Hava Durumu

180 milyon dolarlık 'çöpe atılan bitcoin' hikayesi

Galler'in Newport şehrinde James Howell isimli bilgisayar mühendisi, yıllar önce bir temizlik sırasında attığı ve içinde bugünkü değeriyle 180 milyon dolarlık bitcoin bulunan sabit disk sürücüsünü bulmak için 13 milyon dolar harcayacak.

Haber Giriş Tarihi: 04.08.2022 11:46
Haber Güncellenme Tarihi: 04.08.2022 11:46
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
180 milyon dolarlık 'çöpe atılan bitcoin' hikayesi

Galler'de James Howell yaklaşık 10 yıl önce yaptığı bir temizlik sırasında bilgisayarının sabit disk sürücüsünü çöpe attı. Bilgisayarında kayıtlı olan bitcoin'leri tamamen unutmuştu. Howell şimdi 180 milyon doların üzerinde değeri olduğu sanılan bitcoin'lerin olduğu sabit diske ulaşmak için Newport’taki bir çöp sahasının kazılmasına milyonlarca dolar harcamayı planlıyor.

BBC Türkçe'nin haberine göre, Howell, sabit disk sürücüsüne ulaşması durumunda bitcoin'lerin mevcut değerinin yüzde 10’unu Newport’un bir kripto para birimi merkezine dönüşmesi için harcayacağını söylüyor. Ancak Newport belediyesi, çöp sahasının kazılmasının ekolojik bir risk olduğunu belirtiyor.

"MUAZZAM EMEK GÜCÜ LAZIM"

Newport belediyesi sabit disk için çöp sahasının kazılması ve on yıllardır buraya doldurulan binlerce tonluk sıkıştırılmış çöpün çıkarılması için muazzam bir emek gücüne ihtiyaç duyulacağını da savunuyor.

Bilgisayar mühendisi olan James Howell, kripto para birimlerinin ilk günlerinde 8 bin bitcoin satın almış, ancak 2013’te bunların varlığını unutarak sabit diskini çöpe atmıştı.

Bitcoin’in değeri sürekli bir dalgalanma halinde. Ocak 2021’de Howells’ın kayıp bitcoin'lerinin değeri 256 milyon dolar civarındayken, bu yılki değer kayıplarından sonra şu anda 180 milyon dolar dolaylarında.

"ZARAR VERMEDEN KAZILMASI İÇİN MADDİ İMKANLARIM VAR" SAVUNMASI

James Howell, çöp sahasının çevreye zarar vermeden kazılması için gereken maddi imkânlara ve uzmanlığa sahip olduğunu söylüyor.

Ancak sabit diskin bulunması işin yalnızca bir parçası. Sürücüye ulaşılsa bile yeniden çalışır duruma getirilip getirilemeyeceği konusunda hiçbir garanti yok.

37 yaşındaki bilgisayar mühendisi, kayıp bitcoin'lerine ulaşması durumunda Newport’taki çöp sahasına enerji üretim tesisi, belki birkaç adet de rüzgâr türbini kurmayı planladıklarını söylüyor.

James Howell, “Halkın mülkiyetinde olan, temiz enerjiyle Newport halkı için bitcoin madenciliği yapacak bir tesis kurmak istiyoruz,” diyor.

Howell’ın diğer planları arasında kentteki her vatandaşa 60 dolarlık bitcoin hediye etmek ve tüm dükkânlarda kripto terminalleri kurmak gibi şeyler de var.

Ancak geçmişte defalarca Howell’ın taleplerini reddettiklerini söyleyen Newport belediyesi şimdi de ikna olmuş gibi görünmüyor:

“Çöp sahasını işletirken uymamız gereken bir takım kanun ve kaideler var. Bunlardan biri de çöp sahasının ve etrafının ekolojik bir risk teşkil etmesinin önüne geçmek.

"Howell’ın planları bizim kabul edemeyeceğimiz kadar büyük bir ekolojik risk içeriyor. Zaten ruhsatımızın koşulları da buna izin vermemize imkân tanımıyor.”

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.