Hava Durumu

Kars’ta çiftçilerin hasat zamanı başladı

Ülkenin en yüksek rakımlı yerleşim birimlerinden olan Kars’ta geçimlerini tarım ve hayvancılıkla sürdüren çiftçilerin hasat dönemi devam ediyor.

Haber Giriş Tarihi: 19.08.2022 10:56
Haber Güncellenme Tarihi: 19.08.2022 15:34
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Kars’ta çiftçilerin hasat zamanı başladı

HABER: Büşra TURAN

Türkiye’nin en yüksek rakımlı yerleşim yerlerinden olan Kars’ta, karın uzun süre yağması ve  “kara kışın” çok sert geçmesi sebebiyle hasat dönemi oldukça gecikiyor. Tarımda ekim ve dikim zamanı coğrafi şartlar sebebiyle diğer illere göre nisan, mayıs aylarında başladığı yörede, ağustos eylül ayında hasat ediliyor.

 “Yüz yıllardır kullanılan tırpan”

Kışın oldukça sert geçmesinden dolayı ekimin geç yapıldığı bu yörede ilk olarak çayırlardan uzun ot biçerdöverlerle kesilir. Arazinin eğim durumuna göre biçerdöverlerin giremediği yerlere çiftçiler, yüz yıllardır kullanılan tırpan ve tırmık gibi aletleri kullanmayı tercih ediyor.  Sonrasında balyalama, toplama gibi işlemler yapılıyor.

 “Bizim geçim kaynağımız hayvanlardır, onlarınsa ottur.”       

Kars’ın Arpaçay ilçesine bağlı Taşlıağıl köyünde çiftçilik yapan Oktay Turan yazın gelmesiyle yöredekilerin hayvanlarının kışlık yem ihtiyaçlarını karşılama başladıklarını söyledi.

Turan, “Yüzyıllardır yaz aylarının gelmesiyle herkes kolları sıvar. Geçim kaynağımız olan hayvanlarımızın kışlık ot ihtiyaçlarını toplarız. Oldukça soğuk geçer buralar. Kış aylarının uzun ve sert geçmesi oldukça zorlar bizi. Bizim geçim kaynağımız hayvanlardır, onlarınsa ottur. Sabah erken kalkıyoruz. Traktörlerimize binip gelip ot pulullarını topluyoruz. Sonrasında yükleyip istifleyeceğimiz yerlere götürüyoruz. “ dedi.    

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.