Gıda israfına karşı yeni tedbirler yolda! O sistem değişiyor...
Gıda israfına karşı yeni tedbirler yolda! O sistem değişiyor...
Türkiye'de yılda 23 milyon tonu bulan gıda israfını önlemek için harekete geçen Cumhurbaşkanlığı, otellerdeki açık büfe ve restoranlardaki serpme kahvaltı uygulamalarını değiştirmeye hazırlanıyor. Yapılacak düzenlemelerle israfın azaltılması hedefleniyor.
Haber Giriş Tarihi: 12.08.2025 09:51
Haber Güncellenme Tarihi: 12.08.2025 09:53
Kaynak:
Sabah
Türkiye'de her yıl israf edilen milyonlarca ton gıdayla mücadele kapsamında önemli adımlar atılıyor.
Türkiye İsrafı Önleme Vakfı'nın verilerine göre, her yıl yaklaşık 23 milyon ton gıda çöpe giderken, meyve ve sebzelerin yüzde 35'i sofralara ulaşamadan ziyan oluyor.
Gıda enflasyonunu da tetikleyen bu soruna çözüm bulmak amacıyla Cumhurbaşkanlığı Tarım ve Gıda Politikaları Kurulu harekete geçti.
RESTORAN VE OTELLERDE YENİ DÖNEM BAŞLIYOR
Cumhurbaşkanlığı Tarım ve Gıda Politikaları Kurulu, israfın önüne geçilmesi için kapsamlı bir rapor hazırlayarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sunmaya hazırlanıyor. Habere göre, Meclis'e gelmesi beklenen düzenlemelerle otellerdeki açık büfe sisteminden ala carte servise geçiş yapılması planlanıyor. Aynı şekilde, restoranlarda sıkça rastlanan kişi sayısına göre zorunlu serpme kahvaltı uygulamasına son verilmesi hedefleniyor. Bu değişikliklerle, tüketilmeyen yiyeceklerin israf edilmesinin önüne geçilmesi amaçlanıyor.
Sabah'ın haberine göre, Türkiye Restoranlar ve İşletmeciler Derneği (TÜRES) Başkanı Ramazan Bingöl, serpme kahvaltılarda yiyeceklerin yaklaşık yüzde 50'sinin çöpe gittiğini belirterek bu uygulamanın israfı artırdığını vurguladı. Benzer şekilde otellerde de açık büfelerde büyük miktarda yiyeceğin tüketilmediğine dikkat çeken Bingöl, "Yemekler ihtiyaç kadar sipariş edilmeli, artanlar hayvan barınaklarına ulaştırılmalı" önerisinde bulundu.
EKMEK İSRAFINA VE GENEL ATIKLARA SIKI ÖNLEMLER
Hazırlanan raporda sadece restoran ve otellere yönelik değil, gıda israfını genel olarak önlemeye yönelik başka tedbirler de yer alıyor. Raporda, sokaklara yemek dökülmesinin yasaklanması, ekmek israfının önlenmesi ve gıda üretiminden tüketime kadar tüm süreçlerde verimliliğin artırılması gibi öneriler bulunuyor. Türkiye'de günde 12 milyon ekmeğin çöpe gittiğini hatırlatan Bingöl, "Küresel kıtlık riski kapıdayken bu kadar büyük bir israf kabul edilemez" sözleriyle durumun ciddiyetini ortaya koydu.
Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR
kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.
Gıda israfına karşı yeni tedbirler yolda! O sistem değişiyor...
Türkiye'de yılda 23 milyon tonu bulan gıda israfını önlemek için harekete geçen Cumhurbaşkanlığı, otellerdeki açık büfe ve restoranlardaki serpme kahvaltı uygulamalarını değiştirmeye hazırlanıyor. Yapılacak düzenlemelerle israfın azaltılması hedefleniyor.
Türkiye'de her yıl israf edilen milyonlarca ton gıdayla mücadele kapsamında önemli adımlar atılıyor.
Türkiye İsrafı Önleme Vakfı'nın verilerine göre, her yıl yaklaşık 23 milyon ton gıda çöpe giderken, meyve ve sebzelerin yüzde 35'i sofralara ulaşamadan ziyan oluyor.
Gıda enflasyonunu da tetikleyen bu soruna çözüm bulmak amacıyla Cumhurbaşkanlığı Tarım ve Gıda Politikaları Kurulu harekete geçti.
RESTORAN VE OTELLERDE YENİ DÖNEM BAŞLIYOR
Cumhurbaşkanlığı Tarım ve Gıda Politikaları Kurulu, israfın önüne geçilmesi için kapsamlı bir rapor hazırlayarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sunmaya hazırlanıyor. Habere göre, Meclis'e gelmesi beklenen düzenlemelerle otellerdeki açık büfe sisteminden ala carte servise geçiş yapılması planlanıyor. Aynı şekilde, restoranlarda sıkça rastlanan kişi sayısına göre zorunlu serpme kahvaltı uygulamasına son verilmesi hedefleniyor. Bu değişikliklerle, tüketilmeyen yiyeceklerin israf edilmesinin önüne geçilmesi amaçlanıyor.
Sabah'ın haberine göre, Türkiye Restoranlar ve İşletmeciler Derneği (TÜRES) Başkanı Ramazan Bingöl, serpme kahvaltılarda yiyeceklerin yaklaşık yüzde 50'sinin çöpe gittiğini belirterek bu uygulamanın israfı artırdığını vurguladı. Benzer şekilde otellerde de açık büfelerde büyük miktarda yiyeceğin tüketilmediğine dikkat çeken Bingöl, "Yemekler ihtiyaç kadar sipariş edilmeli, artanlar hayvan barınaklarına ulaştırılmalı" önerisinde bulundu.
EKMEK İSRAFINA VE GENEL ATIKLARA SIKI ÖNLEMLER
Hazırlanan raporda sadece restoran ve otellere yönelik değil, gıda israfını genel olarak önlemeye yönelik başka tedbirler de yer alıyor. Raporda, sokaklara yemek dökülmesinin yasaklanması, ekmek israfının önlenmesi ve gıda üretiminden tüketime kadar tüm süreçlerde verimliliğin artırılması gibi öneriler bulunuyor. Türkiye'de günde 12 milyon ekmeğin çöpe gittiğini hatırlatan Bingöl, "Küresel kıtlık riski kapıdayken bu kadar büyük bir israf kabul edilemez" sözleriyle durumun ciddiyetini ortaya koydu.
Kaynak: Sabah
GÜNÜN EN ÇOK OKUNAN HABERLERİ
BAKMADAN GEÇME...
POPÜLER VİDEOLAR