Hava Durumu

Dolar enflasyonu beklerken...

Dolar yarın açıklanacak enflasyon rakamları öncesinde artan küresel risk iştahının da etkisiyle 17.94'ten bugün başladığı 17.89 TL seviyesine gerilerken, euro ise 18,3869 TL'ye ulaştı.

Haber Giriş Tarihi: 02.08.2022 08:37
Haber Güncellenme Tarihi: 02.08.2022 08:37
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Dolar enflasyonu beklerken...

Dolar yarın açıklanacak enflasyon rakamları öncesinde artan küresel risk iştahının da etkisiyle 17.94'ten bugün başladığı 17.89 TL seviyesine gerilerken, euro ise 18,3869 TL'ye ulaştı.

Yarın Temmuz ayı enflasyon rakamları açıklanacak. Reuters ve AA anketlerine katılan ekonomistler enflasyonun yıllık yüzde 80'i aşmasını bekliyor. Aylık enflasyonda ise beklentiler yüzde 2.49 ila yüzde 3.40 arasında değişiyor. 

Enflasyon haziran ayında aylık yüzde 4,95, yıllık ise 78,62 artış göstermişti. 

Öte yandan Türkiye'de imalat satınalma yöneticileri endeksi Temmuz'da 46,96 değerini aldı. Haziran ayında endeks 48,1 olarak kaydedilmişti. Böylece PMI üst üste 5. ayında da 50'in altına indi. Veriyi değerlendiren S&P Global Market Intelligence Ekonomi Direktörü Andrew Harker, şunları söyledi: “Yılın ikinci yarısının başlamasıyla birlikte piyasalardaki belirsizlikler, talebin yavaş seyri ve fiyat baskıları Türk imalatçıları açısından zorlu faaliyet koşullarına yol açtı. Son PMI anket sonuçları yalnızca yeni ihracat siparişleri ve istihdam tarafında nispeten olumlu bir görünüm sundu. Veriler, enflasyonist baskıların zirve yaptığı yönünde sinyal vermeye devam etti."

Doların diğer para birimleri karşısındaki gücünü ölçen DXY endeksi düşüşünü sürdürerek 105.112'ye indi. Euro/dolar paritesi 1,0274'a kadar yükseldi. 

Doların küresel para birimleri karşısındaki düşüşte hayal kırıklığı yaratan ABD 2. çeyrek büyüme rakamları etkili oldu. Açıklanan rakamlar Fed'in sert faiz ve politika adımlarını yumuşatacağı yönünde beklentiler yaratırken küresel borsalar yükseliş gösterdi. Dolar ise küresel para birimleri karşısında değer kaybetti. Bundan sonra gelecek ABD verileri Fed'in adımlarını belirleyecek. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.