Hava Durumu

Orban, Gazprom'la yaptıkları anlaşmayı savundu

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, kimden ve hangi yolla gaz satın alacaklarına bizzat kendilerinin karar verdiğini söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 29.09.2021 22:57
Haber Güncellenme Tarihi: 29.09.2021 22:57
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Orban, Gazprom'la yaptıkları anlaşmayı savundu

Çekya'da düzenlenen bir basın toplantısında gazetecilerin anlaşmaya yönelik eleştirileri anımsatması üzerine Orban, "Macaristan, egemen bir ülke. Kimden gaz alacağımıza ve onun nasıl tedarik edileceğine kendimiz karar veriyoruz. Bizim için en yüksek güvenliği sağlayacak olan güzergahı seçiyoruz ve hiç kimse bize bu konuda öğüt veremez" ifadelerini kullandı.

Gazprom ve Macaristan, 2036'nın sonuna kadar ülkeye gaz tedariki konusunda mutabık kalarak anlaşma imzalamıştı. Anlaşma çerçevesinde ülkeye yılda 4.5 milyar metreküp gaz sevkiyatının yapılması planlanıyor.

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Gazprom'la anlaşma imzalayan Macaristan'ın ikili ilişkilere darbe indirdiğini savunmuş, bunun üzerine Macaristan Dışişleri Bakanlığı, Ukrayna'nın Budapeşte Büyükelçisini görüşmeye çağırmıştı.

Macaristan Dışişleri Bakanı Peter Siyarto, Ukrayna'nın tepkisinin ülkesinin egemenliğinin ihlaline eşdeğer olduğunu ifade etmişti.

Ukrayna'nın Macaristan ile Gazprom arasında 15 yıllık anlaşma imzalamasından rahatsızlık duymasını değerlendiren Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov da, anlaşmanın hiçbir ülkenin haklarını ve uluslararası normları ihlal etmediğini vurgulamıştı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.