin acil servis girişi, köpeklerin meskeni haline geldi.

Günün çoğunluğunu uyuyarak geçiren köpekler, zaman zaman saldırganlaşarak vatandaşların can güvenliğini tehlikeye sokuyor.

Sedye ve tekerlek sandalye ile geçişlerin yapıldığı acil alanında bulunan sahipsiz köpekler, hastaneye gelen hasta ve yakınları için büyük sorun teşkil ediyor.

(Sahipsiz bir köpek yoldan geçen arabalara saldırarak olası bir kazaya davetiye çıkarıyor.)

PROTOKOL OLMADIĞI AÇIKLANMIŞTI

Vatandaşın çözüm çağrıları karşısında Uludağ Üniversitesi; yasal sorumluluğun ilçe belediyesinde olduğunu kendilerinin yapacağı bir işlem olmadığını savunmuştu.

Nilüfer Belediyesi görevlilerise Uludağ Üniversitesi yerleşkesinin etrafının korunaksız ve son derece büyük bir arazide kurulduğunu, zamanla etrafında şehirleşmeyle beraber ciddi bir nüfus yoğunluğunun artışının gözlendiğini, yerleşke içindeki gıda artıkları düşünüldüğünde sahipsiz sokak hayvanları için yaşama elverişli bir alan haline geldiğini kaydetmişti.

Belediye yetkilileri, söz konusu faktörlerin yanında hayvansever kitlenin de çok fazla olduğu bu alanda gönüllü besleme çalışmalarıyla yerleşkedeki sahipsiz hayvan popülasyonun ciddi miktarda artırdığını bildirmişti.. Yerleşke alanının özerk yapısı sebebiyle alan içerisinde izinsiz bir çalışma yapmanın kanunen doğru olmadığını ifade eden belediye yetkililer, sorunun çözümü için rektörlük ile protokol çalışmaları yapmaya çalıştıktıklarını ancak  bir türlü sonuca ulaşamadıklarını açıklamıştı.

Bakanlığın gönderdiği yazı sonrası üniversite ile ilgili kamu kuruluşlarının işbirliği yaparak sorunu çözmesi bekleniyor.

Kaynak: İsmail Karaduman

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.