Hava Durumu

'Uçan Adam' göle çakıldı!

Flyboard Air adını verdiği uçan kaykayıyla üç yıl önce Manş Denizi'ni geçmeyi başaran Zapata, Biscarosse Gölü kıyısındaki gösterisinde gökyüzünden suya düştü.

Haber Giriş Tarihi: 29.05.2022 14:43
Haber Güncellenme Tarihi: 29.05.2022 14:43
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
'Uçan Adam' göle çakıldı!

Fransa'nın başkenti Paris'te Temmuz 2019'daki Bastille Günü kutlamalarında havalanan uçan kaykay, bir anda dünya gündeminin tepesine yerleşti. Fransa lideri Emmanuel Macron, dönemin Almanya Başbakanı Angela Merkel ve diğer Avrupalı yetkililerin katıldığı törende uçan isim, Franky Zapata'ydı.

Türbin motoruyla çalışan uçan kaykayı evinin garajında icat eden Marsilyalı mucit, Paris'teki gösteride dünyayı kendine hayran bıraktı.

'Flyboard Air' adlı uçan kaykayın gökyüzüne yükselmesi, fantastik filmleri aratmayacak kadar inanılmazdı. 'Geleceğe Dönüş' filmindeki kaykayın benzerini gerçeğe dönüştüren Zapata'nın elinde, boş bir tüfek vardı.

Uçan kaykayıyla 10 gün sonra İngiltere ve Fransa'yı ayıran Manş Denizi'ni geçmeyi deneyen Franky Zapata, ilk seferde başarısız oldu. Ağustos 2019'daki denemede ise Fransa Sangatte'den havalanıp 22 dakika sonra İngiltere'nin Saint Margaret Koyu'na kondu.

Kerosenle çalışan ve 140 kilometre hıza kadar çıkabilen kaykayıyla tarih yazan mucit, 35 kilometrelik mesafeyi bir kez yakıt ikmali alarak geçti.

15 METREYİ GEÇİNCE KONTROLÜ KAYBETTİ

Dünya çapında 'Uçan Adam' olarak tanınan Zapata, yeni denemesini Fransa'nın güneybatısındaki Biscarrosse ilçesinde gerçekleştirdi.

Biscarosse Gölü kıyısında gösterisine başlayan 'Uçan Adam' için ilk başta her şey yolunda görünüyordu, 15 metreyi aşkın bir yüksekliğe kadar çıktı. Ancak beş mini turbo motorla çalışan Flyboard Air'in kontrolünü kaybetti ve aşağı doğru düşmeye başladı.

Dönerek inişe geçen uçan kaykay, denemeyi izlemeyi gelenlerin şaşkın bakışları arasında Atlas Okyanusu kıyısındaki Biscarosse Gölü'ne çakıldı.

Kaza sonucu yaralanan Franky Zapata, hastaneye taşındı. Hastaneden yapılan açıklamada, mucitin sağlık durumunun ciddi olmadığı belirtildi.

43 yaşındaki Zapata'nın acil servis ekipleri tarafından hastaneye kaldırıldığını aktaran Fransız medyasından Sud Ouest'e göre, mucit sudan çıkarıldığında bilinci yerindeydi. Yapılan ilk muayenede, Zapata'nın motor becerilerinin de iyi durumda olduğu belirlendi.

Biscarosse belediye başkanı Helene Larrezet, hafta sonu birçok benzer gösteri planlayan Zapata'nın etkinliklerinin göl kazasının ardından iptal edildiğini açıkladı.

PLATFORMA İNMEYİ BAŞARAMADI

'Uçan Adam' Zapata'nın bu ilk düşüşü değil. Zapata, 25 Temmuz 2019 tarihinde İngiliz kanalı olarak da bilinen Manş Denizi'ni geçmek için havalandı.

Hem bilimsel hem askeri anlamda büyük bir devrim olabilecek bu icadın, ilk büyük girişimde başarılı olup olmayacağı merak konusuydu.

Manş Denizi'ni geçme girişimi, ayrıca İngiltere ve Fransa arasındaki ilk gazlı uçuşun 110. yıldönümüne denk geliyordu.

Fransa kıyılarından kalkış yapan mucit, yirmi dakika sonra İngiltere Dover'e ulaşmayı umuyordu ancak kısa sürede düştü. Bir helikopterde uçuşu izleyenler, Zapata’yı dakikalar içerisinde gözden kaybetti. Fransız mucit olay sonunda yara almadı.

Teknik ekibinin yaptığı açıklamaya göre, bir tekneye monte edilmiş yakıt ikmali platformunda durmayı başaramaması sebebiyle Zapata’nın yolculuğu yarıda kesildi. Ekipten bir kişi "Büyük bir hayal kırıklığı yaşıyoruz. Platform teknenin iki metre üzerindeydi" dedi:

"Yakıt ikmali teknesinde durmayı başardı ama sanırım platformu birkaç santimetre ile kaçırdı. Bu manevrayı daha engin denizlerde daha hareketli platformlar ile yüzlerce defa denemiştik. Sorun rüzgârda değildi. Dalgalardaydı."

Zapata başlangıçta, biri Fransız karasularında, biri de İngiltere karasularında olmak üzere iki kez yakıt ikmali yapmayı düşündüklerini ancak sonradan sadece yarı yolda bir ikmalde karar kıldıklarını belirtmişti:

"Bu, işimi 10 kat daha zorlaştırdı. Tamamen keyfi ve mantıksal açıklaması olmayan bir karar."

FRANSIZ ORDUSUNDAN SİPARİŞ ALDI

Fransız ordusu, uçan kaykayı, lojistik veya saldırı platformu olarak kullanmayı planlıyor. Üç yıl önce yapılan açıklamada, Zapata'ya 1,3 milyon euroluk sipariş verildiği belirtilmişti.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.