Hava Durumu

Büyük zammın ardından 'çay'da kotalı satış dönemi!!

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yaş çay üreticilerine açıkladığı yüzde 70’lik alım fiyatı zammı market raflarına şimdilik yüzde 43.7 zam olarak yansıdı. Zincir marketler henüz zamlı fiyatları raflara yansıtmazken mahalle bakkallarında fiyatlar şimdiden zamlandı. Marketlerde satışlara kota konurken toptancılar satışları durdurdu.

Haber Giriş Tarihi: 18.05.2022 10:03
Haber Güncellenme Tarihi: 18.05.2022 10:03
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Büyük zammın ardından 'çay'da kotalı satış dönemi!!

Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü (Çaykur) iki gün önce çay fiyatlarına yüzde 43.7 zam geldiğini açıklamıştı. çay üreticileri, “Biz daha zamlı fiyatı alamadan tüketiciye zam yapıldı. Çaykur zamlı fiyatı üreticiye haziranda ödeyecek. Stoklarında olan çayları zamlı fiyattan satacaklar ama bize zamlı ödemeyi haziranda yapacaklar” dedi.

FİYATI 45 LİRADAN 75 LİRAYA ÇIKTI 

Çaykur, zamlı listeyi toptancılara göndermişken zincir marketler dün itibarıyla henüz fiyatlarını güncellemedi. Ancak bakkallar zammı etiketlere yansıttı. 45 liralık çayın kilosu 75 lira seviyesine yükseldi. Zincir market çalışanları, “Biz de 1-2 gün içinde yansıtacağız. Şimdilik herkes çay stokluyor diye kotalı satış yapıyoruz” dedi. Bakkallar ise, “Bizim stoğumuz yok, toptancılar satışı durdurdu elimdeki çayı da ucuza satarsam yarın zamlı çayı alamam mecbur bunu da pahalı satmalıyım” dedi.

GÜZEL KAR EDECEKLER

Cumhuriyet Gazetesi'nden Ali Can Polat'ın haberine göre; Çaykur’un ardından özel sektörden yüzde 20 civarında zam beklediklerini söyleyen Çay Üreticileri Dayanışma Derneği Mustafa Mavi ise şöyle konuştu: “Biz bu ay çay toplamaya başladık. Ödemesini haziranda yeni fiyattan almaya başlayacağız. Çaykur’un elinde stoğu varsa şimdiden zamlı çay satmaya başladığı için güzel kâr edecek. Zaten çay, fabrikadan çıkar çıkmaz pakete girmez, satılması için ortalama dört ay beklemesi lazım.”

Çaykur’un iki yıldır zam yapmadığını hatırlatan Mavi, “Üreticinin lehine bir durum ama tüketiciyi üzdü, dar gelirliyi çaydan kopardı. Aslında çay pahalı değil şu an maliyetini ancak karşılıyor gibi, ama yurttaşın alım gücü düşük” diye konuştu.

YÜZDE 43.7'LİK ZAMMIN ÜSTÜNE YÜZDE 15 DAHA ZAM GELECEK

Sektör paydaşları, Çaykur'un Haziran ayında çaya yüzde 10-15 oranında bir zam daha yapabileceğini iddia ediyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 14 Mayıs'ta Rize-Artvin Havalimanı açılışında 2022 ürünü yaş çay alım fiyatını yüzde 76 artışla kiloda 6,70 lira ve kilogramda 30 kuruş destek primi açıklamıştı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.