Hava Durumu

Kim tabutu taşıyıp elleriyle mezara toprak attı!

Koronavirüsün kasıp kavurduğu Kuzey Kore'de Kim Jong-un binlerce insanla birlikte büyük bir cenaze törenine katıldı. İktidara yürüyüşünde kilit rol oynayan isme veda eden Kim, törende maske takmayan tek kişiydi.

Haber Giriş Tarihi: 23.05.2022 14:09
Haber Güncellenme Tarihi: 23.05.2022 14:09
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Kim tabutu taşıyıp elleriyle mezara toprak attı!

Tam 28 ay boyunca hiçbir koronavirüs vakası bildirmeyen Kuzey Kore, Mayıs 2022'ye gelindiğinde salgının pençesinde kıvrandığını dünyaya ilan etti. 12 Mayıs Perşembe günü ilan edilen ilk vakayı saatler sonra Omicron varyantından ölen hastalar izledi.

Bir anda günlük vakaların çeyrek milyonu aştığı, can kaybının ise 68'e ulaştığı yeryüzünün en yalnız ülkesinde, Kim Jong-un ilk kez maske takarak halkın karşısına çıktı. Kuzey Kore lideri Kim, ulusal acil durum ilan edip ülke çapında sokağa çıkma yasağı getirdi, salgını bitirme sözü verdi.

Askeri birlikleri salgına karşı savaşta görevlendiren Kuzey Kore lideri Kim, halihazırda 2.8 milyon koronavirüs testinin pozitif sonuç verdiği ülkesinde yetkilileri ilaç dağıtımında beceriksizlikle suçladı.

Boğuştukları salgını "Bu, ülkemizin kuruluşundan bu yana yaşadığı en büyük zorluk" sözleriyle tanımlayan 38 yaşındaki Kim, düşman kardeş Güney Kore ve ABD'den gelen yardım tekliflerini ise yanıtsız bıraktı. Güney Kore'yi ziyaret eden ABD lideri Joe Biden, Kuzey Kore'ye aşı göndermeyi teklif ettiklerini ancak Pyongyang'dan bir yanıt gelmediğini söyledi.

Çılgın lider Kim, salgının dünyayı kavurduğu aylarda en yakın müttefiki Çin'den gelen aşı yardımını da kabul etmedi. Pekin yönetimi, küresel aşı paylaşım projesi Covax aracılığıyla Pyongyang'a 3 milyon doz aşı göndermeyi teklif etmişti.

Ancak kısa bir süre önce Kuzey Kore Çin'in Shenyang şehrine tıbbi malzeme alıp dönmesi üç boş uçak gönderdi.

TUZLU SUYLA GARGARA ÖNERDİLER

Kuzey Kore resmi medyası ise, ülke sakinlerine geleneksel tedavi yöntemleri öneriyor. İktidar partisinin yayın organı Rodong Simnun, hastalığı ağır geçirmeyenlere söğüt yaprağı kaynatılan sıcak suya zencefil ya da hanımeli çayı ekleyerek içmelerini önerdi.

Resmi medyada yer alan bir röportajda ise, sabah ve akşamları tuzla suyla gargara yapan bir çift bunu Kuzey Korelilere tavsiye etti.

KCNA haber ajansı, hijyenik çözelti yapılması için başkent Pyongyang'a binlerce ton gönderildiğini bildirdi.

Resmi televizyonda izleyecilere önerilen bir diğer tedavi yöntemi ağrı kesici kullanılması oldu. Haberde ibuprofen gibi ağrı kesicilerin yanı sıra amoxicillin gibi antibiyotiklerin kullanılabileceği aktarıldı.

Kuzey Kore'nin komşuları, Güney Kore ve Çin. Çin, bugünlerde yeni bir Omicron dalgasıyla baş etmeye çalışıyor ve birçok şehirde karantina kısıtlamaları uyguluyor.

Bütün dünyayı kırıp geçiren salgında koronavirüs resmi verilere göre yarım milyardan fazla insana bulaştı, Dünya Sağlık Örgütü'nün raporuna göre 15 milyondan fazla can aldı.

Pandeminin ilk yılı dolarken bulunan aşıların devreye girmesiyle, birçok ülke 2022'nin ilkbahar mevsimine salgından kurtulmuş halde girdi. Maske yasakları kalktı, hastanelerdeki yoğun bakım üniteleri kapatıldı.

SALGINA RAĞMEN DEV KALABALIK

Salgının hız kesmediği Kuzey Kore'den bu sabah sıra dışı fotoğraflar geldi. Resmi haber ajansı KCNA tarafından dünya ile paylaşılan kareler, başkent Pyongyang'daki bir cenaze törenini gösteriyor.

Hayatını kaybeden Kuzey Kore ordusu komutanlarından Mareşal Hyon Chol Hae'nin cenaze törenine, Kim Jong-un bizzat katıldı. Maske takmadığı göze çarpan Kim, tabutu elleriyle taşıdı ve devlet mezarlığına gömülen generalinin mezarına toprak attı.

Amerikan haber ajansı Associated Press (AP), Covid-19 salgınına rağmen cenazeye devasa bir kalabalığın katıldığını bildiriyor.

Mareşal Hyon Chol Hae'nin Kim Jong-un'u babasının yerine iktidar koltuğuna geçmesinde kilit rol oynadığı biliniyor. Kim, Kuzey Kore'nin ikinci lideri babası Kim Jong-Il'in 2011'de öldüğünde yalnızca 27 yaşındaydı.

AP, ayrıca, komutan Hyon'a düzenlenen cenaze töreninin Kim'in babasından bu yana Kuzey Kore'deki en büyük cenazelerden biri olduğunu vurguluyor.

Resmi televizyonunun ekrana getirdiği görüntülerde, Kim ve yüzleri maskeli yüzlerce askerin Mareşal Hyon'un mezarını eğilerek selamladığı dikkat çekti.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.