Hava Durumu

Tahıl yüklü Razoni'de denetim başladı

Razoni yük gemisi tahıl sevkiyatı anlaşması çerçevesinde Odessa Limanı'ndan yola çıkarak İstanbul Boğazı'nın Karadeniz girişine demir attı. Türkiye, Rusya, Ukrayna ve Birleşmiş Milletler'den oluşan heyet gemide denetim yapıyor. Denetimlerin ardından gemi Lübnan'a gidecek.

Haber Giriş Tarihi: 03.08.2022 11:03
Haber Güncellenme Tarihi: 03.08.2022 11:03
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Tahıl yüklü Razoni'de denetim başladı

Türkiye'nin girişimleri sonucu 22 Temmuz'da Rusya, Ukrayna, Birleşmiş Milletler ve Türkiye arasında imzalanan 'Tahıl sevkiyatı' anlaşması kapsamında dün Ukrayna'dan yola çıkan ilk tahıl gemisi Razoni, İstanbul Boğazı'nın Karadeniz girişine demirledi.

27 bin ton mısır taşıyan kuru yük gemisi Razoni, BM, Rusya, Ukrayna ve Türkiye'den oluşan 20 kişilik heyetin denetim yapmasını bekliyor. 

Yapılan denetleme sonucuna göre geminin yoluna devam edeceği öğrenildi. Geminin denetim sonrası İstanbul ve Çanakkale boğazlarından geçerek Lübnan'ın başkenti Beyrut'taki limana ulaşması hedefleniyor.

GEMİDE DENETİM YAPILIYOR

Denetim ekibi gemiye 25 dakika mesafedeki iskeleye geldi. Son hazırlıklarını yapan ekibin kısa süre içerisinde gemiye doğru harekete geçti.

Gemiye varan ekip denetime başladı.

NASIL BİR DENETİM OLACAK?

Heyet, geminin ambarlarına bakacak. Yükün dışında başka bir şey var mı, yok mu kontrol edecek. Mürettabat haricinde yolcu olup, olmadığı incelenecek. Geminin ilerlemesine dair bir sorun yoksa, tutanakla imza ve kayıt altına alınacak ve geçişe izin verilecek.

Bir anlamda test olacak bu ilk denetimin sonunda eğer her şey yolunda giderse, 16 gemi Ukrayna limanlarından çıkmaya hazır.

SEVKİYAT ŞİMDİLİK GÜNDE 3 GEMİ İLE SINIRLI

Ukrayna Altyapı Bakanlığı, sevkiyatın şimdilik günde üç gemi ile sınırlı olacağını açıkladı. Aynı zamanda aylık ihraç edilecek tahıl miktarı da 3 milyon tonu geçmeyecek. İlerleyen süreçte gemi ve toplam tahıl miktarının aşama aşama arttırılması öngörülüyor.

Tahıl sevkiyatı Ukrayna'nın güneyindeki üç limdan yapılacak: Chornomorsk, Odessa ve Pivdennyi.

KÜRESEL GIDA FİYATLARI DÜŞECEK

Diğer taraftan, İstanbul'da imzalanan anlaşma ile 20 milyon ton tahılın Ukrayna'nın Odessa, Pivdennyi ve Chornomorsk limanlarından tahliye edilmesi bekleniyor. Tahliye ile birlikte küresel gıda fiyatları da düşecek.

TAHIL YÜKLÜ OLMAYAN GEMİLERE İZİN YOK

Boş gemiler ve tahıl yüklü olmayan gemilerin limanlardan çıkmasına izin verilmeyecek.

İSTANBUL'DAKİ MERKEZDEN KONTROL EDİLECEK

20 milyon ton tahılı dünyaya ulaştıracak koridorun bütün kontrolü İstanbul'da kurulacak merkezde gerçekleştirilecek. Küresel gıda fiyatlarını düşürecek koridorun etkin şekilde çalışması için önlemler alındı.

Buna göre gemilerin takibi uydudan ve İHA'larla yapılacak. Kontroller varış limanında gerçekleştirilecek. Sinyalini kapatan, liman uğrak noktaları konusunda şeffaf bilgi vermeyen gemiler Türk karasularına alınmayacak. Rusya da tahıl ve gübre ihracatı yapabilecek.Sevkiyatın yönetileceği merkez de İstanbul'da. 27 Temmuz'da açılan Müşterek Koordinasyon Merkezi'nde Türkiye, Rusya, Ukrayna ve Birleşmiş Milletler (BM) yetkilileri yer alıyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.