Oluşturulma Tarihi: 21 Eylül 2020, Pazartesi 14:44
Çin'in Hubey eyaletine bağlı Wuhan kentinde ortaya çıkan ve dünya geneline yayılan yeni tip koronavirüs salgınında tespit edilen toplam vaka sayısı, 31 milyon 245 bini aştı.
Yeni tip koronavirüs görülen ülke ve bölgelerdeki vakalara ilişkin güncel verilerin derlendiği "Worldometer" internet sitesine göre, dünya genelinde virüs nedeniyle 965 bin 97 kişi yaşamını yitirdi.
Vaka sayısı, dünya genelinde 31 milyon 243 bin 22'ye çıkarken virüs saptanan 22 milyon 835 bin 563 kişi sağlığına kavuştu. Tedavisi devam eden 7 milyon 442 bin 362 aktif vaka bulunuyor.
En fazla vaka ve ölümün görüldüğü ABD'de 7 milyon 4 bin 768 kişide Kovid-19 tespit edildi, salgın nedeniyle 204 bin 118 kişi hayatını kaybetti.
Virüsün büyük darbe vurduğu ABD'yi 5 milyon 487 bin 580 vaka ile Hindistan ve 4 milyon 544 bin 629 vaka ile Brezilya takip ediyor.
Virüsün doğduğu Çin'de ise toplam 85 bin 291 kişi virüse yakalandı. Ülkede yeni 12 vakaya rastlanırken, toplamda 4 bin 634 kişi hayatını kaybetti.
Dünyaya diz çöktüren virüsün doğduğu Çin'den ürkütücü bir haber geldi. Salgının başından beri merak edilen "yiyecekten virüs bulaşır mı?" konusu ile ilgili yeni bir gelişme yaşandı. Çin'de, Rusya'dan ithal edilen dondurulmuş kalamarlarda koronavirüse rastlandı.
'TEST YAPTIRIN' ÇAĞRISI Çinli sağlık yetkilileri 24-31 Ağustos tarihleri arasında Çin'in Jilin eyaletine ithal edilen kalamar paketlerini satın alanların ya da tüketenlerin derhal koronavirüs testi yaptırması çağrısında bulundu.
İTHALATLAR 1 HAFTA ASKIYA ALINACAK Çin gümrüğü Cuma günkü açıklamasında, dondurulmuş gıda ürünlerinde koronavirüs çıkması durumunda şirketlerin ithalatlarını bir hafta süreyle askıya alacağını belirtti.
Bu sürenin, tedarikçi şirketin ürünlerinde üç defa koronavirüse rastlanması durumunda bir aya uzatılacağı ifade edildi.
DAHA ÖNCE DONMUŞ GIDA KARGOLARINDA VİRÜSE RASTLANMIŞTI Ağustos ayında, iki Çin kentinde yetkililer ithal donmuş gıda kargolarında virüs izine rastlandığını açıklamıştı.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ise koronavirüsün gıda veya ambalaj yoluyla yayıldığına dair hiçbir kanıt bulunmadığını açıklamıştı.
AVRUPA'YI VURDU Avrupa ülkeleri ise ikinci dalga kabusu ile boğuşmaya başladı. Bunlardan en dikkat çekenlerinden birisi de İngiltere. Ülke Sağlık Bakanının son açıklamasının ardından büyük bir kaosun içine düşmüş vaziyette. Sosyal medyada herkes aynı şeyleri şok içerisinde paylaşıyor.
İngiltere Sağlık Bakanı Matt Hancock, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının yayılmasını önlemede kritik aşamada olduklarını belirterek "Daha sert tedbirler alabiliriz. Ulusal karantina gerekliyse harekete geçmeye de hazır olmalıyız. Bunu göz ardı etmiyoruz." dedi.
Hancock, ülkede son günlerde artan koronavirüs vakalarına ve alınacak önlemlere ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Yaz aylarında insanların önlemleri ciddiye almadığını ve rahat davrandıklarını belirten Hancock, "Artık kurallara uymak için herkesin geri dönme vakti geldi." dedi.
Hancock, "Salgının yayılmasını önlemede dönüm noktasındayız. Bir seçimle karşı karşıyayız. Herkes kurallara uyarsa ve biz de kurallara uymayan kişilere karşı daha sert önlemler alırsak ulusal karantinayı önleyebiliriz ama ulusal karantina gerekliyse harekete geçmeye de hazır olmalıyız. Ben bunu göz ardı etmiyorum. Ancak bunun olmasını da istemiyorum." ifadelerini kullandı.
Sağlık bakanının açıklamalarının ardından sosyal medya boşalan rafların fotoğraflarını paylaşan insanlarla doldu. Panik alışverişine koşan vatandaşlardan geriye raflarda deyim yerindeyse hiçbir şey kalmamıştı. Bu anların görüntüleri ise paylaşım rekorları kırdı.
Başkent Londra'da yerel marketlerin boşalan raflarını paylaşan insanlar , "Yine başlıyoruz", "Artık korkuyorum" gibi ifadeler kullandı.