Hava Durumu

Boşanma davalarında yaşanılan evin paylaşılması

2002 yılından sonra 4721 Sayılı Türk Medeni Kanunu yürürlüğe girmiştir. Taraflar evlilik müddeti içerisinde başka bir mal rejimi seçmediyseler edinilmiş mallara katılma rejimi hükümleri uygulanır. Buna göre; evlilik müddeti içerisinde alınan mallar (kişisel mallar hariç) kimin üzerine olursa olsun diğer eşin bu mal üzerinde yarı oranında katılma alacağı hakkı vardır. Bu hesaplama yapılırken; evlilik birliği içerisinde edinilmiş olan mallara eklenecek değerlerler ile denkleştirme sebebi katılma alacağında artış veya azalış olması mümkündür.

Haber Giriş Tarihi: 04.08.2022 11:55
Haber Güncellenme Tarihi: 04.08.2022 11:58
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Boşanma davalarında yaşanılan evin paylaşılması

Evliyken alınan ev boşanınca kimin olur?

2002 yılından sonra 4721 Sayılı Türk Medeni Kanunu yürürlüğe girmiştir. Taraflar evlilik müddeti içerisinde başka bir mal rejimi seçmediyseler edinilmiş mallara katılma rejimi hükümleri uygulanır. Buna göre; evlilik müddeti içerisinde alınan mallar (kişisel mallar hariç) kimin üzerine olursa olsun diğer eşin bu mal üzerinde yarı oranında katılma alacağı hakkı vardır. Bu hesaplama yapılırken; evlilik birliği içerisinde edinilmiş olan mallara eklenecek değerlerler ile denkleştirme sebebi katılma alacağında artış veya azalış olması mümkündür.

Bu kapsamda evlilik devam ederken alınan ev kimin üzerine ise onundur. Ancak bahsedilen ev; evi üzerine alan kişinin, örneğin mirastan kendisine kalan parası kişisel malı veya parası ile alınmadıysa şöyle bir sonuç doğmaktadır;

Diğer eşin bahse konu bu ev üzerinde ve eşin edinilmiş malları üzerinde gerekli ekleme ve denkleştirmeler yapıldıktan sonra %50 oranında katılma alacağı olmaktadır.

Tüm diğer etkenleri bir kenara bırakarak, basit bir örnek vermemiz gerekirse;

Taraflar; evlilikleri müddeti içerisinde biriktirmiş oldukları paralar ile birlikte kredi çekerek 1.000.000,00-TL değerinde bir ev almış olsunlar. Tarafların boşanması halinde bu ev yine evi üzerine alan kişinin olmaya devam eder. Ancak diğer eşin bu evden kaynaklı olarak 500.000,00-TL katılma alacağı olur, bu bedeli boşandığı eşinden talep eder.

Fakat çoğunlukla gerçek hayatta karşılaşılan örnekler maalesef bu kadar basit olmamakta, birkaç istisnai durum bir arada, aynı olayın içinde yer almaktadır. Sırf bu bilgi ile davaya devam edilmemeli, usule ve esasa ilişkin birçok teknik konu olduğu göz önünde bulundurulmalıdır.

Boşanma davası ile birlikte veya boşanma davası kesinleştikten sonra açılan mal rejiminin tasfiyesi talepli davalarda özellikle ev, araba gibi zenginleşmelerin kaçırılmaması, satılmaması için özellikle tedbir talep edilmesi gerekmektedir. Hak kaybına uğramamak için bu işlemin bir boşanma avukatı ile yapılması önemlidir. Bu yolla evlilik birliği içerisinde ev veya arabayı üzerine alan eşin mal varlığını kaçırmasına engel olunmaktadır.

Çekişmeli boşanmada ortak evde kim kalır?

Boşanma davasının açılması ile birlikte Türk Medeni Kanunu’nun 169. Maddesi gereğince hakim gerekli geçici önlemlere karar verecektir. Bu geçici önlemler arasında eşlerin nerede barınacağı, nasıl geçineceği, malların nasıl yönetileceği ve çocukların bakım ve korunmasının nasıl sağlanacağı hususları yer almaktadır.

Bu kapsamda talep edilmesi halinde Mahkeme; ortak konutta kimin kalacağı hususunda da bir karar vermektedir. Bu karar dava açılması sonrasında düzenlenecek ara karar ile verilebileceği gibi davanın seyri içerisinde yapılacak sosyal ve ekonomik durum araştırması sonrasında da verilebilmektedir.

Ortak konutta kimin yaşayacağı 169. Madde kapsamında tespit edilebildiği gibi; eğer taraflardan birisi şiddet mağduru ise veya şiddet tehlikesi altında ise 6284 Sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun kapsamında da müşterek konutun şiddet mağduru veya şiddet tehlikesi altında olan tarafa tahsisinin talep edilmesi mümkündür.

Evliyken çekilen konut kredisi boşanınca ne olur?

Kural olarak evliyken çekilen konut kredisi, krediyi çeken tarafın borcudur ve krediyi çeken taraf tarafından kredi kurumuna geri ödenmesi gerekir. Ancak çekilen kredinin ne için kullanıldığı; bu kredi borcunun diğer eşten istenip istenemeyeceğinin tespiti bakımından önem arz etmektedir.

Çekilen konut kredisinin yine krediyi çeken eş tarafından ödenmesi gerekir. Konut kredilerinde, konut; krediyi çeken eş üzerine yapılmaktadır. Ancak boşanma durumunda bu konut edinilmiş mal sayılacağından katılma alacağı hesabına aktif olarak eklenecektir. Ancak bu aktif hesabı yapılırken bir yandan da kredi borcu dikkate alınacak ve bakiye kredi borcu bu aktiften düşülecektir. Yani kredi borcu; krediyi çeken tarafça ödenmeye devam edecek ancak bu borç katılma alacağından düşeceği için diğer eşin bu ev üzerindeki ve evlilik birliği içerisindeki zenginleşmeler üzerindeki hakları da aynı oradan azalacaktır.

Yine tüm diğer etkenleri bir kenara bırakarak, basit bir örnek vermemiz gerekirse;

Eşlerden birisi evlilik birliği içerisinde 1.000.000,00-TL değerinde bir ev almış olsun ve boşanma davası açıldığı tarih itibariyle de 400.000,00-TL konut kredisi borcu olsun. Bu durumda borç; evin değerinden düşülür ve 600.000,00-TL’lik artık değer bulunur. Kredi çekmeyen eşin; evi üzerine alan eşten artık değerin yarısı olan 300.000,00-TL katılma alacağı olur. Evlilik birliği içerisinde evi almış olan eşin üzerinde ev ve kredi borcu devam eder.

Hatırlatmakta fayda görmekteyiz; çoğunlukla gerçek hayatta karşılaşılan örnekler maalesef bu kadar basit olmamakta, birkaç istisnai durum bir arada, aynı olayın içinde yer almaktadır. Sırf bu bilgi ile davaya devam edilmemeli, usule ve esasa ilişkin birçok teknik konu olduğu göz önünde bulundurulmalıdır.

Evlenmeden önce alınan evde eşin hakkı nedir?

Boşanma halinde mal varlığı tasfiyesi yapılmakta olup öncelikli olarak evlilik birliği içerisinde edinilmiş mallar ile kişisel mallar birbirinden ayrılmaktadır. Evlenmeden önce alınan ev; kişisel maldır. Bu sebeple diğer eşin; kural olarak evlenmeden önce alınan ev üzerinde herhangi bir hakkı bulunmamaktadır. Ancak istisnai durumlar söz konusu olabilir. Örneğin evlenmeden önce evin alınması için diğer eş maddi katkı sağlamış olabilir veya para vermiş olabilir. Bu gibi durumlarda yine evlenmeden önce alınan ev kişisel mal sayılmaya devam edecektir. Ancak diğer eşin alacak davası açması mümkün olacaktır.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.