Hava Durumu

Kakao fiyatları yeniden 10 bin dolara dayandı

Gana'daki üretim ve arz endişeleri nedeniyle kakaonun ton fiyatı yeniden 10 bin dolar seviyesine yaklaştı. Nisan ayında, yüksek tohum maliyetleri nedeniyle üretim kısıtlanınca fiyatlar rekor seviyeye ulaşmıştı. Ancak arz endişeleri azaldığında fiyatlar geçici olarak düşmüştü. Gana'nın mahsul sorunları ve yasa dışı madencilik nedeniyle fiyatlar tekrar artışa geçti. Kakao fiyatı yıl başından bu yana yaklaşık yüzde 135 arttı.

Haber Giriş Tarihi: 13.06.2024 14:49
Haber Güncellenme Tarihi: 13.06.2024 14:49
Kaynak: Haber Merkezi
Kakao fiyatları yeniden 10 bin dolara dayandı

Dünya kakao fiyatları Nisan ayında Fildişi Sahili ve Gana'daki büyük kakao fabrikalarının tohum maliyetlerindeki artış nedeniyle üretimi azaltma veya durdurma kararlarının ardından ciddi şekilde yükselmişti.

Intercontinental Exchange'de kakaonun ton başına fiyatı, 11 bin 722 dolarla rekor kırmıştı.

Kakao arzında yaşanan sorunların temel sebepleri arasında uzun süren kuraklık ve şiddetli yağmurlar gibi olumsuz hava koşulları gösterilirken, bitki hastalıkları da mahsulü olumsuz etkiledi. Kakao ağaçlarının ölümüne yol açan CSSVD virüsü, üretimi etkileyen en önemli faktörlerden biri oldu.

FİYAT ARTIŞINDA EL NİNO ETKİSİ

Geçen yıl yaşanan El Nino hava olayı da kakao fiyatlarındaki artışı tetikleyen faktörler arasında yer aldı.

Nisan ayında kakaoda yaşanan sert yükselişlerin ardından arz endişeleri azalınca, fiyatlar 27 Nisan - 4 Mayıs haftasında yüzde 24'ten fazla gerileyerek 7 bin dolar seviyesinin altına indi ve tüm zamanların en hızlı haftalık düşüşü kaydedildi.

Hava durumu kaynaklı endişelerin yeniden gündeme gelmesiyle kakao fiyatları tekrar yükseldi. Intercontinental Exchange'de kakaonun ton başına fiyatı dün günlük yüzde 7,8 artışla 9 bin 980 dolara çıktı.

Analistler, fiyatlardaki bu artışın dünyanın en büyük ikinci kakao üreticisi olan Gana'da ortaya çıkan arz endişelerinden kaynaklandığını belirtti.

HABERLER FİYATLARIN YÜKSELMESİNE NEDEN OLDU

Gana'nın mahsulün kötü olması nedeniyle 350 bin ton kakao çekirdeği teslimatını gelecek sezona ertelemeyi planladığına dair haberler, fiyatların yükselmesine neden oldu.

Ülkenin kakao üretimi, küresel iklim değişikliği nedeniyle oluşan olumsuz hava koşulları, bitki hastalıkları ve kakao çiftliklerinin yerini yasa dışı altın madenciliğinin almasıyla azalma gösteriyor.

Ganalı çiftçilerin kakao çekirdeklerini komşu ülkelere kaçırarak oralarda daha yüksek fiyatlarla sattıkları iddiaları da fiyatlardaki sert yükselişi destekledi.

Kakaonun ton başına fiyatı yıl başından bu yana yaklaşık yüzde 135 arttı. Ali Erbaş'ın Özel Kalemi ve Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı Başkanı Hasan Güçlü’ye yeni bir makam aracı daha satın alındığı öğrenildi.

Kaynak: Haber Merkezi

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.