Hava Durumu

slam Memiş'ten beklenmedik açıklama!

Bir menkul değerler firmasının Youtube kanalında vatandaşlardan ve yatırımcılardan gelen soruları yanıtlayan İslam Memiş çok çarpıcı bir tespitte bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 02.08.2022 13:44
Haber Güncellenme Tarihi: 02.08.2022 13:44
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
slam Memiş'ten beklenmedik açıklama!

Altın ve Para Piyasaları uzmanı İslam Memiş, piyasaları değerlendirdi. Altın, gümüş, dolar, euro ve kripto paralarda bizi nelerin beklediğini anlattı.

İşte İslam Memiş'in o açıklamaları:

"Piyasalar 75 baz puan artışlık faiz artırımını fiyatladı. 100 baz puan beklentisi de var. Dolar endeksi 106.83 seviyesinde yatay ve sakin bekleyişini sürdürüyor. FED Başkanı Powell'ın açıklamalarından sonra bir kırılma olacak mı göreceğiz. Yukarı yönlü bir kırılma olmaması 75 paz puanı sakin olarak karşıladığını gösteriyor. 100 baz puan gelirse yukarıya doğru hareketlenme olur. Endişeli bir piyasa bizi bekliyor olabilir."

"2 hafta önce resesyon fiyatlanmıştı, bu hafta ise FED ön planda kaldı. Tamamen fiyatlandığını düşünmüyorum. Eylül ayı itibariyle fiyatlayacaktır.

1.si FED'in faiz kararından sonra ters köşe olmamak lazım. Sürpriz bir karar açıklanmazsa emtia ve kripto paralarda beklenen hareketler gerçekleşmeyebilir. Tam aksine dolarda gevşeme kripto ve emtialarda artma olabilir. Bu yüzden bugünkü açıklamaya göre kısa vadeli panikle pozisyon almamak gerekir. Yarınki büyüme rakamları verisini de görmek lazım. Yatırımcılarda ters köşe olma ihtimali bu akşamki karardan sonra yüksek. Temkinli olup açıklamaları gördükten sonra pozisyon almalarını söyleyebilirim."

"Dolar 17-18 arasında dolarda devam bekliyorum. Ağustos'ta geriye doğru bir hareket bekliyorum. Müdahale yine gelebilir ama yılın son çeyreği ayrı bir süreç onu sonra yorumlarız. Yıl sonu için 20-21 lira gibi bir öngörüm var. Şu anki 17-18 liranın uygun bir yatırım seviyesi olduğunu düşünmüyorum. Doların bir yatırım aracı olduğunu da düşünmüyorum. Parite dip seviyelerde olduğu için dolardan daha fazla kazandıran yabancı para birimleri olacağını düşünüyorum."

"Gümüş yine altın gibi manipüle edilmiş baskılanmış değerli bir emtia. Bu kadar yüksek enflasyonun karşısında altın ve gümüşün baskılanması mantıkla açıklanamaz. Ancak merkez bankaları enflasyonla mücadele için baskılıyor. Ons gümüş ve dolar kurundaki seviyelere bakınca yılın son çeyreğinde gram gümüşün de hızlı yükselişlerine neden olacaktır. Yıl sonuna kadar gümüşün ons fiyatında 10 dolarlık bir atak bekliyorum. Yani gümüşün ons fiyatı, gram altını kurtaracak. Gümüşün ons fiyatı, altına kıyasla rasyodan kaynaklı pozitif ayrıştığını gözlemliyoruz. Ne kadar çok baskılanmış enstrüman varsa patlaması çok hızlı oluyor. Sabır isteyen bir emtia süreç ama sonuca baktığımızda herkes sepetimde mutlaka gümüş olsun diyecektir. Yukarı yönlü hareketler hem ons hem gram bazında yıl sonunda görülecektir."

Dolarda 17-18 lira aralığındaki fiyatlanmasına gelenice, zaten içeride ekonomik politikalarda yanlış kararlar alınmaya başlamıştı. Bu aralık içeride normal fiyatlar. 18 üzeri ise manipülatif ataklar ve sağlıksız olarak görülüyor. Nedeni ise dolar endeksinde 104 dolara kadar bir geri çekilme olacağını tahmin ediyorum. İçerdeyse 18 lira seviyesinde ataklara müsaade etmeyecek olan bir merkez bankası var. Kuru konuşurken şuna da dikkat çekmeliyiz. Şu anda turist sayısında artış olduğu için döviz girişi de var. Kurları yukarı doğru destekleyecek bir neden de şu an yok. 17.80 lira seviyesini köpük bir fiyatlama olarak düşünüyorum.

1720 dolar seviyesinde ons dolar. Baskılanma devam ettiği için bu seviyeler 1680 ile 1720 arasında. FED ters köşe yapabilir. O yüzden emtia fiyatlarına dikkat etmek gerekiyor. FED sonrasında öncelikle 1760 sonrasında ise 1800 dolar seviyesini hedef alan bir ons altın karşımızda olabilir diye tahmin ediyorum. Bu da elinde dolar bulunan yatırımcısının bugün ve yarın dikkatli olması gerektiğini, öngörüm gerçekleşirse bu fırsatı değerlendirmesi gerektiğini düşünüyorum. Önümüzdeki birkaç hafta içinde 1760 ile 1800 dolar seviyesi hedef olabilir. Velev ki tekrar baskılanma devam etti, 1680 dolar güçlü bir destek seviyesi. Ancak 1700 dolar seviyesinin altına sarkması için herhangi bir neden yok. Dolarla ilişkilendirmek de gerekiyor. Mart ayında 2058 dolar seviyesine kadar yükselmiş bir ons altın vardı ama o mart ayında son yılların en yüksek enflasyonu yoktu. Orta ve uzan vadeyi gözönünde bulunduran yatırımcılar için fiyatlar oldukça makul görünüyor. FED sonrası altının onsunda yukarıya doğru hareketlerin devamını öngörüyorum. Gram altın her ne kadar ekranlarda 990 liralarda görünse de şu anda gram altının TL fiyatı 1000 lira, satışının 1004 lira olduğunu belirtmek isterim. Ekranda gördüğünüz rakamları bir an önce unutun. Bir aydır uyarıyorum böyle bir fiyat yok. Dolar kurundan destek alan gram altın yukarı yönlü devam ediyor. Daha önce 950 ile 1000 lira arasında kademeli alım yapıp bu işi bitirmek gerektiğini söylemiştim. 950 liranın altında gram altın almanın mümkün olmayacağını ifade etmiştim, yine aynı öngörüm devam ediyor. Bir sonraki atakta 1050, sonra 1200 yıl sonuna kadar da 1400 lira seviyelerini bekliyor olacağım. Bence hemen gram altın alacağım yerine biraz daha doların düşmesi beklemek mantıklı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.