Hava Durumu

İslam Memiş tarih verdi, 'gerçek para dünyasını göreceğiz' dedi

Altın ve para piyasaları uzmanı İslam Memiş, 'gerçek para dünyasını göreceğiz' diyerek buna dair tarih verdi.

Haber Giriş Tarihi: 05.08.2022 10:22
Haber Güncellenme Tarihi: 05.08.2022 10:22
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
İslam Memiş tarih verdi, 'gerçek para dünyasını göreceğiz' dedi

Paranfil Youtube kanalına konuk olan İslam Memiş; gram altın, dolar ve kripto paralardaki son durumu değerlendirdi.

İşte İslam Memiş'in açıklamaları: Enflasyonda sürpriz olmayan bir yükseliş meydana geldi ama çok da güvenilir gelmedi bu rakam. Beklenti 80'in üzerindeydi. Tabii ki TÜİK böyle açıkladığı için fazla söze gerek yok.

En son İTO yüzde 99 beklentisi olduğunu telaffuz etmişti. Umarım TÜİK'in rakamları çarşı pazara yansır ve insanlar da alım gücünün arttığını ve indirimleri görür diye umut ediyorum. Haliyle de bütün dünyada mevsimsel etkiyle bu ayla birlikte hafif bir düşüş görülecektir. Ancak bu sürpriz olarak algılanmamalı.

"GERÇEK PARA DÜNYASINI GÖRECEĞİZ"

Kur ataklarını da hatırlatmak istiyorum. Doların güçlü duruşu enflasyonla mücadelede olumsuz bir rol oynuyor. Bu yüzden de yıl sonu enflasyon etkisinin yukarı yönlü revize etti. Tahminimce yüzde 62 ya da 63 civarında bir enflasyonla yılı kapatma ihtimalimiz güçlendi. Önceden yüzde 52 civarındaydı bu beklenti. Bugünkü ekonomik koşullarda güncellendi bu rakamlar. Eylül ekim sonrasında neler olacağına, dünyada nelerin değişeceğine göre birçok soru işaret var kafalarda. Eylül ayı itibariyle gerçek para dünyasını hep beraber göreceğiz.

"GERÇEK BİR REFORM YAPMAZSAK..."

Meslek odaları son aylarda biraz daha çok beklentilerini, anket sonuçlarını kamuoyuna açıklıyor. Herkesin bir sorumluluğu var ama bunların hepsinin bir araya gelmesi lazım. Çözüme odaklı bir politikanın gündeme gelmesi gerekiyor.

Tarım politikalarında da reform yapmamız gerekiyor. Verilen teşvik ve desteklerin arkasını da takip etmemiz gerekiyor. Ciddi anlamda vergi indirimleri yapılıyor. Düşük faizli kredi destekleri veriliyor. KDV indirimleri veriliyor.

Bunun da sonuçlarının takibi önemli, desteklenmesi gerekiyor. Düşük kredilerle döviz alındığı yönünde açıklama yapıldı. Bu ve önceki yılların bu teşviklerin nereye gittiğini, fiyatların neden düşmediğini daha iyi anlıyoruz ama asıl soru şu, neden bu teşvikler takip edilmedi, denetlenmedi. İnsanlar artık stok yaptınız, parayı alıp döviz aldınız gibi suçlayıcı ifadeleri duymak istemiyor. Çözüm odaklı yola girilirse enflasyonu düşürmek çok da zor bir şey değil. Yanlış politikalardan bir an önce vazgeçmemiz gerekiyor.

Bütün merkez bankaları art arda faiz artırıyor, siz farklı bir politika uygulayarak aslında maliyetleri daha da artırmaya devam ediyorsunuz. Gerçekten bir zihniyet reformu yapmazsak, yapacağız edeceğiz diyerek başarılı olma olasılığınız çok zayıf. Çekirdek enflasyon rakamlarında da artış var.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.