Aşurenin maliyeti ikiye katlandı! Kazanla pişirme devri...
Aşurenin maliyeti ikiye katlandı! Kazanla pişirme devri...
Gıda enflasyonundaki artış, Muharrem ayının geleneksel tatlısı aşureyi de etkiledi. Aşure yapım maliyeti geçen yıla göre yüzde 136 arttı. Komşulara dağıtılan kazanlar yerini küçük tencerelere bıraktı.
Haber Giriş Tarihi: 03.07.2025 09:25
Haber Güncellenme Tarihi: 03.07.2025 09:28
Kaynak:
Nefes Gazetesi
Türkiye’de artan gıda enflasyonu, toplumsal alışkanlıkları da değiştirmeye başladı.
Muharrem ayı denince akla gelen aşure, artık birçok hanede yalnızca sembolik miktarlarda hazırlanıyor. Geçen yıl 550 TL civarında olan aşure malzeme maliyeti, bu yıl aynı içerikle yaklaşık 1.300 TL’ye kadar yükseldi. Böylece aşure maliyetindeki yıllık artış oranı yüzde 136 oldu.
AŞURE KAZANLARI YERİNİ KÜÇÜK TENCERELERE BIRAKTI
Nefes Gazetesi’nin haberine göre, içinde buğday, nohut, fasulye, kayısı, incir, ceviz, fındık, tarçın gibi birçok ürün bulunan geleneksel aşure, yüksek maliyeti nedeniyle artık yalnızca ekonomik gücü yeten aileler tarafından klasik formunda yapılabiliyor.
Eskiden kazanlarla pişirilip tüm mahalleyle paylaşılan aşure, bu yıl küçük tencerelerde yalnızca aile içi tüketime yönelik hazırlanıyor.
FİYATLAR REKOR KIRDI: ÜÇ ÜRÜN MALİYETİ ZİRVEYE TAŞIDI
Zincir marketlerde yapılan fiyat araştırmasına göre, aşurenin maliyetini en çok artıran ürünler şunlar oldu:
300 gram kuru kayısı: 335 TL
350 gram fındık: 335 TL
350 gram ceviz: 350 TL
1 kg nohut: 80 TL
1 kg fasulye: 75 TL
1 kg aşurelik buğday: 41 TL
250 gram siyah kuru üzüm: 130 TL
200 gram kuru incir: 143 TL
180 gram yer fıstığı: 43 TL
1 kg toz şeker: 46 TL
Tarçın ve karanfil gibi baharatlar ise gramaj bazında oldukça pahalı.
Aşure Sadece Tatlı Değil, Sosyal Bir Değerdi
Aşure, Türk kültüründe yalnızca bir tatlı değil; komşuluk, birliktelik ve paylaşım anlamına gelen derin bir geleneğin parçasıydı. Ancak yükselen gıda fiyatları bu sosyal paylaşım kültürünü de tehdit ediyor. Artık birçok aile, yalnızca kendi tüketimine yetecek kadar aşure yapabiliyor.
Uzmanlardan Uyarı: Kültürel Değerler Ekonomik Tehlikede
Uzmanlara göre, Türkiye'de gıda fiyatlarındaki yapısal sorunlar çözülmedikçe yalnızca aşure değil, birçok geleneksel ve kültürel değerin sürdürülebilirliği riske girebilir.
Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR
kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.
Aşurenin maliyeti ikiye katlandı! Kazanla pişirme devri...
Gıda enflasyonundaki artış, Muharrem ayının geleneksel tatlısı aşureyi de etkiledi. Aşure yapım maliyeti geçen yıla göre yüzde 136 arttı. Komşulara dağıtılan kazanlar yerini küçük tencerelere bıraktı.
Türkiye’de artan gıda enflasyonu, toplumsal alışkanlıkları da değiştirmeye başladı.
Muharrem ayı denince akla gelen aşure, artık birçok hanede yalnızca sembolik miktarlarda hazırlanıyor. Geçen yıl 550 TL civarında olan aşure malzeme maliyeti, bu yıl aynı içerikle yaklaşık 1.300 TL’ye kadar yükseldi. Böylece aşure maliyetindeki yıllık artış oranı yüzde 136 oldu.
AŞURE KAZANLARI YERİNİ KÜÇÜK TENCERELERE BIRAKTI
Nefes Gazetesi’nin haberine göre, içinde buğday, nohut, fasulye, kayısı, incir, ceviz, fındık, tarçın gibi birçok ürün bulunan geleneksel aşure, yüksek maliyeti nedeniyle artık yalnızca ekonomik gücü yeten aileler tarafından klasik formunda yapılabiliyor.
Eskiden kazanlarla pişirilip tüm mahalleyle paylaşılan aşure, bu yıl küçük tencerelerde yalnızca aile içi tüketime yönelik hazırlanıyor.
FİYATLAR REKOR KIRDI: ÜÇ ÜRÜN MALİYETİ ZİRVEYE TAŞIDI
Zincir marketlerde yapılan fiyat araştırmasına göre, aşurenin maliyetini en çok artıran ürünler şunlar oldu:
300 gram kuru kayısı: 335 TL
350 gram fındık: 335 TL
350 gram ceviz: 350 TL
1 kg nohut: 80 TL
1 kg fasulye: 75 TL
1 kg aşurelik buğday: 41 TL
250 gram siyah kuru üzüm: 130 TL
200 gram kuru incir: 143 TL
180 gram yer fıstığı: 43 TL
1 kg toz şeker: 46 TL
Tarçın ve karanfil gibi baharatlar ise gramaj bazında oldukça pahalı.
Aşure Sadece Tatlı Değil, Sosyal Bir Değerdi
Aşure, Türk kültüründe yalnızca bir tatlı değil; komşuluk, birliktelik ve paylaşım anlamına gelen derin bir geleneğin parçasıydı. Ancak yükselen gıda fiyatları bu sosyal paylaşım kültürünü de tehdit ediyor. Artık birçok aile, yalnızca kendi tüketimine yetecek kadar aşure yapabiliyor.
Uzmanlardan Uyarı: Kültürel Değerler Ekonomik Tehlikede
Uzmanlara göre, Türkiye'de gıda fiyatlarındaki yapısal sorunlar çözülmedikçe yalnızca aşure değil, birçok geleneksel ve kültürel değerin sürdürülebilirliği riske girebilir.
Kaynak: Nefes Gazetesi
GÜNÜN EN ÇOK OKUNAN HABERLERİ
BAKMADAN GEÇME...
POPÜLER VİDEOLAR