Oluşturulma Tarihi: 29 Nisan 2022, Cuma 12:19
Prof. Dr. Canan Karatay, mide ve bağırsaklar için büyük önem arz eden çorbalar için dikkat çeken bir uyarıda bulundu. Karatay, hazır çorbaların kesinlikle tüketilmemesi gerektiğini belirtti.
Prof. Dr. Canan Karatay'dan çorba ile ilgili doğru bilinen yanlışları bir araya getirdik.
Yemek menülerinin vazgeçilmezi çorbalarla ilgili uyaran Karatay, hazır çorbaların asla tüketilmemesi gerektiğini ve çorbalara un katılmaması gerektiğini vurguluyor.
Peki, çorbalar nasıl yapılmalı?
İşte Karatay mutfağından öneriler…
Prof. Dr. Canan Karatay çorbaların mide ve bağırsaklar için önemli olduğunu belirtiyor. Peki, Canan Karatay hangi çorbaları öneriyor?
Çorbalar için "Yumuşatıcı özelliğiyle midenin cilası gibidir, hazmı kolaylaştırıcı etkisi vardır." diyen Canan Karatay, Karatay Mutfağı kitabında çorbalarla ilgili doğru bilinen yanlışlar konusunda uyarıyor.
Bu hatalara dikkat edin Çorbaların vitaminlerin kaybolmaması için kısık veya orta ateşte pişirilmelidir.
Pürüzsüz olsun diye blender veya mutfak robotu kullanmak yanlış bir uygulamadır. Çünkü bu şekilde çorbadaki sebzelerin veya etin kimyası bozulmakta, besin değeri düşmektedir. Bunun yerine sebzeleri rendelemek veya ufak doğramak daha sağlıklı ya da kevgirden geçirilebilir.
Çorba hazırlarken yapılan en büyük yanlışlardan biri soğanı pembeleştirmek ya da un ve yağı kavurarak kıvam artırmaya çalışmaktır. Bu uygulamalar çorbayı sağlıksız hâle getiriyor. Canan Karatay'ın tavsiyesi unsuz onun yerine sütlü, yoğurtlu, limonlu ya da sirkeli terbiyelerle çorbayı yapmak. Hazır et ve tavuk suyu kesinlikle kullanılmamalıdır. Onun yerine etli yemek hazırlarken onun suyu kullanılabilir ya da buzdolabına kaldırılıp sonrasında değerlendirilebilir. Aynı şekilde hazır çorbalar da kullanılmamalıdır. Çorbalarda yağı yanlışlıkla fazla kaçırırsanız bir marul yaprağını birkaç kez tencerenin içine sokup çıkartın. Fazla yağlar marul yaprağının üstünde toplanacaktır.