Hava Durumu

İsfahan’daki UNESCO mirası yapılar hasar gördü

İran medyası, İsfahan'daki Nakş-ı Cihan Meydanı çevresinde bulunan Çehel Sütun Sarayı ve Abbasi Camii'nin hava saldırılarının yol açtığı sarsıntılar nedeniyle zarar gördüğünü bildirdi. UNESCO da kültürel miras alanlarının koordinatlarının taraflarla önceden paylaşıldığını hatırlatarak tepki gösterdi.

Haber Giriş Tarihi: 11.03.2026 13:48
Haber Güncellenme Tarihi: 11.03.2026 13:48
Kaynak: KARAR
İsfahan’daki UNESCO mirası yapılar hasar gördü

Karar'ın İran medyasında yer alan bilgilerden aktardığına göre, UNESCO Dünya Mirası listesinde bulunan İsfahan'daki Çehel Sütun Sarayı ile Nakş-ı Cihan Meydanı çevresindeki bazı tarihi yapılarda hasar oluştu. Görüntülerde, 17. yüzyıldan kalma Çehel Sütun Sarayı'nın büyük pencerelerinin kırıldığı, Abbasi Camii çevresinde ise saldırıların ardından duman yükseldiği görüldü.

Tarihi yapılardaki zararın, bölgedeki hava saldırılarının yarattığı sarsıntı ve basınç nedeniyle meydana geldiği belirtildi. İran hükümetinin, kültürel mirasta oluşan tahribata ilişkin teknik raporları UNESCO'ya sunmaya hazırlandığı aktarıldı.

UNESCO'dan tepki

UNESCO, kültürel miras alanlarının coğrafi koordinatlarının çatışmanın taraflarıyla daha önce paylaşıldığını hatırlattı. Kurum, 1954 Lahey Sözleşmesi'ne atıf yaparak bu alanların zarar görmesini uluslararası hukuk açısından değerlendirdi.

Çehel Sütun Sarayı ve Nakş-ı Cihan Meydanı, Safevi döneminin öne çıkan eserleri arasında yer alıyor. 2011'de UNESCO Dünya Mirası listesine alınan yapı kompleksi, Türk, Fars ve İslam sanatının birlikte şekillendiği önemli örneklerden biri olarak gösteriliyor.

Kaynak: KARAR

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.