Hava Durumu

İkinci el araç satışında "sazan sarmalı" oyununa dikkat!

Sıfır araç krizinin ardından ikinci el araç piyasası dolandırıcıların hedefi haline geldi. Dolandırıcılar, 'sazan sarmalı', 'change' ve 'IBAN dolandırıcılığı' gibi yöntemlerle araç sahiplerini mağdur etmeye başladı.

Haber Giriş Tarihi: 01.02.2024 09:24
Haber Güncellenme Tarihi: 01.02.2024 09:24
Kaynak: Hürriyet
İkinci el araç satışında "sazan sarmalı" oyununa dikkat!

Bu yönteme göre; dolandırıcı, ilandaki aracı satın alacağını belirten satıcıyla anlaştıktan sonra, "Kuzenim borçlu ve parayı sana gönderecek" diyor. Anlaşılan tutar, satıcının banka hesabına aracı teslim alması gereken kişinin adıyla değil, farklı bir isimle geliyor. Aracını satan mağdur, noterde "Gerçek alıcıdan ödeme aldım" diyerek satış işlemini tamamlıyor.

NOTERLER FARK ETTİ

Aracını sattığı için sevinen kişi için işler bu noktadan sonra karışıyor. Çünkü, dolandırıcının “kuzenim” diye tanıttığı kişi, yaptığı ödeme karşılığında hiçbir şey almadığını belirterek şikâyetçi oluyor ve parasını geri istiyor.

Hürriyet'ten Taylan Özgür Dil'in haberine göre, birçok kişinin son dönemde bu yöntemle dolandırıldığı ve mağdurken dolandırıcı konumuna düştüğünü ileri sürüldü.

İkinci el araç platformu Otomerkezi’nin CEO’su Muhammed Ali Karakaş da yaptığı açıklamada, özellikle son birkaç ayda  benzer şekilde dolandırıcılık yöntemlerinin arttığını vurgulayarak şu bilgileri verdi:

IBAN DOLANDIRICILIĞI

"IBAN dolandırıcılığı, ödemeye karşılık bulunmaması anlamına geliyor; yani bu demek oluyor ki, Ahmet otomobili satın alıyor, Mehmet onun yerine ödeme yapıyor. Siz otomobilin satışını Ahmet’e veriyorsunuz ve ödemenin karşılığını tam olarak aldığınızı söylüyorsunuz. Sonrasında ödemeyi yapan Mehmet bu ödemeye karşılık sizden hiçbir şey almadığını iddia edip parasını geri istiyor. Bu şekilde dolandırıcılıklar oluyor"

Karakaş ayrıca, bunun önüne geçmek için yapılması gerekenin kimin adına satış verilecekse ödemenin tamamının o kişi tarafından gelmiş olması veya açıklamasına otomobil alımıyla ilgili plaka detaylarının da yazılarak o kişi adına ödeme yapıldığına dair net açıklama belirtilmesi olduğunu söyledi.

DİĞER YÖNTEMLER

Dolandırıcı aracı satın almak istediğini söyleyerek ilanı kaldırtıyor. Sonra aynı ilanı uygun fiyatla yeniden yayınlıyor. Başka bir alıcıyla da aracın satışı için anlaşıyor. Aracın gerçek sahibiyle aracı sahte ilandan bulan kişiyi buluşturuyor. Ancak sahte ilanla kandırdığı kişiye parayı kendisine yatırmasını söylüyor. "Sazan sarmalı" olan bu yöntemle satıcı mağdur ediliyor.

Araç almak isteyen kişiye aynı marka ve modelde daha temiz bir otomobil gösteriliyor. Otomobilin satışından sonra plakalar aynı özelliklerde ancak birçok hasar kaydı olan başka bir araca takılıyor. Böylece aracı alan kişi, temiz araç aldığını zannederek ağır hasarlı bir otomobil almış oluyor. Bu "change" yöntemiyle de alıcılar mağdur ediliyor.

Satın alırken bunlara dikkat edin

1- Araç kimin adına satın alınacaksa gönderilecek ücretin tamamı da o kişi tarafından alınmalı. Para alınırken açıklamaya plaka bilgisi de yazılmalı.
2- Satın alınacak araç sadece plakadan değil şase numarasından da kontrol edilmeli.
3- Kendisinin gelemeyeceğini veya paranın kendisinden gelmeyeceğini söyleyen kişilerle ticaret yapılmamalı.

Kaynak: Hürriyet

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.