Hava Durumu

Putin savaş uçaklarını yolladı!

Hastanede yaralı askerleri ziyaret eden Rus liderin elini sıktığı yüzlerden biri, tanıdıktı. Ukrayna'daki gerilim bir başka noktaya sıçradı, F-35'lere acil kalkış emri verildi

Haber Giriş Tarihi: 29.05.2022 12:16
Haber Güncellenme Tarihi: 29.05.2022 12:16
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Putin savaş uçaklarını yolladı!

Rusya'nın Ukrayna'nın güneyindeki Mariupol'ü üç ay süren kuşatmanın ardından tamamen işgal etmesiyle, Donbas savaşın merkez üssü haline geldi. Rus işgalciler Cumartesi günü Ukrayna'nın doğusundaki stratejik önemi yüksek Liman kentinde kontrolü ele geçirdiklerini duyurdu. Ancak Ukrayna Savunma Bakan Yardımcısı Hanna Malyar, savaştan önce 20 bin insanın yaşadığı ilçede halen çatışmaların sürdüğünü aktarıyor.

Liman şehri, Donetsk'ten geçen Siverskyi Donets Nehri'nin batısındaki demiryollarının kavşak noktası; özellikle cephe hattına silah ve asker taşımak için kritik konumda.

Son günlerde Rus birliklerinin Donbas'ta yavaş da olsa ilerleme sağlamasıyla, Ukrayna odusu Batılı ülkelerden uzun menzilli silah yardımı talep etti.

Liman'ın yanı sıra 60 kilometre kuzeybatısındaki Sievierodonetsk'te yoğun çatışmalar var. Sievierodonetsk, Ukraynalıların Donbas'ta elinde tuttuğun halihazırdaki en büyük şehir.

Lugansk Valisi Sergey Gayday, durumun aşırı derecede şiddetlendiğini söylüyor. Rusların açtığı topçu ateşinde şehirdeki 13 bina yok oldu, iki kişi hayatını kaybetti.

Amerikan Associated Press (AP) haber ajansı, Rus birlikleri ve Donbas'taki ayrılıkçı güçlerden oluşan işgalcilerin şehrin elektriği ve cep telefonu hatlarını kestiğini, henüz Sievierodonetsk'ten kaçmayı başaramayanlara korku saldığını bildiriyor.

Rus top mermileri aynı zamanda Lysychansk-Bakhmut yolunu da dövüyor. İşgalcilerin hedefi, yolu ele geçirip doğuda kalan Ukrayna güçlerini kuşatmak.

Danimarka'nın Harpoon gemisavar füzeleri ve ABD'nin kundağı motorlu toplar gönderdiği Ukrayna, ABD'nin ürettiği uzun menzilli M270 çocuklu roketatar sistemleri talep ediyor.

PUTİN'İN ÜÇ YIL ÖMRÜ KALDI

Hafta içinde bir hastanedeki yaralı askerleri ziyaret eden Rusya lideri Vladimir Putin'in sağlık durumuna ilişkin haberlerin ardı arkası kesilmiyor. İngiliz medyası, Rus gizli servisi FSB'den bir ajana dayandırdığı haberinde doktorların Putin'e üç yıl ömür biçtiğini yazdı.

Putin'in hızla ilerleyen bir kanserle boğuştuğunu belirten Rus ajan, görme yeteneğini giderek kaybeden Putin'in zayıf göstereceği gerekçesiyle gözlük takmayı reddettiğini de söylüyor.

Rus sosyal medya hesaplarında Vladimir Putin'in Mayıs ayı içerisinde bir kanser ameliyatı olduğu yönünde haberler dolaşıyor.

Rusya liderinin Avrupa'daki tek müttefiki Belarus Devlet Başkanı Alexander Lukaşenko ile buluşmasında verdiği görüntü de, Putin'in sağlık durumuna ilişkin endişeleri tetikledi. Putin, televizyonlardan yayınlanan kayıtta ayaklarını beceriksizce bükmeye çalışıyordu. Benzer bir görüntüyü, bir hafta önce Tacikistan lideriyle buluşmasında da verdi.

HASTANEDE TANIDIK BİR YÜZ

Ukrayna'da binlerce askerini kaybeden Putin, işgalin başladığı 24 Şubat'tan bu yana ilk kez yaralı askerleri görmek için hastaneye gitti. Ancak dikkatli gözler, Moskova'daki Mandrika Askeri Hastanesi'nde gerçekleşen ziyaretin tamamen kurmaca olduğunu fark etmekte gecikmedi.

Doktorların kullandığı beyaz önlükten giyen Putin'in el sıkıştığı askerlerden birine dokuz aylık bebeğinin nasıl olduğunu sorduğu ve "Babasıyla gurur duyacak" dediği görüldü. Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu'nun da katıldığı hastane ziyareti, resmi medya tarafından yayımlandı.

Putin'in el sıkıştığı askerlerden biri, aslında tanıdıktı. Daha önce de Rus liderin görüştüğü fabrika işçisi olarak kadraja girmişti.

Estonyalı aktivist Adam Rang, Twitter hesabından "Putin yaralı bir askerle buluşmuştu. Rastlantıya bakın ki bu kişi aynı zamanda onun daha önceden görüştüğü bir fabrika işçisi" dedi.

Ukrayna doğumlu ABD'li yarışçı Igor Suşko da hastane gezisinin sahte olduğuna yönelik fotoğraflara ek olarak, Putin'in önceki yıllardaki ziyaretlerinde de benzer kurgular kullanıldığını belirtiyor.

Japonya'daki en üst seviye otomobil yarışı serisi Super GT'de yarışan Suşko, gönderisinde "Putin'in halk arasına karışma riskini nasıl göze aldığını düşünenler var. Aslında hiç de öyle bir şey yapmadı" ifadelerine yer verdi.

Ukrayna işgalinin ilk günlerinde kapatılan Novaya Gazeta, 2021'deki bir haberinde Putin'in Başkürdistan Cumhuriyeti'ndeki bir çimento fabrikasına düzenlediği gezide, fotoğraf çektirdiği işçilerden bazılarının aslında yerel yönetimde çalışan memurlar olduğunu yazmıştı.

F-35'LER RUS JETLERİNİN ÖNÜNÜ KESTİ

Ukrayna'da NATO'nun gönderdiği silahlarla karşı karşıya kalan Rusya lideri, ittifaka 18 Mayıs'ta üyelik başvurusunda bulunan Finlandiya yakınlarına savaş uçakları gönderdi.

NATO, radarda Rus jetlerinin belirmesiyle F-35 savaş uçaklarına kalkış emri verildiğini duyurdu.

Norveç Kraliyet Hava Kuvvetleri, Finlandiya sınırının dibine kadar sokulan Rus MiG-31 ve Su-24 jetlerinin önünü iki F-35'le kesti. Rus jetlerinin doğuya doğru geri dönmeden önce Norveç Denizi üstünde uçtuğu belirtiliyor.

Rus MiG-31 ve Su-24 jetlerinin uçtuğu Finnmark'ın dışı, hiçbir zaman Rusya'ya ait bir hava sahası olmadı.

Norveç ve Rus savaş uçaklarının karşı karşıya geldiği nokta, Kuzey Kutbu'na oldukça yakın bir konumda.

Norveç ordusu, geçen yıl 58 kez Rus jetlerini gökyüzünde tanımladı ve 34 kez savaş uçaklarını havalandırdı.

On yıllardır tarafsız pozisyonda olan İskandinav ülkeleri, Putin'in Ukrayna'yı işgale girişmesiyle NATO'ya üyelik başvurusunda bulundu. Türkiye'nin veto ettiği başvurunun Haziran ayı sonundaki NATO zirvesinde karara bağlanması bekleniyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.