Hava Durumu

Dönmez: Yerli ve milli jeneratör üretiminde artık seri üretime geçiyoruz

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, "Hedef 2053: Termik Santrallerin Geleceği Çalıştayı"nda açıklamalarda bulunuyor.

Haber Giriş Tarihi: 25.05.2022 11:17
Haber Güncellenme Tarihi: 25.05.2022 11:34
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
 Dönmez: Yerli ve milli jeneratör üretiminde artık seri üretime geçiyoruz

Yerli ve milli jeneratör üretiminde artık seri üretime geçildiğini belirten Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, şu ifadeleri kullandı: "Jeneratör konusunu hamd olsun çözdük. Elektrik üretiminin diğer iki önemli aksamı türbin ve kontrol sistemlerinin yerlileştirilmesinde de önemli bir mesafe kat ettik. Türbin tasarımlarımızı bitirdik. Yakında ilk yerli türbin üretimine geçeceğiz. İlk yerli türbinimizi ve seri üretimden çıkaracağımız ilk yerli jeneratörümüzü de Sakarya Nehri üzerinde bulunan Hasan Polatkan Hidroelektrik Santralimizde kullanacağız.

Santrallerimizin kontrol sistemlerini de Elektrik Otomasyon Sistemi adını verdiğimiz EOS projesiyle yerlileştirmiştik. 2022 yılı içerisinde inşallah 20 santralimizde uygulamasını gerçekleştireceğiz. Hasan Polatkan Hidro elektrik santralimiz de bunlardan biri olacak. Şu ana kadar 8 santralimizdeki uygulamayı tamamladık. Kalan 12 santralimize de inşallah yıl sonuna kadar yerli otomasyon sistemlerini yerleştirmiş olacağız. İnşallah Hasan Polatkan HES’e kuracağımız yerli otomasyon sistemi, yerli jeneratör ve yerli türbinle artık HES’lerde sadece kaynağın değil teknolojinin de bize ait olduğu yeni bir dönemi başlatacağız.

"KOŞAR ADAMLARLA İLERLİYORUZ"

Enerji teknolojilerinde başkalarının ürettiğini alan değil kendi ürettiğini geliştiren bir Türkiye olsun istiyoruz. Artık al tak çalıştır modelinden, yap tak çalıştır modeline geçmemiz lazım. Güneşte, rüzgarda bunun örneklerini görmeye başladık. Küçük adımlarla başladığımız bu süreçte koşar adamlarla ilerliyoruz. Bundan sonraki süreç için tek bir şey var. Durmak yok yola devam.

Dünyanın her yerinde görüyoruz. Ne kadar yenilenebilir enerjiyi sisteme entegre edebilirsek o kadar az çevreyi kirletmiş olacağız. Termik santral işletmelerini önümüzdeki dönemde zorluklar ve fırsatlar bekliyor. Biz de hükümet olarak bu fırsatların birlikte değerlendirilmesinden yanayız.

Özellikle emisyonlarınızı azaltmaya dönük, karbon ayak izinizi azaltmaya dönük bir takım destek ve teşvik çalışmalarının da olduğunu söylemek istiyorum."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.