Hava Durumu

Avrupa benzinli araçlara veda ediyor!

AB’de benzin ve dizel otomobil yasağı 2035 yılında başlayacak. Bu karar neden alındı, sonuçları tüketiciler açısından ne olur? Otomotiv Yazarı Levent Köprülü merak edilen soruları cevapladı.

Haber Giriş Tarihi: 30.06.2022 12:31
Haber Güncellenme Tarihi: 30.06.2022 12:31
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Avrupa benzinli araçlara veda ediyor!

Avrupa Birliği çevre bakanları, 2035'ten itibaren benzin ve dizelli araçlara ruhsat verilmemesini öngören tasarıda uzlaşmaya vardı. Ruhsat verilecek araçlar arasına e-yakıt kullanan araçlar da alındı. Bu karar neden alındı, sonuçları tüketiciler açısından ne olur? Otomotiv Yazarı Levent Köprülü merak edilen soruları cevapladı. Köprülü CNN Türk canlı yayınında yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

"Bu uzunca bir süredir tartışılıyordu. Dünya iklim zirvesi zamanında da Türkiye’nin de aralarında olduğu 100 ülke anlaştı. 2035 yılına kadar belli pazarlarda 2040’a kadar tüm dünyada benzinli araçların trafiğe çıkarılmaması konusunda anlaşmaya varılmıştı. Elektrikli araç dönüşümü de AB’nin koyduğu kurallarla sabitlenmişti. Sürekli erteleniyordu elektrikliye geçiş süreci.

Araya pandemi girmesi, firmaların yeterli yatırım bütçeleri sağlayamamaları, araya küresel krizlerin girmesi geciktirmişti. İklim değişikliğinde hasarlar olunca elektrikliye geçiş hızlandırılmaya başlandı.

Büyük üretici şimdiden elektrikli araçlarını yollara çıkardı. Ara çözümler olarak nitelendirilen hibrit araç çözümleri ortaya koymuşlardı.

ARTAN PETROL FİYATLARI NEDENİYLE AZ YAKAN ARAÇLARA İLGİ VAR, ELEKTRİKLİ ARAÇLARA TALEP ARTIYOR. BU DÖNÜŞÜME NE KADAR HAZIRIZ?

Bir tek Türkiye’de değil tüm dünyada konuşuluyor. Birçok ülke buna çekincelerini dile getiriyor. Türkiye’de de söz konusu olan altyapı eksikliği yeterli şarj istasyonu bulunamaması tüketicileri elektrikliye karşı soğutuyor.

Bu konuda zorluk yaşanacak burada ülkelere çok büyük rol düşüyor. Bazı ülkelerde elektrikli araç satışlarının fazlalaşmasıyla teşvik devreye sokulmuştu. Bu ülkeler satışlar arttı diye teşvikleri kaldırdığını görüyoruz. Bu aslında erken alınmış bir kararmış gibi geliyor. Norveç ve İsveç gibi ülkeler dışında gönüllü olarak elektrikli araç satın alan sayısı yeterli değil. Bu anlamda korku ve endişe var.

E yakıtlar konusunda da çalışmalar sürecek. Karbondioksit yakıtlar var bu konuda da çalışmalar devam edecek."

Otomotiv Şirketi Yöneticisi Selen Alkım ise konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı: "Elektrikli talebi her geçen gün Türkiye’de de adım adım artıyor. Akaryakıt fiyatlarındaki artış elektrikli araçlar için bir cazibe merkezi haline getirmeye başladı."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.