Hava Durumu

PKK silah bıraktı, gözler o kamplara çevrildi! Sözde yöneticileri de...

PKK'nın silah bırakmasının ardından gözler Kuzey Irak’taki 11 büyük kampa çevrildi. Zap, Kandil, Sincar ve Mahmur başta olmak üzere örgütün kontrolündeki alanların boşaltılması bekleniyor.

Haber Giriş Tarihi: 13.07.2025 08:50
Haber Güncellenme Tarihi: 13.07.2025 08:51
Kaynak: Sabah
PKK silah bıraktı, gözler o kamplara çevrildi! Sözde yöneticileri de...

Türkiye, tarihi bir haftayı geride bıraktı. Terör örgütü PKK'nın silah bırakma kararı almasının ardından sürecin yeni aşamaları gündeme gelmeye başladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, cumartesi günü yaptığı açıklamada yeni bir dönemin başladığına işaret ederken, gözler şimdi örgütün Kuzey Irak’taki kamplarına çevrildi.

PKK KENDİNİ FESHETTİ, KCK SİLAH BIRAKACAK GRUBU BELİRLEDİ

27 Şubat’ta İmralı Cezaevi’nden Abdullah Öcalan’ın çağrısıyla başlayan süreçte PKK, Kandil’de düzenlenen toplantıyla kendini feshetti. Öcalan’ın “silahları bırakın” çağrısı sonrası KCK da harekete geçti. KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Bese Hozat liderliğinde oluşturulan 30 kişilik bir grup, silah bırakmak üzere seçildi.

KUZEY IRAK’TAKİ 11 PKK KAMPI GÜNDEMDE

Süleymaniye’nin Surdaş nahiyesine yakın Casene Mağarası’nda başlatılan ilk silahsızlanma adımı sonrası, gözler PKK'nın Kuzey Irak’ta kontrol ettiği 11 kampa çevrildi. Özellikle Diyarbakır'ın Lice ilçesinde temelleri atılan ve yıllarca Türkiye’ye saldırıların planlandığı bu kamplar, sürecin en kritik aşamalarından biri olarak değerlendiriliyor.

ZAP KAMPI VE DİĞER STRATEJİK NOKTALAR

Bu kamplar arasında en dikkat çekenlerden biri, Hakkâri'nin Çukurca ilçesi karşısında yer alan ve gözle görülebilen Zap Kampı. PKK'nın en stratejik noktalarından biri olan bu kampın yanı sıra, Sinat, Haftanin, Gara, Hakurk, Metina, Avaşin-Basyan ve Etruş kampları da örgüt tarafından aktif olarak kullanılıyor.

Kamplarda hastane, elektrik üretim tesisi, eğitim alanları ve cephaneliklerin bulunduğu belirtiliyor. Güvenlik kaynakları, bu noktaların tamamen boşaltılmasının beklendiğini ifade ediyor.

KANDİL, SİNCAR VE MAHMUR KAMPLARI DA KAPATILABİLİR

PKK’nın diğer üç önemli merkezi ise Kandil, Sincar ve Mahmur kampları. Bu kamplar, örgütün yönetici kadrolarının kaldığı bölgeler olarak biliniyor. Kandil, İran sınırında; Sincar, Suriye hattına yakın; Mahmur ise Musul çevresinde yer alıyor.

Mahmur Kampı'nda 15 bin kişinin yaşadığı ve kontrolün hâlâ PKK’da olduğu biliniyor. Sürecin ilerleyen aşamalarında bu kampların da boşaltılması ve kontrolün yerel yönetimlere devredilmesi hedefleniyor.

Kaynak: Sabah

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.