Hava Durumu

Hatay'da Gökhan Zan bilmecesi! Aday mı, değil mi? YSK tartışmalara son noktayı koydu

31 Mart Yerel Seçimleri öncesinde en çok konuşulan illerden biri de Hatay oldu. CHP'nin Lütfü Savaş adaylığına tepki olarak TİP'ten büyükşehir belediye başkan adayı olan Gökhan Zan'ın adaylığının dün geri çekildiği duyuruldu. Ancak Gökhan Zan yola devam edeceğini vurguladı. Peki bundan sonraki süreç ne olacak? İşte merak edilen detaylar...

Haber Giriş Tarihi: 18.03.2024 16:27
Haber Güncellenme Tarihi: 18.03.2024 16:27
Kaynak: Haber Merkezi
Hatay'da Gökhan Zan bilmecesi! Aday mı, değil mi? YSK tartışmalara son noktayı koydu

Hatay'da dün yaşananların ardından aday bilmecesi ortaya çıktı. Türkiye İşçi Partisi, Gökhan Zan'ın adaylığının geri çekildiğini duyurdu. Ancak Zan tehdit ve şantaja maruz kaldığını belirterek adaylıktan çekilmeyeceğini vurguladı.

Bu açıklamaların ardından gözler Yüksek Seçim Kurulu'na çevrildi. Zan adaylıktan çekildi mi? Süreç nasıl işleyecek? Kazanması halinde hangi yol izlenecek? CNN Türk muhabiri Duygu Ayaz Bayram, YSK'dan elde ettiği bilgileri canlı yayında aktardı. Duygu Ayaz Bayram'ın açıklamaları şu şekilde;

Süreç ne olur? Bir adayın partisi adına geri çekilmesi ne anlama gelir? Bunu YSK temsilcilerine sorduk. Edindiğimiz bilgiye göre, bir öncesi seçimde Muharrem İnce örneği de verilerek bize aktarıldı. TİP'in 'adayımızı geri çekiyoruz' demesinin bir hüküm içermediği belirtiliyor.

ESAS OLAN ADAYIN BEYANI

Burada önemli olan adayın beyanının esas olduğu belirtildi. Adayın il ya da ilçe seçim kuruluna beyanda bulunması gerekiyor. Gökhan Zan adaylıktan geri çekilme durumunda olursa, kendisinin il seçim kuruluna başvurması gerekiyor. Ancak bu da seçimde önce bir hüküm içermiyor.

SEÇİLİRSE NE OLACAK?

Şu anda zaten pusulalar da basıldı. Bu sadece seçim sonrasına hüküm içeren bir dilekçe oluyor. Yani eğer ki bir aday adaylıktan çekilmek istiyorsa bunu partisinin değil kendisinin bildirmesi gerekiyor. Seçim sonrasını da etkileyen bir durum. Seçim sonrasında adaylıktan çekilmiş olan aday, eğer seçilirse mazbata kendisine verilmiyor. Seçimde 2. olan isme mazbata veriliyor.

NE OLMUŞTU?

Türkiye İşçi Partisinin (TİP) Hatay Büyükşehir Belediye Başkan adayı Gökhan Zan, tehdit edildiği ve şantaja maruz kaldığı iddiasıyla suç duyurusunda bulunduğunu açıkladı. Zan, beraberinde avukatıyla İskenderun Adliyesi önünde gazetecilere, son 1 haftadır yoğun tehdit ve şantajla karşılaştığını belirtti.

Bu durumun daha önce de yaşandığını dile getiren Zan, "Daha önce adaylıktan çekilmem için 'Lütfü Savaş adına geldiklerini, çekilmezsem bana ve aileme zarar vereceklerini, sahte kayıtlarla itibar suikastı yapacaklarını' söyleyenlerin şantajına maruz kaldım ama bu tehdit ve şantajlara boyun eğmedim. Bir daha gelirlerse haklarında suç duyurusunda bulunacağımı söyleyip kovdum." diye konuştu.

Zan, durumu TİP ile paylaştığını belirterek, şöyle devam etti: "Partimden 'Bu tür şantajların kesilmeyeceğini, boyun eğmemem gerektiğini ve yanımda durduklarını' söylediler ancak dün itibarıyla, az önce haklarında suç duyurusunda bulunduğum şahıslar bana sahte bir kayıtla şantaj yapıp adaylıktan çekilmemi, çekilmezsem daha önce söyledikleri gibi aileme ve bana zarar verecekleri, basın yoluyla bana itibar suikastı yapacakları tehdidinde bulundular. Ben de adliyeye gelip suç duyurusunda bulundum."

Hedefi ve mücadelesinden sapmadığını dile getiren Zan, "Yarın sabahtan itibaren daha kararlı, dirençli, güçlü şekilde hemşerilerimizle birlikte yürümeye ve onların sesi olmaya devam edeceğim." dedi.

TİP ADAYLIKTAN ÇEKTİĞİNİ DUYURDU

TİP'ten yapılan yazılı açıklamada, Gökhan Zan'ın ortak bir iradeyle Hatay Büyükşehir Belediye Başkan adayı olarak önerildiği ve parti üyesi olmamasına rağmen aday gösterildiği belirtilerek, şu ifadeleri kullanıldı: "Türkiye İşçi Partisi olarak, Hatay halkının iki deprem suçlusu arasında bir seçime zorlanmasının ve Lütfü Savaş'ın CHP adayı olarak dayatılmasının telafisi mümkün olmayan bir ayıp olduğunu ve acılı Hatay halkına bir hakaret anlamı taşıdığını tekrar ifade ediyoruz.

Bununla birlikte 'Hatay ittifakının' ortak aday olarak önerdiği Gökhan Zan'ın partimizin asla tasvip etmeyeceği ilişkilere girdiğine dair çeşitli iddialar tarafımıza ulaşmıştır. Gökhan Zan söz konusu iddiaların kendisine yönelik bir kumpas olduğunu ve hukuki süreci başlatacağını partimize iletmiştir ancak her ne kadar süreç hukuki mercilere taşınacak olsa da en ufak bir şaibenin varlığına bile göz yummayacağımızı, kumpas ve şantaj gibi yolları alışkanlık haline getirmiş olan düzen siyasetine olan kapanmaz mesafemizi hatırlatıyor, Gökhan Zan'ın adaylığını geri çektiğimizi kamuoyuna ilan ediyoruz."

Kaynak: Haber Merkezi

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.