Hava Durumu

Bakan Kirişçi duyurdu! Orman yangınlarına müdahalede için önemli adım...

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, orman yangınlarına karşı alınan tedbirlerle ilgili olarak açıklamalarda bulundu. Bakan Kirişçi bu kapsamda, ''Yangınlara karşı hava ve kara gücümüzü daha da güçlendiriyoruz. 39 olan helikopter sayımızı 55’e, uçak sayımızı 3’ten 20’ye, İHA sayımızı 4’ten 8’e yükselttik.'' dedi.

Haber Giriş Tarihi: 16.05.2022 11:32
Haber Güncellenme Tarihi: 16.05.2022 11:32
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Bakan Kirişçi duyurdu! Orman yangınlarına müdahalede için önemli adım...

Bakan Kirişçi’nin konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

Yeşil vatanımız olarak tanımladığımız ormanlarımız korumak için her yıl önemli adımlar atıyoruz. Bugün size bu adımlarla ilgili bilgiler sunma istiyorum. Yangınlarla mücadele eden ekipleri bu vesile ile tebrik ediyor, şükranlarımı sunuyorum.

Bu yıl Orman Yangınları ile mücadelede özellikle teknoloji odaklı bir strateji gerçekleştirilecektir. Bunun altını özellikle çizmek istiyorum.

HAVA GÜCÜNE ÖNEMLİ DESTEK

Yangınlara karşı hava ve kara gücümüzü daha da güçlendiriyoruz. 39 olan helikopter sayımızı 55’e, uçak sayımızı 3’ten 20’ye, İHA sayımızı 4’ten 8’e yükselttik. Rezerv güç olarak 25 helikopter, 2 uçak ve 1 İHA beklemektedir. Hava gücü olarak hazırlıklarımız tamdır. Kara müdahale ekiplerini de önemli oranda artırdık. Eğitimlere de devam ediyoruz. 21 bin teşkilat mensubumuzun yanı sıra 20 bin askeri personel ve 100 binin üzerinde gönüllü vatandaşımızın katıldığını bildirmek isterim.

Bu konuda attığımız bir diğer önemli adımda yangınlara karşı profesyonel müdahale edecek ORKUT ekiplerinin kurulmasıdır. Bunlar özel mücadele ekibidir.

Kara gücümüzde bin 650 arazöz, 92 iş makinesi ve 2 bin 250 ilk müdahale aracı ile güçlendirdik.

Bilimsel veriler ve tecrübeler göstermiştir ki yangınların söndürülmesinde asıl güç kara birlileridir. Orman yangınların AFAD’ın müdahale kapsamına alınmıştır.

Orman yangınlarına karşı devletin pek çok kurumu eş güdümlü çalışmalar yürütmektedir. Türkiye orman yangınlarına karşı küresel iş birlikleri de geliştirmektedir. Özellikle AB Sivil Koruma mekanizması üyesi olmamız bizim acil durumlarda bu mekanizmaların havuzundaki uçaklardan yararlanma imkanını da sunmaktadır. Ayrıca geçmiş yıllarda Yangın afeti yaşayan 12 ülkeye de destek verdiğimiz belirtmek isterim.

Sizlere belirtmek istediğim önemli bir çalışma da Antalya’da kurduğumuz Ormancılık Eğitim Merkezi’dir. Burada 16 ülkeden yangın uzmanlarına eğitim veriliştir. Ege Bölgesi’nde benzer yapılanmayı komşumuz Yunanistan, Bulgaristan ve Türkiye olarak ortak kullanabileceğimiz bir üs üzerinden orak araç-gereç parkını da dikkate alarak çalışmalarımızı Ege Bölgesi’nde de yürüteceğiz. Azerbaycan ile imzaladığımız protokol çerçevesinde acil durumlarda birlikte hareket etme kararı aldık. Bu da son derece kıymetlidir.

Orman yangınları ile mücadele ana prensip erken müdahaledir. Erken uyarı sistemlerini güçlendirmemiz gerektiğini gösterdi. Son 20 yılda orman yangınlarına başarılı müdahale gerçekleştirildi.

İHA’larda termal kameralar sayesinde yangın çıkma ihtimali olan noktalar ve Meteoroloji’den alınan verilerle müdahale planı hazırlanıyor. Türkiye orman yangınlarını gözetlemede ilk İHA kullanan ülkedir.

Orman yangınlarının yüzde 88’i insan kaynaklıdır. İstatistikler anız yangını, tarla yangını, pikniklerin etkili olduğunu gösteriyor. Lütfen her bir vatandaşımız kendisini gönüllü bir orman bekçisi olarak görsün. Ormanlara zarar verebilecek girişimleri yetkililere bildirsin.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.